Vildsvin orsakar skador i jordbruket för 660 miljoner kronor per år.Foto: Sture Markström

LRF vill ha lagändring om viltutfordring

LRF vill ha en ändring i jaktlagen och jaktförordningen för att reglera utfordringen av vilt i landet. I dagsläget är varken mängd eller sort av utfodring anpassat, menar LRF.

Annons

Läs också

– Utfordring ska vara tillåten men det bör finnas regler på hur och vad man ger djuren, säger Anders Wetterin, jakt- och viltexpert på LRF.

I höstas stoppade riksdagen regeringens proposition med förslag om utfodringsförbud för vilt. De borgerliga partierna (Alliansen) tillsammans med Sverigedemokraterna röstade emot.

Villkor för utfodring

LRFs nya förslag bygger inte på förbud mot viltutfodring men däremot möjligheter för regeringen eller Naturvårdsverket att utfärda villkor för hur utfodring ska gå till och även villkor för typen av foder.

Anders Wetterin säger att viltet utfodras i allt större omfattning med foder som de inte är anpassade för och i så stora mängder att det påverkar deras naturliga beteenden.

– Sockerbetor körs ut med lastbil och tippas av ute vid någon vändplan i skogen. Med de mängder som körs ut och lastas av drar det till sig inte bara vildsvin utan även andra djur som dovhjort, kronhjort och älg som inte är skapta för att äta rotfrukter, säger Anders Wetterin.

Vildsvinen ökar

Utfordringen av klövvilt i landet, inräknat vildsvin, har ökat kraftigt de senaste 20 åren.

År 2013 utfodrades vilda djur med drygt 130 000 ton varje år till ett värde av 340 miljoner kronor. Skadorna i jordbruket som vildsvinen orsakar beräknas till 660 miljoner kronor om året.

Idag uppskattas det finnas minst 200 000 vildsvin i landet och de blir fler varje år.

 

Läs mer: Viltutfodring som skadar har inget berättigande

Därför fällde vi förslaget om viltutfodring

Överdriven utfodring förändrar naturmiljön

Genom att kommentera på Lantbruk.com så godkänner du våra regler.

Regler för kommentarer på webben

På Lantbruk.com erbjuder vi Dig ett forum att uttrycka dina åsikter, där du enkelt gör ditt inlägg tillgängligt för andra debattörer i samma ögonblick som du publicerar det. Det vi förväntar oss av Dig är:

• Att du respekterar andra som kommenterar artiklarna samt personer vi skriver om genom att du avhåller dig från personangrepp, kränkande eller nedlåtande kommentarer, svordomar eller obscena ord, skvaller samt hot.

• Att du håller dig till ämnet

• Att du skriver på svenska, alternativt danska eller norska

• Att du INTE länkar till sidor med pornografiskt, sexistiskt eller rasistiskt innehåll

• Att du INTE uppmanar till brott eller annat som bryter mot svensk lag

• Att du i inlägget INTE gör obehörig publicering av upphovsrättsskyddat material

• Att du helst inte skriver mer än runt 500 tecken.

Inlägg som bryter mot en eller flera av ovanstående förhållningsregler kan vi komma att ta bort.

OBS: Dina inlägg förbehåller vi oss rätten att använda i tidningen Land Lantbruk.
Vi vill gärna ha din hjälp att hitta tveksamma inlägg. Kontakta redaktionen om kommentarer som Du anser är tvivelaktiga genom att ringa Lantbruk på 08-588 365 20.

Övervakning:
Webbkommentarsfunktionen tillhandahålls och övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (SFS 1998:112). Det innebär att redaktionen regelbundet läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot denna lag.
Lantbruk.com följer samma pressetiska hållning som den tryckta tidningen. Det innebär att vi kan välja att radera enskilda inlägg, undvika att öppna vissa artiklar för kommentarer eller närhelst stänga av möjligheten till kommentering i de fall inläggen avviker från dessa regler.
Den som gör ett inlägg som strider mot lag kan personligen bli ansvarig för detta. Användare som upprepade gånger missbrukar reglerna kan stängas av.
 

Annons

Webbfrågan

Det råder vattenbrist på flera håll i landet. Kommer du klara vattenförsörjningen?

Kommentera

Sponsrade länkar