Foto: Mostphotos

Turismen kan inte ta skogsbrukets plats

Är det verkligen fler naturreservat som kommer att locka turister? Det frågar sig Kerstin Davidson, politisk redaktör, i sin ledare.

Annons

Besöksnäringen är vår nya basnäring, med ett exportvärde lika stort som järn-, stål- och träindustrin tillsammans, sa miljöminister Karolina Skog nyligen vid en konferens i Stockholm.

Det låter ju bra, men stämmer det verkligen? Tja, allt beror på hur man räknar.

Statistiken - som redovisar antalet gästnätter - visar att besöksnäringen växer i Sverige. Växer gör också antalet besökare från utlandet, inte minst de som kommer långväga ifrån.

Men enligt statistiken är det fortfarande svenskarna själva som står för det övervägande antalet övernattningar på hotell, vandrarhem och stugbyar. De utländska gästerna står än så länge för mindre än en tredjedel. Statistiken skiljer inte heller turistresor från arbetsresor.

För den enskilda turismföretagaren eller hotellägaren spelar det troligen inte så stor roll om gästen är kines, tysk eller svensk. Men för Sveriges handelsbalans har det betydelse. Och med tanke på att svenskar gör tiotals miljoner resor utomlands årligen kan inte turismen ståta med ett stort exportnetto.

Ändå är det självklart positivt att antalet utländska turister ökar. Men ska detta ställas mot skogsbruket, vilket miljöministern gjorde i sitt tal på konferensen? Hon talade där om att skydda mer skog och att natur- och upplevelseturism skapar nya jobb på landsbygden.

Men frågan är om det är fler reservat som kommer att locka turister. De stora turistströmmarna från utlandet går i första hand till större städer, Stockholm är vårt främsta turistmål.

Självklart har landsbygds- och naturturism en stor potential och kan utvecklas mycket. Men för landsbygdsföretagaren kan den kanske mest bli ett komplement, då turismen är säsongsbunden.

Fortfarande finns ingen bransch som har ett exportnetto i närheten av skogsbranschens, alltså det som blir kvar när kostnaden för import av varor dras från exportintäkterna. Skogsbruket kommer vi dessutom behöva än mer i framtiden, för att ersätta fossilbaserade produkter med produkter av skogsråvara.

Genom att kommentera på Lantbruk.com så godkänner du våra regler.

Regler för kommentarer på webben

På Lantbruk.com erbjuder vi Dig ett forum att uttrycka dina åsikter, där du enkelt gör ditt inlägg tillgängligt för andra debattörer i samma ögonblick som du publicerar det. Det vi förväntar oss av Dig är:

• Att du respekterar andra som kommenterar artiklarna samt personer vi skriver om genom att du avhåller dig från personangrepp, kränkande eller nedlåtande kommentarer, svordomar eller obscena ord, skvaller samt hot.

• Att du håller dig till ämnet

• Att du skriver på svenska, alternativt danska eller norska

• Att du INTE länkar till sidor med pornografiskt, sexistiskt eller rasistiskt innehåll

• Att du INTE uppmanar till brott eller annat som bryter mot svensk lag

• Att du i inlägget INTE gör obehörig publicering av upphovsrättsskyddat material

• Att du helst inte skriver mer än runt 500 tecken.

Inlägg som bryter mot en eller flera av ovanstående förhållningsregler kan vi komma att ta bort.

OBS: Dina inlägg förbehåller vi oss rätten att använda i tidningen Land Lantbruk.
Vi vill gärna ha din hjälp att hitta tveksamma inlägg. Kontakta redaktionen om kommentarer som Du anser är tvivelaktiga genom att ringa Lantbruk på 08-588 365 20.

Övervakning:
Webbkommentarsfunktionen tillhandahålls och övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (SFS 1998:112). Det innebär att redaktionen regelbundet läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot denna lag.
Lantbruk.com följer samma pressetiska hållning som den tryckta tidningen. Det innebär att vi kan välja att radera enskilda inlägg, undvika att öppna vissa artiklar för kommentarer eller närhelst stänga av möjligheten till kommentering i de fall inläggen avviker från dessa regler.
Den som gör ett inlägg som strider mot lag kan personligen bli ansvarig för detta. Användare som upprepade gånger missbrukar reglerna kan stängas av.
 

Annons

Webbfrågan

Det råder vattenbrist på flera håll i landet. Kommer du klara vattenförsörjningen?

Kommentera

Sponsrade länkar