Foto: Johanna Gadd

Curts kraftverk riskerar att rivas

Ett mikrokraftverk har i snart 90 år försörjt Curt Jonssons gård med el. Nu kräver länsstyrelsen att kraftverket rivs. 

Annons

I Ede i Strömsund bor grönsaksodlaren Curt Jonsson. Sedan 1930 är gården självförsörjande på el, eftersom Curt Jonssons morfar då byggde ett mikrokraftverk i ån intill. 

– 1947 drog de ström till grannbyarna. Så 17 år innan det hade han ström här. Det är ju lite otroligt, säger Curt Jonsson till SVT Nyheter Jämtland

Men enligt länsstyrelsen saknas tillstånd för kraftverket. Curt Jonsson kan ansöka om tillstånd för kraftverket – men det är en dyr process som kan sluta med avslag – och ändå kosta från 200 000 kronor och upp till miljonbelopp, skriver land.se. Det kan, enligt Curt Jonsson, kosta honom mer än vad gården är värd. 

LÄS MER: Domstolens beslut kan göra Curt strömlös

Vid en tillståndsprövning vägs nyttan av ett kraftverk mot dess inverkan på miljön och i Curt Jonssons fall anses nyttan var låg, eftersom kraftverket bara täcker gårdens egen elförbrukning. 

Att koppa upp sig på elnätet ser Curt Jonsson inte som något alternativ. Närmaste elledning är tre kilometer bort, vid den allmänna vägen. De sista kilometrarna till gården är det skogsbilväg. 

– Det kostar ju flera hundra tusen och sedan underhåll på det. Det är att gå över ån efter vatten – jag har ju närproducerad elström inpå knuten här, säger Curt Jonsson till SVT. 

Curt Jonsson överklagade länsstyrelsens beslut till Mark- och miljödomstolen men fick avslag. Nu har han bestämt sig för att driva frågan till högsta instans, till Mark- och miljööverdomstolen.

– Det måste finnas någon rättvisa. Jag belastar inte någon och vill bara leva mitt liv här på gården. Därför vägrar jag ge upp, säger han till land.se

Genom att kommentera på Lantbruk.com så godkänner du våra regler.

Regler för kommentarer på webben

På Lantbruk.com erbjuder vi Dig ett forum att uttrycka dina åsikter, där du enkelt gör ditt inlägg tillgängligt för andra debattörer i samma ögonblick som du publicerar det. Det vi förväntar oss av Dig är:

• Att du respekterar andra som kommenterar artiklarna samt personer vi skriver om genom att du avhåller dig från personangrepp, kränkande eller nedlåtande kommentarer, svordomar eller obscena ord, skvaller samt hot.

• Att du håller dig till ämnet

• Att du skriver på svenska, alternativt danska eller norska

• Att du INTE länkar till sidor med pornografiskt, sexistiskt eller rasistiskt innehåll

• Att du INTE uppmanar till brott eller annat som bryter mot svensk lag

• Att du i inlägget INTE gör obehörig publicering av upphovsrättsskyddat material

• Att du helst inte skriver mer än runt 500 tecken.

Inlägg som bryter mot en eller flera av ovanstående förhållningsregler kan vi komma att ta bort.

OBS: Dina inlägg förbehåller vi oss rätten att använda i tidningen Land Lantbruk.
Vi vill gärna ha din hjälp att hitta tveksamma inlägg. Kontakta redaktionen om kommentarer som Du anser är tvivelaktiga genom att ringa Lantbruk på 08-588 365 20.

Övervakning:
Webbkommentarsfunktionen tillhandahålls och övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (SFS 1998:112). Det innebär att redaktionen regelbundet läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot denna lag.
Lantbruk.com följer samma pressetiska hållning som den tryckta tidningen. Det innebär att vi kan välja att radera enskilda inlägg, undvika att öppna vissa artiklar för kommentarer eller närhelst stänga av möjligheten till kommentering i de fall inläggen avviker från dessa regler.
Den som gör ett inlägg som strider mot lag kan personligen bli ansvarig för detta. Användare som upprepade gånger missbrukar reglerna kan stängas av.
 

Annons

Webbfrågan

Utomhusarbete innebär extra utsatthet för solens strålning som kan leda till hudcancer. Skyddar du dig mot solen?

Kommentera

Sponsrade länkar