Foto: Ann Lindén

Åkern måste skyddas bättre

Nu har i alla fall kommunpolitiker vett att ha en smula dåligt samvete när man tillåter att den bördigaste jorden exploateras. Det skriver Kerstin Davidson, politisk redaktör, i en ledare.

Annons

I förra veckan uppmärksammade Sveriges Radio att alltmer bördig åkermark försvinner, när kommunerna lägger ut sina planer. Där marken har odlats reser sig blänkande köptempel och distribunaler med gigantiska parkeringsplatser.

Det här är förvisso inget nytt. Problemet är att exploateringen fortsätter, om än i något dämpad takt. I radioinslaget intervjuas Eva Göransson, som drivit en gårdsbutik utanför Malmö där hon sålt grönsaker från egen odling. Nu har hon fått lägga ner rörelsen, åkrarna där hon odlade är täckta av asfalt och betong.

Visserligen har det hänt en del sedan Anders Stenström, mjölnare på Berte Qvarn i Halland, för tolv år sedan bildade föreningen Den goda jorden och började argumentera för skydd av åkermarken. I början var det få som lyssnade. Vi hade ju spannmålsöverskott, då gör det väl inget att åker tas i anspråk för andra ändamål, var motargumentet.

Den goda jorden har gjort ett gott jobb med sitt kampanjande. Nu har i alla fall kommunpolitiker vett att ha en smula dåligt samvete när man tillåter att den bördigaste jorden exploateras. Så till exempel kommunalrådet i Kristianstad, Pierre Månsson, L, som intervjuas i P1. Han försvarar ett nytt köpcentrum utanför stan med att besluten togs för tio år sedan. I dag skulle han nog ha sagt nej, bedömer han.

Det är väl bra, men det räcker inte. Fortfarande naggas vår bördiga jord i kanterna, med några villor där, ett köpcentrum eller en distribunal här. Särskilt hårt är trycket på de allra bästa jordarna i Sveriges slättbygder. I Skåne bedöms 10-15 procent av de bästa jordarna redan ha exploaterats. Lagskyddet för våra goda jordar är helt enkelt för svagt.

I dag finns så kallat riksintresse för sådant som naturvård, kulturvård och friluftsliv. Men det finns inte ett riksintresse för vår livsmedelsförsörjning. Tolv myndigheter - bland dem Försvarsmakten, Trafikverket och Naturvårdsverket - har ansvaret att peka ut områden som bör vara riksintressen. Det ansvaret saknar Jordbruksverket.

De högavkastande jordarna är en ändlig resurs som vi behöver för framtiden. Skyddet för åkern måste bli starkare.

Genom att kommentera på Lantbruk.com så godkänner du våra regler.

Regler för kommentarer på webben

På Lantbruk.com erbjuder vi Dig ett forum att uttrycka dina åsikter, där du enkelt gör ditt inlägg tillgängligt för andra debattörer i samma ögonblick som du publicerar det. Det vi förväntar oss av Dig är:

• Att du respekterar andra som kommenterar artiklarna samt personer vi skriver om genom att du avhåller dig från personangrepp, kränkande eller nedlåtande kommentarer, svordomar eller obscena ord, skvaller samt hot.

• Att du håller dig till ämnet

• Att du skriver på svenska, alternativt danska eller norska

• Att du INTE länkar till sidor med pornografiskt, sexistiskt eller rasistiskt innehåll

• Att du INTE uppmanar till brott eller annat som bryter mot svensk lag

• Att du i inlägget INTE gör obehörig publicering av upphovsrättsskyddat material

• Att du helst inte skriver mer än runt 500 tecken.

Inlägg som bryter mot en eller flera av ovanstående förhållningsregler kan vi komma att ta bort.

OBS: Dina inlägg förbehåller vi oss rätten att använda i tidningen Land Lantbruk.
Vi vill gärna ha din hjälp att hitta tveksamma inlägg. Kontakta redaktionen om kommentarer som Du anser är tvivelaktiga genom att ringa Lantbruk på 08-588 365 20.

Övervakning:
Webbkommentarsfunktionen tillhandahålls och övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (SFS 1998:112). Det innebär att redaktionen regelbundet läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot denna lag.
Lantbruk.com följer samma pressetiska hållning som den tryckta tidningen. Det innebär att vi kan välja att radera enskilda inlägg, undvika att öppna vissa artiklar för kommentarer eller närhelst stänga av möjligheten till kommentering i de fall inläggen avviker från dessa regler.
Den som gör ett inlägg som strider mot lag kan personligen bli ansvarig för detta. Användare som upprepade gånger missbrukar reglerna kan stängas av.
 

Annons

Webbfrågan

Utomhusarbete innebär extra utsatthet för solens strålning som kan leda till hudcancer. Skyddar du dig mot solen?

Kommentera

Sponsrade länkar