Foto: Thomas Males/Mostphotos

Vildsvinen kostar samhället över 600 miljoner

Jordbruket drabbas årligen av skador av vildsvin på hundratals miljoner kronor, enligt ny forskning från SLU.

Annons

Den svenska vildsvinsstammen beräknades 2015 bestå av ungefär 300 000 individer, enligt Svenska Dagbladet. Och klagomålen från lantbrukare över skadorna som djurens bökande medför är samtidigt många.

Forskning från Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, visar nu i siffror hur grunden till klagomålen ser ut. För hela Sverige är kostnaden årligen mellan 600 och 700 miljoner kronor. Och bara i Sörmland, som är speciellt utsatt, beräknas kostnaderna för bönderna bli 150 miljoner kronor, rapporterar Sveriges Radio P4.

Prognosen inför kommande år kan också innebära att de höga kostnaderna fortsätter:

– För svenskt jordbruk innebär det ett påtagligt bekymmer och om det inte blir mycket kalla och snörika vintrar blir det ingen förbättring de närmaste tio åren, säger Hans Andersson, professor vid SLU.

Han menar att det i dag skjuts alltför få vildsvin och att djurstammen har en stark tillväxt, vilket kommer att innebära att djuren kommer att bli allt vanligare även inne i samhällena.

Genom att kommentera på Lantbruk.com så godkänner du våra regler.

Regler för kommentarer på webben

På Lantbruk.com erbjuder vi Dig ett forum att uttrycka dina åsikter, där du enkelt gör ditt inlägg tillgängligt för andra debattörer i samma ögonblick som du publicerar det. Det vi förväntar oss av Dig är:

• Att du respekterar andra som kommenterar artiklarna samt personer vi skriver om genom att du avhåller dig från personangrepp, kränkande eller nedlåtande kommentarer, svordomar eller obscena ord, skvaller samt hot.

• Att du håller dig till ämnet

• Att du skriver på svenska, alternativt danska eller norska

• Att du INTE länkar till sidor med pornografiskt, sexistiskt eller rasistiskt innehåll

• Att du INTE uppmanar till brott eller annat som bryter mot svensk lag

• Att du i inlägget INTE gör obehörig publicering av upphovsrättsskyddat material

• Att du helst inte skriver mer än runt 500 tecken.

Inlägg som bryter mot en eller flera av ovanstående förhållningsregler kan vi komma att ta bort.

OBS: Dina inlägg förbehåller vi oss rätten att använda i tidningen Land Lantbruk.
Vi vill gärna ha din hjälp att hitta tveksamma inlägg. Kontakta redaktionen om kommentarer som Du anser är tvivelaktiga genom att ringa Lantbruk på 08-588 365 20.

Övervakning:
Webbkommentarsfunktionen tillhandahålls och övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (SFS 1998:112). Det innebär att redaktionen regelbundet läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot denna lag.
Lantbruk.com följer samma pressetiska hållning som den tryckta tidningen. Det innebär att vi kan välja att radera enskilda inlägg, undvika att öppna vissa artiklar för kommentarer eller närhelst stänga av möjligheten till kommentering i de fall inläggen avviker från dessa regler.
Den som gör ett inlägg som strider mot lag kan personligen bli ansvarig för detta. Användare som upprepade gånger missbrukar reglerna kan stängas av.
 

Annons

Webbfrågan

Utomhusarbete innebär extra utsatthet för solens strålning som kan leda till hudcancer. Skyddar du dig mot solen?

Kommentera
Annons

Sponsrade länkar