Foto: Arkivbild

Den stora förloraren är djurägaren

Fallet med omhändertagandet av ett stort antal kaniner, som jag beskrev i en tidigare ledare, har utvecklats till en olustig historia. Det skriver Kerstin Davidson, politisk redaktör, i en ledare. 

Annons

Läs också

Veterinären som på polisens uppdrag skötte omhändertagandet blev föremål för trakasserier på nätet.

I det läget väljer SVT Jämtland att titta på fallet. SVT vinklar på näthat mot veterinärer, undertecknad blir i publiceringen stämplad som spridare av "rykten". I ett nyhetsinslag återgavs Länsstyrelsens anmärkningar mot ägaren till kaninerna, men djurägaren Hanz Johansson själv bereddes inte möjlighet att komma till tals.

Fokus flyttas från kärnfrågan, och näthatet byter riktning.

För kärnfrågan är den här: Var verkligen ingripandet mot Hanz Johansson motiverat?

Veterinärbesiktningen visar att kaninerna var välmående. En hane har en skada och avlivas. Men när skadan uppstått är oklart, besiktningen sker först närmare två veckor efter att djuren flyttats från gården.

Myndigheten hade förbjudit Hanz Johansson att hålla kaniner i utomhusburar vintertid, trots att detta är tillåtet enligt Jordbruksverkets föreskrifter. Ett skäl var att vattnet i vattenkopparna var fruset när Länsstyrelsen kom på inspektion. 

Så är det förstås vintertid i Jämtland. Även om djuren fått vatten på morgonen kan det vara fruset senare på dagen. Och Jordbruksverket föreskriver inte annat än att kaniner utomhus vid minusgrader ska ges uppvärmt vatten minst två gånger per dag.

När djurskyddslagen kom till 1988 skulle myndigheterna ingripa vid allvarliga missförhållanden och misshandel av djur. Men 2001 skärpte dåvarande ministern Margareta Winberg lagen, omhändertaganden kunde nu ske även vid misstanke om att djur skulle kunna fara illa. Det gav utrymme för godtycke. Och sedan länsstyrelserna tog över tillsynen har antalet omhändertaganden av djur ökat markant.

SVT Jämtland granskar inte myndighetens agerande mot en enskild djurägare, i stället går man lydigt Länsstyrelsens ärenden. I många allmänmediers ögon tycks myndigheterna alltid ha rätt – när det handlar om djur. 

Den stora förloraren blir trots allt djurägaren. Utöver förlusten av 86 avelsdjur blir han nu skyldig att betala kostnaden för omhändertagandet; 232 000 kronor.

Genom att kommentera på Lantbruk.com så godkänner du våra regler.

Regler för kommentarer på webben

På Lantbruk.com erbjuder vi Dig ett forum att uttrycka dina åsikter, där du enkelt gör ditt inlägg tillgängligt för andra debattörer i samma ögonblick som du publicerar det. Det vi förväntar oss av Dig är:

• Att du respekterar andra som kommenterar artiklarna samt personer vi skriver om genom att du avhåller dig från personangrepp, kränkande eller nedlåtande kommentarer, svordomar eller obscena ord, skvaller samt hot.

• Att du håller dig till ämnet

• Att du skriver på svenska, alternativt danska eller norska

• Att du INTE länkar till sidor med pornografiskt, sexistiskt eller rasistiskt innehåll

• Att du INTE uppmanar till brott eller annat som bryter mot svensk lag

• Att du i inlägget INTE gör obehörig publicering av upphovsrättsskyddat material

• Att du helst inte skriver mer än runt 500 tecken.

Inlägg som bryter mot en eller flera av ovanstående förhållningsregler kan vi komma att ta bort.

OBS: Dina inlägg förbehåller vi oss rätten att använda i tidningen Land Lantbruk.
Vi vill gärna ha din hjälp att hitta tveksamma inlägg. Kontakta redaktionen om kommentarer som Du anser är tvivelaktiga genom att ringa Lantbruk på 08-588 365 20.

Övervakning:
Webbkommentarsfunktionen tillhandahålls och övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (SFS 1998:112). Det innebär att redaktionen regelbundet läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot denna lag.
Lantbruk.com följer samma pressetiska hållning som den tryckta tidningen. Det innebär att vi kan välja att radera enskilda inlägg, undvika att öppna vissa artiklar för kommentarer eller närhelst stänga av möjligheten till kommentering i de fall inläggen avviker från dessa regler.
Den som gör ett inlägg som strider mot lag kan personligen bli ansvarig för detta. Användare som upprepade gånger missbrukar reglerna kan stängas av.
 

Annons

Webbfrågan

Utomhusarbete innebär extra utsatthet för solens strålning som kan leda till hudcancer. Skyddar du dig mot solen?

Kommentera

Sponsrade länkar