Foto: Ruslan Kudrin/Mostphotos

”Extrem” ökning av viltolyckorna – upp 20 procent

Viltolyckorna nådde under förra året nya rekord. Totalt anmäldes 58 000 sådana olyckor till polisen. Älgskadefondsföreningen beskriver ökningen som ”extrem”.

Annons

Redan under 2015 nåddes nya rekordnivåer beträffande viltolyckor. Då rapporterades 48 000 olyckor till polisen. Men rekordet slogs redan året efter: Under 2016 rapporterades 58 000 viltolyckor. Ökningen motsvarar nästan 20 procent.

– Det har aldrig hänt tidigare att det varit så stora ökningar från ett år till ett annat, säger Niclas Dahl, verksamhetsledare vid Älgskadefondsföreningen, till TT.

”Extrem ökning”

Att ökningen har nått rekordnivåer två år i rad beskriver föreningen som ”extremt”.

Enligt Niclas Dahl är den främsta anledningen till olyckorna att djuren har blivit fler. Den typ av djur som har orsakat störst ökning i antalet olyckor är rådjuren, men även olyckorna där hjortar, älgar och vildsvin har varit inblandade har ökat.

– Kollisioner med älg är den olyckan som är farligast för bilisterna. Deras långa ben och tunga kropp gör att de faller ner på vindrutan och det är inte bilens front som tar den värsta smällen. De kringgår den inbyggda säkerheten som finns i bilen, säger Niclas Dahl till TT.

Olyckorna går på miljardbelopp

Land Lantbruk rapporterade i december om att antalet viltolyckor gick mot nya rekordnivåer i Sverige under 2016, och att kostnaderna för samhället för dessa olyckor i genomsnitt uppgår till cirka 2,6 miljarder kronor.

Genom att kommentera på Lantbruk.com så godkänner du våra regler.

Regler för kommentarer på webben

På Lantbruk.com erbjuder vi Dig ett forum att uttrycka dina åsikter, där du enkelt gör ditt inlägg tillgängligt för andra debattörer i samma ögonblick som du publicerar det. Det vi förväntar oss av Dig är:

• Att du respekterar andra som kommenterar artiklarna samt personer vi skriver om genom att du avhåller dig från personangrepp, kränkande eller nedlåtande kommentarer, svordomar eller obscena ord, skvaller samt hot.

• Att du håller dig till ämnet

• Att du skriver på svenska, alternativt danska eller norska

• Att du INTE länkar till sidor med pornografiskt, sexistiskt eller rasistiskt innehåll

• Att du INTE uppmanar till brott eller annat som bryter mot svensk lag

• Att du i inlägget INTE gör obehörig publicering av upphovsrättsskyddat material

• Att du helst inte skriver mer än runt 500 tecken.

Inlägg som bryter mot en eller flera av ovanstående förhållningsregler kan vi komma att ta bort.

OBS: Dina inlägg förbehåller vi oss rätten att använda i tidningen Land Lantbruk.
Vi vill gärna ha din hjälp att hitta tveksamma inlägg. Kontakta redaktionen om kommentarer som Du anser är tvivelaktiga genom att ringa Lantbruk på 08-588 365 20.

Övervakning:
Webbkommentarsfunktionen tillhandahålls och övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (SFS 1998:112). Det innebär att redaktionen regelbundet läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot denna lag.
Lantbruk.com följer samma pressetiska hållning som den tryckta tidningen. Det innebär att vi kan välja att radera enskilda inlägg, undvika att öppna vissa artiklar för kommentarer eller närhelst stänga av möjligheten till kommentering i de fall inläggen avviker från dessa regler.
Den som gör ett inlägg som strider mot lag kan personligen bli ansvarig för detta. Användare som upprepade gånger missbrukar reglerna kan stängas av.
 

Annons

Webbfrågan

Utomhusarbete innebär extra utsatthet för solens strålning som kan leda till hudcancer. Skyddar du dig mot solen?

Kommentera

Sponsrade länkar