Foto: Mats P. Ostelius
Foto: Mats Ostelius

"Vi kan inte räkna med skogsindustrin"

Skogsindustrin är en ganska klen industrigren som inte sätter av mycket pengar till forskning. Den går därför inte att räkna med i omställningen till en biobaserad ekonomi. Det sa förre statsministern, och numera skogsägaren, Göran Persson på bioekonomiriksdagen i Örnsköldsvik.

Annons

Göran Persson representerade den skogliga tankesmedjan Think Forest som bland annat arbetar med skogligt påverkansarbete i Bryssel.

Starkt kritisk

Han skrädde inte orden när han tog upp skogsindustrins roll i omställningen till en biobaserad samhällsekonomi.  

– Det krävs att några tar tag om bioekonomin och skogsindustrin gör det nog inte. Visst de kommer att satsa på forskning, men inte särskilt stort. Det som i stället växer fram kan vara konkurrenter till skogsindustrin, industrigrenar som har förmågan att betala för skogsråvaran. Det krävs för att själva basen, skogsbruket, ska bli lönsamt. Det kanske blir till den kemisktekniska industrin som skogsägarna levererar sin råvara i framtiden, sa Göran Persson bland annat på tisdagsförmiddagen när bioekonomiriksdagen i Örnsköldsvik inleddes. 

150 deltagare

Cirka 150 deltagare, nyckelpersoner och centrala beslutsfattare, från bioekonomiföretag och organisationer från hela landet har slutit upp.

Utöver Göran Persson talar bland andra Miljömålsberedningens tidigare ordförande, Anders Wijkman, Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist och Pia Sandvik, VD på forskningsinstitutet Rise.

Genom att kommentera på Lantbruk.com så godkänner du våra regler.

Regler för kommentarer på webben

På Lantbruk.com erbjuder vi Dig ett forum att uttrycka dina åsikter, där du enkelt gör ditt inlägg tillgängligt för andra debattörer i samma ögonblick som du publicerar det. Det vi förväntar oss av Dig är:

• Att du respekterar andra som kommenterar artiklarna samt personer vi skriver om genom att du avhåller dig från personangrepp, kränkande eller nedlåtande kommentarer, svordomar eller obscena ord, skvaller samt hot.

• Att du håller dig till ämnet

• Att du skriver på svenska, alternativt danska eller norska

• Att du INTE länkar till sidor med pornografiskt, sexistiskt eller rasistiskt innehåll

• Att du INTE uppmanar till brott eller annat som bryter mot svensk lag

• Att du i inlägget INTE gör obehörig publicering av upphovsrättsskyddat material

• Att du helst inte skriver mer än runt 500 tecken.

Inlägg som bryter mot en eller flera av ovanstående förhållningsregler kan vi komma att ta bort.

OBS: Dina inlägg förbehåller vi oss rätten att använda i tidningen Land Lantbruk.
Vi vill gärna ha din hjälp att hitta tveksamma inlägg. Kontakta redaktionen om kommentarer som Du anser är tvivelaktiga genom att ringa Lantbruk på 08-588 365 20.

Övervakning:
Webbkommentarsfunktionen tillhandahålls och övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (SFS 1998:112). Det innebär att redaktionen regelbundet läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot denna lag.
Lantbruk.com följer samma pressetiska hållning som den tryckta tidningen. Det innebär att vi kan välja att radera enskilda inlägg, undvika att öppna vissa artiklar för kommentarer eller närhelst stänga av möjligheten till kommentering i de fall inläggen avviker från dessa regler.
Den som gör ett inlägg som strider mot lag kan personligen bli ansvarig för detta. Användare som upprepade gånger missbrukar reglerna kan stängas av.
 

Annons

Webbfrågan

Utomhusarbete innebär extra utsatthet för solens strålning som kan leda till hudcancer. Skyddar du dig mot solen?

Kommentera

Sponsrade länkar