Foto: Gunnar Stenberg/Mostphotos

Skogsarbetares fack skriver avtal om sänkta löner

17 000 kronor i månaden – så mycket blir ingångslönen för personer som ”stått mycket långt från arbetsmarknaden” inom den statliga skogsnäringen. 

Avtalet innebär en sänkning av ingångslönen i branschen – och facket ville inte på fredagen kommentera ärendet.

Annons

Kollektivavtalet som presenterades på fredagen innebär en tydlig sänkning av ingångslönerna för vissa personer i arbete med skog.

Skogsstyrelsen och GS-facket står bakom avtalet som innebär att personer ”som stått mycket långt från den öppna svenska arbetsmarknaden” kommer att få en ingångslön som ligger på 17 000 kronor per månad. För övriga personer gäller ingångslönen 20 921 kronor i månaden – alltså närmare 4 000 kronor mer i månaden, enligt ett pressmeddelande. 

Verksamheten ska breddas

Avtalet gäller de personer som har ”skogliga praktiska arbeten” som arbetar för staten. För tillfället innebär det att 600 personer inom Skogsstyrelsens verksamhet påverkas av avtalet. Samtidigt öppnar myndigheten upp för att det i framtiden kan ”bli betydligt fler om verksamheten utvecklas som planerat”. 

”Avgörande samhällsansvar”

Skogsstyrelsen menar att avtalet är ett sätt att ta ”ett avgörande samhällsansvar”:

– Detta är, såvitt vi vet, det första centrala kollektivavtalet för den grupp med svagast knytning till arbetsmarknaden och där avtalet har en passande ingångslön för målgruppen och som samtidigt ställer krav på ett rejält utbildningsinnehåll inom anställningen. Vi är stolta över att visa att parterna på arbetsmarknaden kan ta ett avgörande samhällsansvar inom ett område med växande problem, säger Thommy Bäckström, ställföreträdande chef på HR-enheten vid Skogsstyrelsen, i pressmeddelandet.

Facket väntar med kommentar

GS-facket avböjde på fredagen att kommentera avtalet. 

– Vi kommer att sätta oss ner på måndag och diskutera igenom det här, så att det blir rätt, säger Julius Petzäll vid GS-fackets presstjänst till Land Lantbruk. 

Genom att kommentera på Lantbruk.com så godkänner du våra regler.

Regler för kommentarer på webben

På Lantbruk.com erbjuder vi Dig ett forum att uttrycka dina åsikter, där du enkelt gör ditt inlägg tillgängligt för andra debattörer i samma ögonblick som du publicerar det. Det vi förväntar oss av Dig är:

• Att du respekterar andra som kommenterar artiklarna samt personer vi skriver om genom att du avhåller dig från personangrepp, kränkande eller nedlåtande kommentarer, svordomar eller obscena ord, skvaller samt hot.

• Att du håller dig till ämnet

• Att du skriver på svenska, alternativt danska eller norska

• Att du INTE länkar till sidor med pornografiskt, sexistiskt eller rasistiskt innehåll

• Att du INTE uppmanar till brott eller annat som bryter mot svensk lag

• Att du i inlägget INTE gör obehörig publicering av upphovsrättsskyddat material

• Att du helst inte skriver mer än runt 500 tecken.

Inlägg som bryter mot en eller flera av ovanstående förhållningsregler kan vi komma att ta bort.

OBS: Dina inlägg förbehåller vi oss rätten att använda i tidningen Land Lantbruk.
Vi vill gärna ha din hjälp att hitta tveksamma inlägg. Kontakta redaktionen om kommentarer som Du anser är tvivelaktiga genom att ringa Lantbruk på 08-588 365 20.

Övervakning:
Webbkommentarsfunktionen tillhandahålls och övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (SFS 1998:112). Det innebär att redaktionen regelbundet läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot denna lag.
Lantbruk.com följer samma pressetiska hållning som den tryckta tidningen. Det innebär att vi kan välja att radera enskilda inlägg, undvika att öppna vissa artiklar för kommentarer eller närhelst stänga av möjligheten till kommentering i de fall inläggen avviker från dessa regler.
Den som gör ett inlägg som strider mot lag kan personligen bli ansvarig för detta. Användare som upprepade gånger missbrukar reglerna kan stängas av.
 

Annons

Webbfrågan

Utomhusarbete innebär extra utsatthet för solens strålning som kan leda till hudcancer. Skyddar du dig mot solen?

Kommentera

Sponsrade länkar