Foto: Rolf Segerstedt

Regeringen föreslår mer biodrivmedel

Bensinbolagen ska tvingas blanda in mer biodrivmedel i bensin och diesel. Fram till år 2030 ska andelen biodrivmedel vara 50 procent, föreslår regeringen. Biodrivmedlen föreslås också vara fortsatt skattebefriade.

Annons

Den så kallade reduktionsplikten för bensinbolagen ska inte innebära att det blir dyrare för bilisterna att tanka, enligt klimatminister Isabella Lövin (MP) och finansminister Magdalena Andersson (S) som under gårdagen presenterade förslaget.

Ska gynna tallolja och etanol

Regeringen föreslår stegvist höjda procentsatser för andelen biodrivmedel under åren 2018, 2019 och 2020 i både bensin och diesel fram till 2030.

Enligt Isabella Lövin och Magdalena Andersson ska förslaget gynna hållbara biodrivmedel som till exempel tallolja, HVO och etanol gjord på svenskt vete.

– Vi har goda förutsättningar internt för storskalig produktion av biodrivmedel, till exempel genom skogen, men också genom tillgång på restprodukter från massaindustrin, säger Magdalena Andersson.

"Kan göra de investeringar som krävs"

"Regeringens förslag innebär att vi nu kan göra de investeringar som krävs för att öka produktionen av biodrivmedel ännu mer", kommenterar Petter Holland, VD och koncernchef på Preem, i ett pressmeddelande.

Preem lanserade 2011 en diesel gjord på tallolja, en restprodukt från skogsindustrin och Sverige blev först i världen med en standarddiesel gjord på skogsavfall.

Företaget har sedan dess ökat andelen förnybar råvara och tanken är att kunna utveckla en bensin och diesel med så lite klimatpåverkan som möjligt.

Genom att kommentera på Lantbruk.com så godkänner du våra regler.

Regler för kommentarer på webben

På Lantbruk.com erbjuder vi Dig ett forum att uttrycka dina åsikter, där du enkelt gör ditt inlägg tillgängligt för andra debattörer i samma ögonblick som du publicerar det. Det vi förväntar oss av Dig är:

• Att du respekterar andra som kommenterar artiklarna samt personer vi skriver om genom att du avhåller dig från personangrepp, kränkande eller nedlåtande kommentarer, svordomar eller obscena ord, skvaller samt hot.

• Att du håller dig till ämnet

• Att du skriver på svenska, alternativt danska eller norska

• Att du INTE länkar till sidor med pornografiskt, sexistiskt eller rasistiskt innehåll

• Att du INTE uppmanar till brott eller annat som bryter mot svensk lag

• Att du i inlägget INTE gör obehörig publicering av upphovsrättsskyddat material

• Att du helst inte skriver mer än runt 500 tecken.

Inlägg som bryter mot en eller flera av ovanstående förhållningsregler kan vi komma att ta bort.

OBS: Dina inlägg förbehåller vi oss rätten att använda i tidningen Land Lantbruk.
Vi vill gärna ha din hjälp att hitta tveksamma inlägg. Kontakta redaktionen om kommentarer som Du anser är tvivelaktiga genom att ringa Lantbruk på 08-588 365 20.

Övervakning:
Webbkommentarsfunktionen tillhandahålls och övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (SFS 1998:112). Det innebär att redaktionen regelbundet läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot denna lag.
Lantbruk.com följer samma pressetiska hållning som den tryckta tidningen. Det innebär att vi kan välja att radera enskilda inlägg, undvika att öppna vissa artiklar för kommentarer eller närhelst stänga av möjligheten till kommentering i de fall inläggen avviker från dessa regler.
Den som gör ett inlägg som strider mot lag kan personligen bli ansvarig för detta. Användare som upprepade gånger missbrukar reglerna kan stängas av.
 

Annons

Webbfrågan

Utomhusarbete innebär extra utsatthet för solens strålning som kan leda till hudcancer. Skyddar du dig mot solen?

Kommentera

Sponsrade länkar