Foto: Arkivbild

"Statstjänstemän borde leva upp till anrika ideal"

Det klassiska ämbetsmannaidealet måste återupprättas och myndighetscheferna bär ansvaret, skriver Kerstin Davidson, politisk redaktör, i veckans ledare.

Annons

Läs också

Oväld – alltså rättvisa, opartiskhet och omutlighet – skulle känneteckna den svenske ämbetsmannen, enligt Axel Oxenstierna, mannen som på 1600-talet byggde upp den svenska statsförvaltningen. Det är också ett ideal som har präglat ämbetsmannahedern under de sekler som gått sedan den store rikskanslerns tid.

Men på senare år har något hänt. Oxenstiernas ämbetsmannaideal håller på att vittra sönder, i takt med att allt fler miljöengagerade söker sig till våra myndigheter för att få inflytande över frågor de brinner för.

Det kan tyckas som en ödets ironi att Göran Berglund i reportaget på sidorna 6-10 berättar just om en tjänsteman på Kammarkollegiet. Den anrika myndigheten var en av Axel Oxenstiernas kollegier. Hur en statstjänsteman ska uppträda borde sitta i väggarna på kansliet på Östermalm.

De exempel som berättas om i veckans tidning och i kommande nummer är flagranta, men tyvärr inte unika. För att nämna ytterligare ett exempel stötte jag på en tjänsteman som arbetar med skogsfrågor på en länsstyrelse. På sin öppna Facebook-sida visar han sig stödja föreningen Skydda Skogen och han ondgör sig ogenerat över det han kallar "en ny färsk LRF-utgjutelse". Han kommenterar ett inlägg av Älvräddarnas ordförande med orden "ett entydigt bevis på att den småskaliga vattenkraften är ett onödigt ont."

Att statliga tjänstemän struntar i vikten av objektivitet är ett bekymmer för de gröna näringarna. Det är ju just inom miljö, skog, vatten och djurskydd som aktivistiskt sinnade statstjänstemän är verksamma.

Det här behöver nödvändigtvis inte betyda att enskilda tjänstemän inte sköter sitt arbete på ett korrekt sätt. Men det handlar – vilket juridikprofessorn Olle Lundin påpekar på sidan 6 – om förtroende.

Att medborgarna mister förtroende och tillit till myndigheterna är allvarligt. Tjänstemän som har fritidsaktiviteter eller torgför åsikter som gör att deras objektivitet kan ifrågasättas bör omplaceras. Våra myndigheter får inte bli lekstuga för aktivister.

Det här är inget annat än en ledarskapsfråga, myndighetscheferna bär ansvaret. Det klassiska ämbetsmannaidealet måste återupprättas.

LÄS MER: Älvräddare och tjänsteman

Genom att kommentera på Lantbruk.com så godkänner du våra regler.

Regler för kommentarer på webben

På Lantbruk.com erbjuder vi Dig ett forum att uttrycka dina åsikter, där du enkelt gör ditt inlägg tillgängligt för andra debattörer i samma ögonblick som du publicerar det. Det vi förväntar oss av Dig är:

• Att du respekterar andra som kommenterar artiklarna samt personer vi skriver om genom att du avhåller dig från personangrepp, kränkande eller nedlåtande kommentarer, svordomar eller obscena ord, skvaller samt hot.

• Att du håller dig till ämnet

• Att du skriver på svenska, alternativt danska eller norska

• Att du INTE länkar till sidor med pornografiskt, sexistiskt eller rasistiskt innehåll

• Att du INTE uppmanar till brott eller annat som bryter mot svensk lag

• Att du i inlägget INTE gör obehörig publicering av upphovsrättsskyddat material

• Att du helst inte skriver mer än runt 500 tecken.

Inlägg som bryter mot en eller flera av ovanstående förhållningsregler kan vi komma att ta bort.

OBS: Dina inlägg förbehåller vi oss rätten att använda i tidningen Land Lantbruk.
Vi vill gärna ha din hjälp att hitta tveksamma inlägg. Kontakta redaktionen om kommentarer som Du anser är tvivelaktiga genom att ringa Lantbruk på 08-588 365 20.

Övervakning:
Webbkommentarsfunktionen tillhandahålls och övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (SFS 1998:112). Det innebär att redaktionen regelbundet läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot denna lag.
Lantbruk.com följer samma pressetiska hållning som den tryckta tidningen. Det innebär att vi kan välja att radera enskilda inlägg, undvika att öppna vissa artiklar för kommentarer eller närhelst stänga av möjligheten till kommentering i de fall inläggen avviker från dessa regler.
Den som gör ett inlägg som strider mot lag kan personligen bli ansvarig för detta. Användare som upprepade gånger missbrukar reglerna kan stängas av.
 

Annons

Webbfrågan

Utomhusarbete innebär extra utsatthet för solens strålning som kan leda till hudcancer. Skyddar du dig mot solen?

Kommentera

Sponsrade länkar