Foto: Rolf Segerstedt

17 lamm föll offer – nu jagas lodjuren

Oväntade lodjursattacker mot både får och lamm har drabbat djurägare i Småland hårt. Men nu måste katterna hålla sig undan för att klara livhanken.

Annons

Länsstyrelsen i Kalmar har godkänt skyddsjakt på lodjur. Tillståndet trädde i kraft den 19 april och gäller maj ut, rapporterar SVT Nyheter Småland.

Anledningen är att de stora katterna har ”spridit skräck” bland flera djurägare i området. Minst 17 lamm och en tacka har dödats av lodjur och andra förebyggande åtgärder har inte hjälp, enligt länsstyrelsen.

Länsstyrelsen: Ovanliga attacker

Området har varit utsatt för en serie attacker som beskrivs som ”förvånande”. På bara en månad inträffade sex lodjursangrepp på får i trakterna runt Kalmar i slutet av 2015. Enligt länsstyrelsens expert är det ovanligt.

– Vi har haft fler fårangrepp under en månad än vad vi normalt har sett under en tioårsperiod, sade då rovdjursspåraren Robert Briland till tv-kanalen.

Får är inte lodjurens normala byten

På frågan om varför angreppen hade ökat på så kort tid svarade han:

– Det vet vi inte i nuläget, får är normalt sett inte ett byte för lodjuren. Det tycker inte om att få en massa ull i munnen. De riktar främst in sig på att jaga rådjur och hare.

Enligt länsstyrelsen kommer inte den nu inledda skyddsjakten på lodjuren att påverka stammens bevarandestatus i vare sig Kalmar län eller Sverige.

Genom att kommentera på Lantbruk.com så godkänner du våra regler.

Regler för kommentarer på webben

På Lantbruk.com erbjuder vi Dig ett forum att uttrycka dina åsikter, där du enkelt gör ditt inlägg tillgängligt för andra debattörer i samma ögonblick som du publicerar det. Det vi förväntar oss av Dig är:

• Att du respekterar andra som kommenterar artiklarna samt personer vi skriver om genom att du avhåller dig från personangrepp, kränkande eller nedlåtande kommentarer, svordomar eller obscena ord, skvaller samt hot.

• Att du håller dig till ämnet

• Att du skriver på svenska, alternativt danska eller norska

• Att du INTE länkar till sidor med pornografiskt, sexistiskt eller rasistiskt innehåll

• Att du INTE uppmanar till brott eller annat som bryter mot svensk lag

• Att du i inlägget INTE gör obehörig publicering av upphovsrättsskyddat material

• Att du helst inte skriver mer än runt 500 tecken.

Inlägg som bryter mot en eller flera av ovanstående förhållningsregler kan vi komma att ta bort.

OBS: Dina inlägg förbehåller vi oss rätten att använda i tidningen Land Lantbruk.
Vi vill gärna ha din hjälp att hitta tveksamma inlägg. Kontakta redaktionen om kommentarer som Du anser är tvivelaktiga genom att ringa Lantbruk på 08-588 365 20.

Övervakning:
Webbkommentarsfunktionen tillhandahålls och övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (SFS 1998:112). Det innebär att redaktionen regelbundet läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot denna lag.
Lantbruk.com följer samma pressetiska hållning som den tryckta tidningen. Det innebär att vi kan välja att radera enskilda inlägg, undvika att öppna vissa artiklar för kommentarer eller närhelst stänga av möjligheten till kommentering i de fall inläggen avviker från dessa regler.
Den som gör ett inlägg som strider mot lag kan personligen bli ansvarig för detta. Användare som upprepade gånger missbrukar reglerna kan stängas av.
 

Annons

Webbfrågan

Det råder vattenbrist på flera håll i landet. Kommer du klara vattenförsörjningen?

Kommentera

Sponsrade länkar