Foto: Göran Hartman
Foto: Rolf Segerstedt

Så planerar du din klimatanpassning

Hur påverkar klimatförändringarna skogsbruket? Den frågan bör man ställa sig om man planerar att klimatanpassa sin skogsfastighet. Patrick Samuelsson på SMHI forskar på området.

Annons

Patrick Samuelsson har deltagit i det stora skogsinriktade klimatforskningsprogrammet Mistra-Swecia. Han har studerat klimatförändringar med avseende på skogsbruk och presenterar i sina slutsatser några skogsbruksrelaterade faktorer som kan påverkas i takt med att klimatet förändras:

  • Förlängd vegetationsperiod.
  • Frostskador på plantor.
  • Kortare tidsperioder med tjälad mark.
  • Risken för stormskador.
  • Risken för sommartorka och skogsbränder.
  • Förändrade nederbördsmängder.

– Vegetationsperioden börjar tidigare på våren eftersom temperaturen ökar. Senaste datum för vårfrost kommer då troligen tidigare. När det gäller vind och storm ser vi inga trender som tyder på några dramatiska förändringar. Däremot ökar risken för stormfällningar och markskador om tidsperioden med tjälad mark blir kortare, säger Patrick Samuelsson.

Att risken för sommartorka ökar, vilket främst gäller Götaland, beror på att högre temperaturer ökar markavdunstningen. Det ökar också risken för skogsbränder, enligt Patrick Samuelsson.

Genom att kommentera på Lantbruk.com så godkänner du våra regler.

Regler för kommentarer på webben

På Lantbruk.com erbjuder vi Dig ett forum att uttrycka dina åsikter, där du enkelt gör ditt inlägg tillgängligt för andra debattörer i samma ögonblick som du publicerar det. Det vi förväntar oss av Dig är:

• Att du respekterar andra som kommenterar artiklarna samt personer vi skriver om genom att du avhåller dig från personangrepp, kränkande eller nedlåtande kommentarer, svordomar eller obscena ord, skvaller samt hot.

• Att du håller dig till ämnet

• Att du skriver på svenska, alternativt danska eller norska

• Att du INTE länkar till sidor med pornografiskt, sexistiskt eller rasistiskt innehåll

• Att du INTE uppmanar till brott eller annat som bryter mot svensk lag

• Att du i inlägget INTE gör obehörig publicering av upphovsrättsskyddat material

• Att du helst inte skriver mer än runt 500 tecken.

Inlägg som bryter mot en eller flera av ovanstående förhållningsregler kan vi komma att ta bort.

OBS: Dina inlägg förbehåller vi oss rätten att använda i tidningen Land Lantbruk.
Vi vill gärna ha din hjälp att hitta tveksamma inlägg. Kontakta redaktionen om kommentarer som Du anser är tvivelaktiga genom att ringa Lantbruk på 08-588 365 20.

Övervakning:
Webbkommentarsfunktionen tillhandahålls och övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (SFS 1998:112). Det innebär att redaktionen regelbundet läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot denna lag.
Lantbruk.com följer samma pressetiska hållning som den tryckta tidningen. Det innebär att vi kan välja att radera enskilda inlägg, undvika att öppna vissa artiklar för kommentarer eller närhelst stänga av möjligheten till kommentering i de fall inläggen avviker från dessa regler.
Den som gör ett inlägg som strider mot lag kan personligen bli ansvarig för detta. Användare som upprepade gånger missbrukar reglerna kan stängas av.
 

Annons

Webbfrågan

Utomhusarbete innebär extra utsatthet för solens strålning som kan leda till hudcancer. Skyddar du dig mot solen?

Kommentera

Sponsrade länkar