Lennart Ackzell.Foto: Marie Henningsson

Sverige på åhörarplats när EU pratar avverkningstak

Om förslaget om avverkningstak för EU:s skogsägare går igenom kan svenska skogsägare tvingas in i ett kvotsystem för avverkning och landet missar chansen att minska beroendet av fossil energi.

Annons

LRF Skogsägarna är starkt kritiska till den svenska regeringens agerande i frågan, eller snarare brist på agerande.

– Sverige sitter på åhörarplats när medlemsstaterna i EU-rådets arbetsgrupper diskuterar LULUCF, förslaget om markanvändning i EU. Vi får höra av andra skogsägarorganisationer i EU att regeringar i länder som Finland, Österrike, Tjeckien med flera agerar i frågan, men den svenska regeringen gör ingenting, säger Lennart Ackzell, internationell samordnare på LRF Skogsägarna.

Referensnivå utifrån historisk avverkning

Den 27 mars är ett viktigt datum. Då diskuteras de skogliga referensnivåerna som ska ange hur mycket som kan avverkas i ett land i framtiden utan att det rapporteras som utsläpp. Varje land får, om förslaget går igenom, en referensnivå beräknad utifrån historisk avverkning under ett antal år fram till 2009.

– Det är naturligtvis oerhört viktigt att den svenska regeringen sätter ner foten den 27 mars och talar om att vi vill ha nationellt självbestämmande i den här frågan, säger Lennart Ackzell.

"Fick inte svar på hur de agerar"

LRF Skogsägarna har träffat företrädare för riksdagspartierna, de har mött Europaparlamentariker och förra veckan träffade de Eva Svedling, klimatminister Isabella Lövins (MP) statssekreterare.

– Hon sa att Sverige arbetar för att få ett nationellt självbestämmande över referensnivåerna. Men däremot fick vi inte svar på hur de agerar, säger Lennart Ackzell.

LRF Skogsägarna använder vid politikerträffarna argument som att Sverige har den lägsta användningen av fossil energi i hela Europa – bara 30 procent av energianvändningen kommer från fossila bränslen.

– Om vi ska prata klimat så går LULUCF-förslaget i fel riktning. Med referensnivåer stryper man möjligheten att öka aktiviteten i skogen. I hela Europa är nyttjandegraden av skogen bara 60 procent i dag, säger Lennart Ackzell.

"Missat hela klimatnyttan"

LRF Skogsägarna oroas nu av att förslaget med referensnivåer ska gå igenom vilket kan betyda att ett kvotsystem måste införas som anger hur mycket man som skogsägare får avverka.

– Om EU inför referensnivåer för skogsbruket så har man missat hela klimatnyttan med skogen. Den svenska skogen som den brukas i dag tar upp nästan lika mycket koldioxid som hela vårt koldioxidutsläpp i Sverige. Ett kvotsystem om avverkning skulle allvarligt påverka äganderätten för de svenska skogsägarna, säger Lennart Ackzell.

Genom att kommentera på Lantbruk.com så godkänner du våra regler.

Regler för kommentarer på webben

På Lantbruk.com erbjuder vi Dig ett forum att uttrycka dina åsikter, där du enkelt gör ditt inlägg tillgängligt för andra debattörer i samma ögonblick som du publicerar det. Det vi förväntar oss av Dig är:

• Att du respekterar andra som kommenterar artiklarna samt personer vi skriver om genom att du avhåller dig från personangrepp, kränkande eller nedlåtande kommentarer, svordomar eller obscena ord, skvaller samt hot.

• Att du håller dig till ämnet

• Att du skriver på svenska, alternativt danska eller norska

• Att du INTE länkar till sidor med pornografiskt, sexistiskt eller rasistiskt innehåll

• Att du INTE uppmanar till brott eller annat som bryter mot svensk lag

• Att du i inlägget INTE gör obehörig publicering av upphovsrättsskyddat material

• Att du helst inte skriver mer än runt 500 tecken.

Inlägg som bryter mot en eller flera av ovanstående förhållningsregler kan vi komma att ta bort.

OBS: Dina inlägg förbehåller vi oss rätten att använda i tidningen Land Lantbruk.
Vi vill gärna ha din hjälp att hitta tveksamma inlägg. Kontakta redaktionen om kommentarer som Du anser är tvivelaktiga genom att ringa Lantbruk på 08-588 365 20.

Övervakning:
Webbkommentarsfunktionen tillhandahålls och övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (SFS 1998:112). Det innebär att redaktionen regelbundet läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot denna lag.
Lantbruk.com följer samma pressetiska hållning som den tryckta tidningen. Det innebär att vi kan välja att radera enskilda inlägg, undvika att öppna vissa artiklar för kommentarer eller närhelst stänga av möjligheten till kommentering i de fall inläggen avviker från dessa regler.
Den som gör ett inlägg som strider mot lag kan personligen bli ansvarig för detta. Användare som upprepade gånger missbrukar reglerna kan stängas av.
 

Annons

Webbfrågan

Utomhusarbete innebär extra utsatthet för solens strålning som kan leda till hudcancer. Skyddar du dig mot solen?

Kommentera

Sponsrade länkar