Så här ser flerbostadshusen för svenska kommuner ut som Hjältevadshus planerar att bygga vid fabriken i klassiska Hultsfred.Foto: Hjältevadshus

Husbyggare får miljardavtal när kommuner bygger nytt

Efter många år i malpåse kommer klassiska husfabriken i Hultsfred att få nytt liv. Ägaren Hjältevadshus har, som ett av fyra företag, vunnit en upphandling i miljardklassen.

Annons

Det är SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, som upphandlat ett ramavtal på flervåningshyreshus för kommuner runt landet med akut bostadsbrist. Enligt SKL uppger 240 av landets 290 kommuner, med 94 procent av Sveriges befolkning, att det saknas bostäder.

Flera aktörer

Genom ramavtalet på bra billiga bostäder snabbas processen på. Utöver Hjältevadshus kommer även BoKlok, NCC och Villa VIDA att skriva ramavtal med SKL.

För Hjältevadshus, som hamnade etta i upphandlingen, innebär avtalet att man rustar upp och startar klassiska Hultsfredsfabriken som stått tom länge. Så snart man kan kommer man att anställa hundratals nya arbetare vid fabriken där hela den nya verksamheten ska placeras. Det handlar om att bygga två-, tre- och fyravåningshus med ett-, två- och trerumslägenheter.

Stort  behov

Hjältevadshus ser satsningen i Hultsfred som långsiktig eftersom det har byggts extremt lite i Sverige sedan 1991. Även om kommunerna så småningom minskar antalet beställningar så väntas även ett ökat intresse från privata hyresvärdar för hustypen.

Det ramavtal som nu skrivs gäller lägre hus, 2-4 våningar. Under februari kommer SKL att utse vilka leverantörer som får avtal om leverans av högre hus, 4-6 våningar.

Genom att kommentera på Lantbruk.com så godkänner du våra regler.

Regler för kommentarer på webben

På Lantbruk.com erbjuder vi Dig ett forum att uttrycka dina åsikter, där du enkelt gör ditt inlägg tillgängligt för andra debattörer i samma ögonblick som du publicerar det. Det vi förväntar oss av Dig är:

• Att du respekterar andra som kommenterar artiklarna samt personer vi skriver om genom att du avhåller dig från personangrepp, kränkande eller nedlåtande kommentarer, svordomar eller obscena ord, skvaller samt hot.

• Att du håller dig till ämnet

• Att du skriver på svenska, alternativt danska eller norska

• Att du INTE länkar till sidor med pornografiskt, sexistiskt eller rasistiskt innehåll

• Att du INTE uppmanar till brott eller annat som bryter mot svensk lag

• Att du i inlägget INTE gör obehörig publicering av upphovsrättsskyddat material

• Att du helst inte skriver mer än runt 500 tecken.

Inlägg som bryter mot en eller flera av ovanstående förhållningsregler kan vi komma att ta bort.

OBS: Dina inlägg förbehåller vi oss rätten att använda i tidningen Land Lantbruk.
Vi vill gärna ha din hjälp att hitta tveksamma inlägg. Kontakta redaktionen om kommentarer som Du anser är tvivelaktiga genom att ringa Lantbruk på 08-588 365 20.

Övervakning:
Webbkommentarsfunktionen tillhandahålls och övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (SFS 1998:112). Det innebär att redaktionen regelbundet läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot denna lag.
Lantbruk.com följer samma pressetiska hållning som den tryckta tidningen. Det innebär att vi kan välja att radera enskilda inlägg, undvika att öppna vissa artiklar för kommentarer eller närhelst stänga av möjligheten till kommentering i de fall inläggen avviker från dessa regler.
Den som gör ett inlägg som strider mot lag kan personligen bli ansvarig för detta. Användare som upprepade gånger missbrukar reglerna kan stängas av.
 

Annons

Webbfrågan

Det råder vattenbrist på flera håll i landet. Kommer du klara vattenförsörjningen?

Kommentera

Sponsrade länkar