Kerstin Davidson.

Statens baggböleri i Jokkmokk

Baggböleri har blivit ett begrepp för hur sågverk lurade av skogsbönder mark och virke på 1800-talet. I Jokkmokk talar man numera om statens baggböleri. Det skriver Kerstin Davidson, politisk redaktör.

Annons

I den nordliga kommunen finns landets största sockenallmänning med 39 000 hektar produktiv skogsmark. Men nu vill staten lägga beslag på bortåt 17 000 hektar av allmänningens marker, de ska skyddas. Enligt förvaltaren Christian Rimpi handlar det om 40 procent av allmänningens avverkningsmogna skog.

– Våra omsättningstillgångar blir låsta, förklarar han.

Allmänningen har redan avsatt 30 procent av arealen för naturvård, då naturvärdena är höga. Men det räcker förstås inte, när länsstyrelsen är ute på shoppingrunda.

Till saken hör att enligt Lagen om allmänningsskogar får allmänningen inte förminskas. Därför måste staten ställa upp med ersättningsmark. Problemet är att i Jokkmokks kommun - till ytan något större än hela landskapet Värmland - är 60 procent av arealen redan skyddad, och någon statligt ägd ersättningsmark finns inte att uppbringa. Därför har allmänningen erbjudits mark på andra håll, bland annat i Pajala 30 mil bort.

Allmänningen får nu allt svårare att gynna den egna bygdens entreprenörer, vilket man hittills gjort. Alltmer av Jokkmokk förvandlas till reservat, på sysselsättningens bekostnad. Snart borde det få vara nog.

Genom att kommentera på Lantbruk.com så godkänner du våra regler.

Regler för kommentarer på webben

På Lantbruk.com erbjuder vi Dig ett forum att uttrycka dina åsikter, där du enkelt gör ditt inlägg tillgängligt för andra debattörer i samma ögonblick som du publicerar det. Det vi förväntar oss av Dig är:

• Att du respekterar andra som kommenterar artiklarna samt personer vi skriver om genom att du avhåller dig från personangrepp, kränkande eller nedlåtande kommentarer, svordomar eller obscena ord, skvaller samt hot.

• Att du håller dig till ämnet

• Att du skriver på svenska, alternativt danska eller norska

• Att du INTE länkar till sidor med pornografiskt, sexistiskt eller rasistiskt innehåll

• Att du INTE uppmanar till brott eller annat som bryter mot svensk lag

• Att du i inlägget INTE gör obehörig publicering av upphovsrättsskyddat material

• Att du helst inte skriver mer än runt 500 tecken.

Inlägg som bryter mot en eller flera av ovanstående förhållningsregler kan vi komma att ta bort.

OBS: Dina inlägg förbehåller vi oss rätten att använda i tidningen Land Lantbruk.
Vi vill gärna ha din hjälp att hitta tveksamma inlägg. Kontakta redaktionen om kommentarer som Du anser är tvivelaktiga genom att ringa Lantbruk på 08-588 365 20.

Övervakning:
Webbkommentarsfunktionen tillhandahålls och övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (SFS 1998:112). Det innebär att redaktionen regelbundet läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot denna lag.
Lantbruk.com följer samma pressetiska hållning som den tryckta tidningen. Det innebär att vi kan välja att radera enskilda inlägg, undvika att öppna vissa artiklar för kommentarer eller närhelst stänga av möjligheten till kommentering i de fall inläggen avviker från dessa regler.
Den som gör ett inlägg som strider mot lag kan personligen bli ansvarig för detta. Användare som upprepade gånger missbrukar reglerna kan stängas av.
 

Annons

Webbfrågan

Utomhusarbete innebär extra utsatthet för solens strålning som kan leda till hudcancer. Skyddar du dig mot solen?

Kommentera

Sponsrade länkar