Foto: Lis-Beth Småroos/Mostphotos

Södra höjer priset

Södra redovisar ett bra resultat för årets första kvartal. Dessutom höjer Södra priset på barrtimmer på grund av förväntad fortsatt hög efterfrågan.

Annons

Läs också

Rörelsevinsten för Södras första kvartal blev 451 miljoner kronor, omkring 200 miljoner bättre än samma period förra året. Omsättning, rörelsemarginal och avkastningen förbättrades.

– Baserat på den positiva trend vi sett sedan hösten 2016 talar mycket för ett starkt andra kvartal. Samtidigt fortsätter vi med att genomföra effektiviseringar för att förbättra lönsamheten ytterligare. Dock finns alltjämt ett flertal geopolitiska orostecken och vi lever i en snabbt föränderlig omvärld, säger vd och koncernchef Lars Idermark i ett pressmeddelande.

Marknaden för sågade trävaror har förbättrats under våren, och Södra förväntar sig fortsatt hög efterfrågan på barrtimmer under sommaren och hösten. Därför höjer Södra priset på barrtimmer med 50 kronor per fastkubikmeter (m3fub). Höjningen består av dels en höjning av prislistan, dels en premie för tidig kontraktering.

Prislistehöjningen är 25 kronor och gäller både tall och gran. Även priset för barrmassaved höjs med 20 kronor.

Under torsdagen har även andra skogsföretag tagit efter Södras exempel och höjer nu också priserna. Bland annat meddelade sågverkskoncernen Vida att de ”följer efter”, rapporterar ATL

 

LÄS MER: Sågtimmerpriserna sjönk första kvartalet

Genom att kommentera på Lantbruk.com så godkänner du våra regler.

Regler för kommentarer på webben

På Lantbruk.com erbjuder vi Dig ett forum att uttrycka dina åsikter, där du enkelt gör ditt inlägg tillgängligt för andra debattörer i samma ögonblick som du publicerar det. Det vi förväntar oss av Dig är:

• Att du respekterar andra som kommenterar artiklarna samt personer vi skriver om genom att du avhåller dig från personangrepp, kränkande eller nedlåtande kommentarer, svordomar eller obscena ord, skvaller samt hot.

• Att du håller dig till ämnet

• Att du skriver på svenska, alternativt danska eller norska

• Att du INTE länkar till sidor med pornografiskt, sexistiskt eller rasistiskt innehåll

• Att du INTE uppmanar till brott eller annat som bryter mot svensk lag

• Att du i inlägget INTE gör obehörig publicering av upphovsrättsskyddat material

• Att du helst inte skriver mer än runt 500 tecken.

Inlägg som bryter mot en eller flera av ovanstående förhållningsregler kan vi komma att ta bort.

OBS: Dina inlägg förbehåller vi oss rätten att använda i tidningen Land Lantbruk.
Vi vill gärna ha din hjälp att hitta tveksamma inlägg. Kontakta redaktionen om kommentarer som Du anser är tvivelaktiga genom att ringa Lantbruk på 08-588 365 20.

Övervakning:
Webbkommentarsfunktionen tillhandahålls och övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (SFS 1998:112). Det innebär att redaktionen regelbundet läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot denna lag.
Lantbruk.com följer samma pressetiska hållning som den tryckta tidningen. Det innebär att vi kan välja att radera enskilda inlägg, undvika att öppna vissa artiklar för kommentarer eller närhelst stänga av möjligheten till kommentering i de fall inläggen avviker från dessa regler.
Den som gör ett inlägg som strider mot lag kan personligen bli ansvarig för detta. Användare som upprepade gånger missbrukar reglerna kan stängas av.
 

Annons

Webbfrågan

Det råder vattenbrist på flera håll i landet. Kommer du klara vattenförsörjningen?

Kommentera

Sponsrade länkar