Skog avverkades utan tillstånd

1,8 hektar skog i Nordanstigs kommun i Hälsingland har avverkats utan tillstånd. Enligt Skogsstyrelsen är avverkningen så allvarlig att man har gjort en åtalsanmälan.

Annons

Skogen som har avverkats ligger vid ett strandområde i Sörfjärden. Området ägs av Nordanstigs kommun, men arrenderas av ett privat bolag som har beställt avverkningen. Det rapporterar SVT Nyheter Gävleborg.

– I det område som vi var ute och tittade på så finns det ingen detaljplan och då är det skogsvårdslagen som gäller och då ska det avverkningsanmälas innan man gör en avverkan, säger Kenneth Lindström, skogskonsulent på Skogsstyrelsen till SVT.

Enligt en av delägarna i bolaget har man haft rätt att utföra avverkningen eftersom arrendet styrs av den kommande detaljplanen trots att den ännu inte vunnit laga kraft. Delägaren menar att man har följt de anvisningar som finns.

Men Thord Wannberg, chef för samhällsutveckling och kommunikation på Nordanstigs kommun, säger bolaget inte fått något tillstånd att avverka och att bolaget kan ha misstolkat situationen.

Skogsstyrelsen har nu gjort en åtalsanmälan.

– Det här området ligger nära havet och det är ett område vi prioriterar att titta på. Det ligger också nära ett naturreservat och då hade vi samrått med Länsstyrelsen om det hade kommit in en avverkningsanmälan, säger Kenneth Lindström till SVT.

Genom att kommentera på Lantbruk.com så godkänner du våra regler.

Regler för kommentarer på webben

På Lantbruk.com erbjuder vi Dig ett forum att uttrycka dina åsikter, där du enkelt gör ditt inlägg tillgängligt för andra debattörer i samma ögonblick som du publicerar det. Det vi förväntar oss av Dig är:

• Att du respekterar andra som kommenterar artiklarna samt personer vi skriver om genom att du avhåller dig från personangrepp, kränkande eller nedlåtande kommentarer, svordomar eller obscena ord, skvaller samt hot.

• Att du håller dig till ämnet

• Att du skriver på svenska, alternativt danska eller norska

• Att du INTE länkar till sidor med pornografiskt, sexistiskt eller rasistiskt innehåll

• Att du INTE uppmanar till brott eller annat som bryter mot svensk lag

• Att du i inlägget INTE gör obehörig publicering av upphovsrättsskyddat material

• Att du helst inte skriver mer än runt 500 tecken.

Inlägg som bryter mot en eller flera av ovanstående förhållningsregler kan vi komma att ta bort.

OBS: Dina inlägg förbehåller vi oss rätten att använda i tidningen Land Lantbruk.
Vi vill gärna ha din hjälp att hitta tveksamma inlägg. Kontakta redaktionen om kommentarer som Du anser är tvivelaktiga genom att ringa Lantbruk på 08-588 365 20.

Övervakning:
Webbkommentarsfunktionen tillhandahålls och övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (SFS 1998:112). Det innebär att redaktionen regelbundet läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot denna lag.
Lantbruk.com följer samma pressetiska hållning som den tryckta tidningen. Det innebär att vi kan välja att radera enskilda inlägg, undvika att öppna vissa artiklar för kommentarer eller närhelst stänga av möjligheten till kommentering i de fall inläggen avviker från dessa regler.
Den som gör ett inlägg som strider mot lag kan personligen bli ansvarig för detta. Användare som upprepade gånger missbrukar reglerna kan stängas av.
 

Annons

Webbfrågan

Utomhusarbete innebär extra utsatthet för solens strålning som kan leda till hudcancer. Skyddar du dig mot solen?

Kommentera

Sponsrade länkar