Jörgen Rudolphi har ftt pengar för att studera självsådda contortaplantor i mellersta och norra Sverige.Foto: Alva Rudolphi

Nu kartläggs oönskad spridning av contortatallen

När den nordamerikanska contortatallen började planteras i Sverige ansågs den vara säker mot ofrivillig spridning. Kottarna öppnas efter eld, och fröna borde därför inte kunna sprida sig i den kyliga svenska skogen. Nu vet man att det räcker med solens värme.

Annons

Idag finns självsådda contortaplantor längs skogsbilvägar och på myrar. De har till och med hittats ovanför trädgränsen i fjällen, 2 mil från närmaste bestånd.

Dålig kunskap

När en art som inte hör hemma här börjar sprida sig okontrollerat kallas den invasiv. Riskerar contortan att bli det?

– Vi har tyvärr dålig kunskap om contortatallens naturliga spridning i skogslandskapet, säger Jörgen Rudolphi på SLU i Umeå.

Han har fått 5,1 miljoner från Formas för att undersöka frågan. Nu väntar ett intensivt arbete med att kartlägga förekomsten av självsådda contortaplantor i mellersta och norra Sverige.

Ber allmänheten om hjälp

Forskarna kommer i första hand att räkna plantor på olika avstånd och i olika miljöer kring kända planteringar. Men Jörgen vill också engagera allmänheten:

– Vi kan inte täcka upp alla områden, därför hoppas vi att allmänheten kan rapportera in observationer. Vi ska göra en hemsida där man lägger upp sina "fynd”, och vid kan vi behov åka ut och verifiera att det är contorta.

Kartläggningen ska ge en bild av hur omfattande spridningen är. I nästa steg kommer forskarna att modellera artens utbredning i framtiden, och dessutom undersöka hur övervakning och bekämpning ska ske.

Stora problem

Nya Zeeland är ett land som har stora problem med spridningen av contortatall. Jörgen är dock tveksam till att vi får samma situation i Sverige.

– Risken är nog mycket liten, men vi måste ändå se till att ha kunskap. Övervakningsprogram är viktiga för alla potentiellt invasiva arter.

Genom att kommentera på Lantbruk.com så godkänner du våra regler.

Regler för kommentarer på webben

På Lantbruk.com erbjuder vi Dig ett forum att uttrycka dina åsikter, där du enkelt gör ditt inlägg tillgängligt för andra debattörer i samma ögonblick som du publicerar det. Det vi förväntar oss av Dig är:

• Att du respekterar andra som kommenterar artiklarna samt personer vi skriver om genom att du avhåller dig från personangrepp, kränkande eller nedlåtande kommentarer, svordomar eller obscena ord, skvaller samt hot.

• Att du håller dig till ämnet

• Att du skriver på svenska, alternativt danska eller norska

• Att du INTE länkar till sidor med pornografiskt, sexistiskt eller rasistiskt innehåll

• Att du INTE uppmanar till brott eller annat som bryter mot svensk lag

• Att du i inlägget INTE gör obehörig publicering av upphovsrättsskyddat material

• Att du helst inte skriver mer än runt 500 tecken.

Inlägg som bryter mot en eller flera av ovanstående förhållningsregler kan vi komma att ta bort.

OBS: Dina inlägg förbehåller vi oss rätten att använda i tidningen Land Lantbruk.
Vi vill gärna ha din hjälp att hitta tveksamma inlägg. Kontakta redaktionen om kommentarer som Du anser är tvivelaktiga genom att ringa Lantbruk på 08-588 365 20.

Övervakning:
Webbkommentarsfunktionen tillhandahålls och övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (SFS 1998:112). Det innebär att redaktionen regelbundet läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot denna lag.
Lantbruk.com följer samma pressetiska hållning som den tryckta tidningen. Det innebär att vi kan välja att radera enskilda inlägg, undvika att öppna vissa artiklar för kommentarer eller närhelst stänga av möjligheten till kommentering i de fall inläggen avviker från dessa regler.
Den som gör ett inlägg som strider mot lag kan personligen bli ansvarig för detta. Användare som upprepade gånger missbrukar reglerna kan stängas av.
 

Annons

Webbfrågan

Utomhusarbete innebär extra utsatthet för solens strålning som kan leda till hudcancer. Skyddar du dig mot solen?

Kommentera

Sponsrade länkar