Foto: Rolf Segerstedt

Nyckelbiotoper skapar desperation bland skogsägare

Allt fler nyckelbiotoper skapar desperation bland skogsägare i norra Dalarna.

– Rödlistade arter hittas på varje skifte om en inventerare ges lite tid. Får det här fortsätta har vi snart inget att avverka, sa Bengt Halvarsson, Lima, på Mellanskogs årsstämma på Uppsala slott i går.

Annons

Bengt Halvarsson hade skrivit en motion angående nyckelbiotoper som lämnats till stämman av Norra Dalarnas skogsbruksområde (SBO). Härjedalens SBO hade en motion på samma tema. I motionerna efterlystes bland annat ett rättssäkert förfarande när Skogsstyrelsen klassar ett område som nyckelbiotop. Dessutom framfördes kritik mot att arter som, enligt rödlistan, bara klassas som "nära hotade" används som kriterium för definitionen av en nyckelbiotop.

Otroligt viktig fråga

– Det här är en otroligt viktig fråga, vi vill kunna bo kvar här uppe. I dag avgörs besluten av nyckelbiotopsinventerare, de är både polis och domare, sa Bengt Halvarsson som också ville ha kontinuerliga rapporter från LRF Skogsägarna om hur det näringspolitiska arbetet på området fortlöper.

– Det är inga problem att rapportera om aktuella ärenden, det köper vi, sa Sven Erik Hammar, styrelseledamot i Mellanskog, tillika ordförande i LRF Skogsägarna, och fortsatte:

Långt arbete

– Vi delar motionärernas uppfattning om den problematik som har uppstått när det gäller nyckelbiotoper. Efter ett långt arbete av oss (LRF Skogsägarna) har Skogsstyrelsen insett att man måste se över begreppet. Vi ger oss in i det arbetet med stor kraft, sa Sven Erik Hammar.

Enligt Sven Erik Hammar måste klassningen av nyckelbiotoper bli förutsägbar, gälla mindre och färre områden, anpassas till regionala förutsättningar och ge ekonomisk ersättning till markägaren.

– Vi måste backa bandet till 90-talet och återgå till den ursprungliga tanken med nyckelbiotoper, sa han.

Tydlig signal

Stämman beslutade att skicka båda motionerna vidare till LRF Skogsägarna.

I en motion från Nordöstra Hälsinglands SBO yrkade Sven Bergström Trolin på att namnet Mellanskog Skogsägarna byts till Mellanskog Skogsbrukarna. Det skulle ge en tydlig signal om att medlemmarna brukar sina skogar aktivt och ansvarsfullt, ett faktum som i dag ifrågasätts allt mer, enligt Trolin. Styrelseledamoten Erika Eriksson svarade att förslaget blir en del av en pågående varumärkesprocess inom Mellanskog, vilket godtogs av stämman.

Uppsala SBO motionerade om att Mellanskog ska fördjupa samarbetet med Södra Skogsägarna. Motionärerna yrkade att "föreningsstämman uppdrar åt föreningsstyrelsen att inleda ett arbete i motionens anda". Stämman antog motionen sedan ordet inleda bytts ut mot ordet fortsätta.

Genom att kommentera på Lantbruk.com så godkänner du våra regler.

Regler för kommentarer på webben

På Lantbruk.com erbjuder vi Dig ett forum att uttrycka dina åsikter, där du enkelt gör ditt inlägg tillgängligt för andra debattörer i samma ögonblick som du publicerar det. Det vi förväntar oss av Dig är:

• Att du respekterar andra som kommenterar artiklarna samt personer vi skriver om genom att du avhåller dig från personangrepp, kränkande eller nedlåtande kommentarer, svordomar eller obscena ord, skvaller samt hot.

• Att du håller dig till ämnet

• Att du skriver på svenska, alternativt danska eller norska

• Att du INTE länkar till sidor med pornografiskt, sexistiskt eller rasistiskt innehåll

• Att du INTE uppmanar till brott eller annat som bryter mot svensk lag

• Att du i inlägget INTE gör obehörig publicering av upphovsrättsskyddat material

• Att du helst inte skriver mer än runt 500 tecken.

Inlägg som bryter mot en eller flera av ovanstående förhållningsregler kan vi komma att ta bort.

OBS: Dina inlägg förbehåller vi oss rätten att använda i tidningen Land Lantbruk.
Vi vill gärna ha din hjälp att hitta tveksamma inlägg. Kontakta redaktionen om kommentarer som Du anser är tvivelaktiga genom att ringa Lantbruk på 08-588 365 20.

Övervakning:
Webbkommentarsfunktionen tillhandahålls och övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (SFS 1998:112). Det innebär att redaktionen regelbundet läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot denna lag.
Lantbruk.com följer samma pressetiska hållning som den tryckta tidningen. Det innebär att vi kan välja att radera enskilda inlägg, undvika att öppna vissa artiklar för kommentarer eller närhelst stänga av möjligheten till kommentering i de fall inläggen avviker från dessa regler.
Den som gör ett inlägg som strider mot lag kan personligen bli ansvarig för detta. Användare som upprepade gånger missbrukar reglerna kan stängas av.
 

Annons

Webbfrågan

Det råder vattenbrist på flera håll i landet. Kommer du klara vattenförsörjningen?

Kommentera

Sponsrade länkar