Foto: Rolf Segerstedt/Mostphotos

Kraftig ökning av vargar hotar kungens älgjakt

Kungens traditionsenliga jakt riskerar att gå om intet i takt med att vargstammen har ökat kraftigt. 

– Det blir inte så mycket kvar till jakt när vargarna tagit sitt, säger jaktvårdskonsulenten Johan Stedt.

Annons

Malingsbo-Kloten i Bergslagen är platsen för den återkommande kungliga älgjakten. Men en snabb utbredning av varg hotar nu att sätta stopp för traditionen, rapporterar tidskriften Svensk Jakt

Det senaste året har vargstammen fyrdubblats i området. 

– Kungen är införstådd med det här, och vi är väldigt på tå. Det ser inte bra ut, säger Jimmy Pettersson, kungens jaktledare, till tidskriften. 

Snabb ökning ett hot

Det gamla så kallade Klotenreviret har splittrats upp i fyra olika revir som täcker en yta på totalt 100 000 hektar. Kungen jagar på 25 000 av dem. 

Med den snabba ökningen av vargstammen finns risken att älgstammen inte ökar som den annars hade gjort – med följden att jakten går om intet. 

– Det blir inte så mycket kvar till jakt när vargarna tagit sitt, säger Johan Stedt, klövviltsansvarig jaktvårdskonsulent i jägareförbundet Örebro. 

”Kan bli katastrof”

Det har funnits varg i Malingsbo-Kloten sedan början av 2000-talet. Men först nu finns det ett verkligt hot mot älgjakten: 

– Det är lite spänt. Vad händer nu? Det kan definitivt bli en katastrof, säger Jimmy Pettersson till Svensk Jakt.

Genom att kommentera på Lantbruk.com så godkänner du våra regler.

Regler för kommentarer på webben

På Lantbruk.com erbjuder vi Dig ett forum att uttrycka dina åsikter, där du enkelt gör ditt inlägg tillgängligt för andra debattörer i samma ögonblick som du publicerar det. Det vi förväntar oss av Dig är:

• Att du respekterar andra som kommenterar artiklarna samt personer vi skriver om genom att du avhåller dig från personangrepp, kränkande eller nedlåtande kommentarer, svordomar eller obscena ord, skvaller samt hot.

• Att du håller dig till ämnet

• Att du skriver på svenska, alternativt danska eller norska

• Att du INTE länkar till sidor med pornografiskt, sexistiskt eller rasistiskt innehåll

• Att du INTE uppmanar till brott eller annat som bryter mot svensk lag

• Att du i inlägget INTE gör obehörig publicering av upphovsrättsskyddat material

• Att du helst inte skriver mer än runt 500 tecken.

Inlägg som bryter mot en eller flera av ovanstående förhållningsregler kan vi komma att ta bort.

OBS: Dina inlägg förbehåller vi oss rätten att använda i tidningen Land Lantbruk.
Vi vill gärna ha din hjälp att hitta tveksamma inlägg. Kontakta redaktionen om kommentarer som Du anser är tvivelaktiga genom att ringa Lantbruk på 08-588 365 20.

Övervakning:
Webbkommentarsfunktionen tillhandahålls och övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (SFS 1998:112). Det innebär att redaktionen regelbundet läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot denna lag.
Lantbruk.com följer samma pressetiska hållning som den tryckta tidningen. Det innebär att vi kan välja att radera enskilda inlägg, undvika att öppna vissa artiklar för kommentarer eller närhelst stänga av möjligheten till kommentering i de fall inläggen avviker från dessa regler.
Den som gör ett inlägg som strider mot lag kan personligen bli ansvarig för detta. Användare som upprepade gånger missbrukar reglerna kan stängas av.
 

Annons

Webbfrågan

Utomhusarbete innebär extra utsatthet för solens strålning som kan leda till hudcancer. Skyddar du dig mot solen?

Kommentera

Sponsrade länkar