Foto: Kerstin Davidson
Lina Burnelius, projektledare för Greenpeace nya skogskampanj.Foto: Edward Beskow

Ny skogskampanj från Greenpeace

I veckan drar Greenpeace igång en världsomfattande kampanj för att bevara skogsbältet runt norra klotet – av klimatskäl. Bland annat riktas krav på att statminister Stefan Löfven ska infria löften om att skydda mer skog.

Annons

– Det mest akuta för att klara klimatmålen är att skydda mer boreal skog runt norra halvklotet. Sverige har i en FN-konvention år 2010 om biologisk mångfald lovat att skydda minst 17 procent av landarealen, men i dag har bara 4 procent skog ett fullvärdigt och långsiktigt skydd, hävdar Lina Burnelius, projektledare på Greenpeace.

Skydd i fokus

Miljöorganisationens mål är sätta fokus på ökat skydd i första hand och skogsbruksåtgärder i andra hand.

– Tropiska skogar kallas ofta jordens lunga, men vi har två lungor. Det norra skogsbältet är minst lika viktigt och binder mer kol i träd och mark än alla tropiska regnskogar tillsammans. Ska vi klara 1,5-gradersmålet enligt Paris-avtalet så måste skyddet av de nordliga skogarna öka kraftigt och det snabbt, säger Lina Burnelius, som hävdar att ett storskaligt och aktivt brukande, som skogsbruket lobbar för, inte är bra för klimatet.

Sammanhängande

Enligt Greenpeace bildar den svenska barrskogen ett sammanhängande ekosystem tillsammans med skogar i Finland, Ryssland och Kanada. Miljöorganisationen kräver i kampanjen att regeringscheferna i de fyra länderna håller löftet från 2010 och skyddar skogen. Det kravet ska stärkas med en namninsamling som sedan ska överlämnas till ländernas ledare. Vilka aktiviteter i övrigt som Greenpeace planerar framgår inte.

– I veckan pågår den stora konferensen om biologiskt mångfald i Mexico och det är ett bra tillfälle att starta kampanjen. Vi är där för att påminna länderna om löftet att skydda 17 procent av sina landområden. Miljöminister Karolina Skog är där och hon ska känna press på sig att ta skogsskyddet på allvar. Klarar länderna inte det går klimatmålet inte att nå, så skogsskyddet är livsviktigt, säger Lina Burnelius.

Genom att kommentera på Lantbruk.com så godkänner du våra regler.

Regler för kommentarer på webben

På Lantbruk.com erbjuder vi Dig ett forum att uttrycka dina åsikter, där du enkelt gör ditt inlägg tillgängligt för andra debattörer i samma ögonblick som du publicerar det. Det vi förväntar oss av Dig är:

• Att du respekterar andra som kommenterar artiklarna samt personer vi skriver om genom att du avhåller dig från personangrepp, kränkande eller nedlåtande kommentarer, svordomar eller obscena ord, skvaller samt hot.

• Att du håller dig till ämnet

• Att du skriver på svenska, alternativt danska eller norska

• Att du INTE länkar till sidor med pornografiskt, sexistiskt eller rasistiskt innehåll

• Att du INTE uppmanar till brott eller annat som bryter mot svensk lag

• Att du i inlägget INTE gör obehörig publicering av upphovsrättsskyddat material

• Att du helst inte skriver mer än runt 500 tecken.

Inlägg som bryter mot en eller flera av ovanstående förhållningsregler kan vi komma att ta bort.

OBS: Dina inlägg förbehåller vi oss rätten att använda i tidningen Land Lantbruk.
Vi vill gärna ha din hjälp att hitta tveksamma inlägg. Kontakta redaktionen om kommentarer som Du anser är tvivelaktiga genom att ringa Lantbruk på 08-588 365 20.

Övervakning:
Webbkommentarsfunktionen tillhandahålls och övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (SFS 1998:112). Det innebär att redaktionen regelbundet läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot denna lag.
Lantbruk.com följer samma pressetiska hållning som den tryckta tidningen. Det innebär att vi kan välja att radera enskilda inlägg, undvika att öppna vissa artiklar för kommentarer eller närhelst stänga av möjligheten till kommentering i de fall inläggen avviker från dessa regler.
Den som gör ett inlägg som strider mot lag kan personligen bli ansvarig för detta. Användare som upprepade gånger missbrukar reglerna kan stängas av.
 

Annons

Webbfrågan

Utomhusarbete innebär extra utsatthet för solens strålning som kan leda till hudcancer. Skyddar du dig mot solen?

Kommentera

Sponsrade länkar