Foto: Magnus Emlén/Mostphotos

Landets viltstängsel behöver renoveras för miljarder

Viltstängsel över hela Sverige är i stort behov av upprustning. Trafikverket menar att investeringen går på sex miljarder kronor, rapporterar Sveriges Radio.

Annons

Ökningen av viltolyckorna måste stoppas och därför måste de stängsel som håller borta vilda djur från landets vägar rustas upp. Enligt Anders Sjölund, nationell samordnare för landskap på Trafikverket, är läget bekymmersamt:

– Ja, definitivt, vi har haft en ständig ökning av viltolyckorna och det behöver vi bryta. Det är ingen önskvärd situation att vi har så många viltolyckor, säger han till Sveriges Radio P4 Halland.

Olyckorna ökar kraftigt

Trots Trafikverkets mål att halvera antalet trafikolyckor orsakade av vilt går utvecklingen åt andra hållet. De drygt 58 000 viltolyckor som inträffade i Sverige under 2016 väntas ha fördubblats till 2040 om det fortsätter att utveckla sig som det gör nu.

En åtgärd för att komma till rätta med problemet är en upprustning av viltstängslen. De knappt 500 milen viltstängsel som det svenska vägnätet har nu är i stort behov av renovering.

– Rent underhållsmässigt är stängslen något vi inte prioriterat och haft någon plan för. Det har varit så mycket annat akut under lång tid, säger Anders Sjölund till radiokanalen.

Stor men lönsam investering

Kostnaden för de förbättringar av viltstängslen i Sverige beräknas till omkring sex miljarder kronor som måste läggas ut under en tioårsperiod.

– Viltolyckorna kostar fem miljarder kronor om året så det vore en lönsam investering, säger Anders Sjölund.

Genom att kommentera på Lantbruk.com så godkänner du våra regler.

Regler för kommentarer på webben

På Lantbruk.com erbjuder vi Dig ett forum att uttrycka dina åsikter, där du enkelt gör ditt inlägg tillgängligt för andra debattörer i samma ögonblick som du publicerar det. Det vi förväntar oss av Dig är:

• Att du respekterar andra som kommenterar artiklarna samt personer vi skriver om genom att du avhåller dig från personangrepp, kränkande eller nedlåtande kommentarer, svordomar eller obscena ord, skvaller samt hot.

• Att du håller dig till ämnet

• Att du skriver på svenska, alternativt danska eller norska

• Att du INTE länkar till sidor med pornografiskt, sexistiskt eller rasistiskt innehåll

• Att du INTE uppmanar till brott eller annat som bryter mot svensk lag

• Att du i inlägget INTE gör obehörig publicering av upphovsrättsskyddat material

• Att du helst inte skriver mer än runt 500 tecken.

Inlägg som bryter mot en eller flera av ovanstående förhållningsregler kan vi komma att ta bort.

OBS: Dina inlägg förbehåller vi oss rätten att använda i tidningen Land Lantbruk.
Vi vill gärna ha din hjälp att hitta tveksamma inlägg. Kontakta redaktionen om kommentarer som Du anser är tvivelaktiga genom att ringa Lantbruk på 08-588 365 20.

Övervakning:
Webbkommentarsfunktionen tillhandahålls och övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (SFS 1998:112). Det innebär att redaktionen regelbundet läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot denna lag.
Lantbruk.com följer samma pressetiska hållning som den tryckta tidningen. Det innebär att vi kan välja att radera enskilda inlägg, undvika att öppna vissa artiklar för kommentarer eller närhelst stänga av möjligheten till kommentering i de fall inläggen avviker från dessa regler.
Den som gör ett inlägg som strider mot lag kan personligen bli ansvarig för detta. Användare som upprepade gånger missbrukar reglerna kan stängas av.
 

Annons

Webbfrågan

Utomhusarbete innebär extra utsatthet för solens strålning som kan leda till hudcancer. Skyddar du dig mot solen?

Kommentera

Sponsrade länkar