Foto: Marie Henningsson

Miljö i skogen innebär mer än bara mångfald

Samerna har över 200 ord för snö. Vi tycks bara ha två små ord för att beskriva miljö i skogen. Biologisk mångfald. Det skriver Pär Fornling i en ledare.

Annons

Aldrig har så många haft åsikter om skogen med så lite kunskap i bagaget. Vi älskar skogen, men kärleken är platonisk. Av befolkningen som helhet är det en allt mindre andel som ger sig ut i naturen. Det är bekymmersamt. När den platoniskt älskande allmänheten sitter i TV-soffan och får höra hur miljön hotas ser de för sin inre syn hur vandringsleder och svampplockningen skjuts i sank. I själva verket handlar det ofta om något annat. Kanske död ved. Det är viktigt, men inte samma sak som vandringsleder.

Att samerna behövde många ord för snö är inte konstigt. Det är skillnad att glida fram på skaren jämfört med att pulsa i blötsnö . Det är också en väldig skillnad på vad som egentligen menas med miljö i skogen. Det kan vara biologisk mångfald. Vandringsleder och bärskogar. Produktionsskog för miljövänliga material och klimatnytta. Ibland är allt samma sak. Ibland är det olika. Eftersom miljörörelsen, med skogsnäringens goda vilja, fått tolkningsföreträde är allt underordnat två små ord. Det måste gå att hålla flera bollar i luften!

Typiskt nog framhöll Maciej Zarembas i debatten som rasade för några år sedan att högstubbar är fula. Man kan säga att otack är världens lön. Man kan också säga att skogsnäringen aldrig når ända fram genom att bara spela på miljörörelsens planhalva. Resurserna gör mer nytta om de fördelades lite annorlunda. Nyligen togs ett sånt steg när de stora skogsbolagen uppvaktade regeringen med krav på att se över miljömålen så att klimatfrågan får större tyngd. För att nå ända fram måste man nå ut till allmänheten.

Det finns en slumrande kunskap om vilken typ av skog man önskar sig för naturupplevelser. Under den legendariske professorn Lars Kardell var "Skoglig landskapsvård" en institution på Lantbruksuniversitetet. Nu är det en restpost i en annan del av verksamheten. Det är synd, för kunskapen behövs. Att göra en välkomnande skog för allmänheten behöver inte vara så knepigt och ofta finns den redan där. Ett hygge kan bli vackrare med enkla medel, skötselmetoder modifieras och kanske finns det anledning att sätta upp skyltar i tätortsnära skogar med en förklaring till att det är en gallring eller avverkning som genomförs.

Att snöa in på två små ord är att utarma språket och möjligheterna.

Pär Fornling

Genom att kommentera på Lantbruk.com så godkänner du våra regler.

Regler för kommentarer på webben

På Lantbruk.com erbjuder vi Dig ett forum att uttrycka dina åsikter, där du enkelt gör ditt inlägg tillgängligt för andra debattörer i samma ögonblick som du publicerar det. Det vi förväntar oss av Dig är:

• Att du respekterar andra som kommenterar artiklarna samt personer vi skriver om genom att du avhåller dig från personangrepp, kränkande eller nedlåtande kommentarer, svordomar eller obscena ord, skvaller samt hot.

• Att du håller dig till ämnet

• Att du skriver på svenska, alternativt danska eller norska

• Att du INTE länkar till sidor med pornografiskt, sexistiskt eller rasistiskt innehåll

• Att du INTE uppmanar till brott eller annat som bryter mot svensk lag

• Att du i inlägget INTE gör obehörig publicering av upphovsrättsskyddat material

• Att du helst inte skriver mer än runt 500 tecken.

Inlägg som bryter mot en eller flera av ovanstående förhållningsregler kan vi komma att ta bort.

OBS: Dina inlägg förbehåller vi oss rätten att använda i tidningen Land Lantbruk.
Vi vill gärna ha din hjälp att hitta tveksamma inlägg. Kontakta redaktionen om kommentarer som Du anser är tvivelaktiga genom att ringa Lantbruk på 08-588 365 20.

Övervakning:
Webbkommentarsfunktionen tillhandahålls och övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (SFS 1998:112). Det innebär att redaktionen regelbundet läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot denna lag.
Lantbruk.com följer samma pressetiska hållning som den tryckta tidningen. Det innebär att vi kan välja att radera enskilda inlägg, undvika att öppna vissa artiklar för kommentarer eller närhelst stänga av möjligheten till kommentering i de fall inläggen avviker från dessa regler.
Den som gör ett inlägg som strider mot lag kan personligen bli ansvarig för detta. Användare som upprepade gånger missbrukar reglerna kan stängas av.
 

Annons

Webbfrågan

Det råder vattenbrist på flera håll i landet. Kommer du klara vattenförsörjningen?

Kommentera

Sponsrade länkar