Foto: Per Groth

Stor brandrisk i delar av landet

På annandag påsk utbröt en skogsbrand i Sollefteå. Den kunde snart kontrolleras, men brandrisken är stor i skog och mark.

Annons

I går, på annandag påsk, började det brinna i skogen i Långsele i Sollefteå kommun.

Det var en större gräsbrand som startade på ett hygge på eftermiddagen och som sedan spred sig till skogen.

– Det har brunnit på ett område av ungefär två hektar. Inga hus var hotade. Vi hade vinden med oss, säger Ulf Lindström, inre befäl på räddningstjänsten Höga Kusten-Ådalen, till P4 Västernorrland.

Tre bränder

Flera brandmän från Sollefteås hel- och deltidsbrandkår var med i släckningsarbetet. Även en tankbil från Kramfors kallades in.

Räddningstjänsten kunde avsluta släckningsarbetet vid 18-tiden och sedan fick markägaren ta över.

– Det har varit gräsbränder på sammanlagt tre platser i området på måndagen, men de andra två var av mindre omfattning, enligt Ulf Lindström på räddningstjänsten.

SMHI varnar

Det är stor risk för gräsbränder lokalt i stora delar av Götaland, Svealand samt sydöstra Norrland.

Här finns det enligt SMHI Förutsättningar i skog och mark för att bränder ska uppstå och spridas. I dessa områden gäller ofta eldningsförbud, något som utfärdas av kommunen eller länsstyrelsen. Ska man elda utomhus bör man bör därför vara mycket försiktig samt ta reda på om eldningsförbud råder.

Genom att kommentera på Lantbruk.com så godkänner du våra regler.

Regler för kommentarer på webben

På Lantbruk.com erbjuder vi Dig ett forum att uttrycka dina åsikter, där du enkelt gör ditt inlägg tillgängligt för andra debattörer i samma ögonblick som du publicerar det. Det vi förväntar oss av Dig är:

• Att du respekterar andra som kommenterar artiklarna samt personer vi skriver om genom att du avhåller dig från personangrepp, kränkande eller nedlåtande kommentarer, svordomar eller obscena ord, skvaller samt hot.

• Att du håller dig till ämnet

• Att du skriver på svenska, alternativt danska eller norska

• Att du INTE länkar till sidor med pornografiskt, sexistiskt eller rasistiskt innehåll

• Att du INTE uppmanar till brott eller annat som bryter mot svensk lag

• Att du i inlägget INTE gör obehörig publicering av upphovsrättsskyddat material

• Att du helst inte skriver mer än runt 500 tecken.

Inlägg som bryter mot en eller flera av ovanstående förhållningsregler kan vi komma att ta bort.

OBS: Dina inlägg förbehåller vi oss rätten att använda i tidningen Land Lantbruk.
Vi vill gärna ha din hjälp att hitta tveksamma inlägg. Kontakta redaktionen om kommentarer som Du anser är tvivelaktiga genom att ringa Lantbruk på 08-588 365 20.

Övervakning:
Webbkommentarsfunktionen tillhandahålls och övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (SFS 1998:112). Det innebär att redaktionen regelbundet läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot denna lag.
Lantbruk.com följer samma pressetiska hållning som den tryckta tidningen. Det innebär att vi kan välja att radera enskilda inlägg, undvika att öppna vissa artiklar för kommentarer eller närhelst stänga av möjligheten till kommentering i de fall inläggen avviker från dessa regler.
Den som gör ett inlägg som strider mot lag kan personligen bli ansvarig för detta. Användare som upprepade gånger missbrukar reglerna kan stängas av.
 

Annons

Webbfrågan

Det råder vattenbrist på flera håll i landet. Kommer du klara vattenförsörjningen?

Kommentera

Sponsrade länkar