Traktornyckel standardFoto: Per Emgardsson
GPS antenn John Deere stöldbegärligElver Karlsson, Koby, FjärdhundraFoto: Per Emgardsson
Traktorskärm, dator i traktor John Deere Elver Karlsson, Koby, FjärdhundraFoto: Per Emgardsson

Vårbruk högtid för tjuvarna

Vårbruket är högsäsong för tjuvarna. Stöldbegärliga maskiner och föremål lämnas utomhus och arbetstempot på gårdarna är högt.

Annons

Traktordatorer, antenner och växtskyddsmedel är populära bland mindre nogräknade besökare på landsbygden så här års. Men det finns sätt att skydda sitt företag.

På tio år har medelvärdet från stölder på skånska lantbruk ökat från 11 000 till 50 000 kronor per stöld. Och då ingår inte traktorer eller diesel ur traktortankar, berättar Peter Birch-Jensen på Länsförsäkringar Skåne. Trenden är densamma i resten av landet.

Dåliga lås

Flest stölder sker nu, från vårbruksstarten, och fram till midsommar när maskiner och varor står ute. Riktigt eftertraktat är GPS-antenner och traktorskärmar. Peter Birch-Jensen berättar att Skåne och Danmark drabbats av en serie stölder den senaste tiden. Särskilt antenner och skärmar har stulits. Tidigare har John Deere-utrustningar varit extra stöldbegärliga, men nu har även Trimble-utrustningar försvunnit.

– Många traktorer har dåliga lås. Kör därför helst in traktorn i maskinhallen över natten, säger Peter Birch-Jensen. Går inte det, ta åtminstone bort antennen som lyser vit eller gul på taket, och plocka gärna bort skärmen inne i traktorn. När sakerna ändå är inplockade, skriv upp serienummer och stöldmärk dem med DNA-färg.

Lagra under tak

Växtskyddsmedel är också stöldbegärliga. De ska förvaras inlåsta. Trots det har de flesta stölderna ändå skett genom att tjuvarna brutit sig in i kemförrådet, inte ute på fält.

Konstgödselstölder har hittills inte varit något större problem i Skåne, kanske för att säckarna kräver proffsigare resurser att dra i väg med. Men säkrast, ur alla avseenden, är att lagra säckarna under tak, skyddade mot regn och insyn.

– Många vanliga enkla och sammansatta konstgödselprodukter innehåller sammanlagt mer än 16 viktprocent kväve från nitrat- och ammoniumföreningar, alltså N16 eller mer. Sådan gödsel får enligt EU-regler bara säljas till lantbrukare och andra yrkesmässiga användare, säger Lorens van Dam på MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Rapportera till polis

Reglerna innebär bland annat att man är skyldig att rapportera försvunnen gödsel till polisen. Information om EUs säkerhetsregler för konstgödsel hittar du på MSB.

Information om preparatförråd finns här.

Genom att kommentera på Lantbruk.com så godkänner du våra regler.

Regler för kommentarer på webben

På Lantbruk.com erbjuder vi Dig ett forum att uttrycka dina åsikter, där du enkelt gör ditt inlägg tillgängligt för andra debattörer i samma ögonblick som du publicerar det. Det vi förväntar oss av Dig är:

• Att du respekterar andra som kommenterar artiklarna samt personer vi skriver om genom att du avhåller dig från personangrepp, kränkande eller nedlåtande kommentarer, svordomar eller obscena ord, skvaller samt hot.

• Att du håller dig till ämnet

• Att du skriver på svenska, alternativt danska eller norska

• Att du INTE länkar till sidor med pornografiskt, sexistiskt eller rasistiskt innehåll

• Att du INTE uppmanar till brott eller annat som bryter mot svensk lag

• Att du i inlägget INTE gör obehörig publicering av upphovsrättsskyddat material

• Att du helst inte skriver mer än runt 500 tecken.

Inlägg som bryter mot en eller flera av ovanstående förhållningsregler kan vi komma att ta bort.

OBS: Dina inlägg förbehåller vi oss rätten att använda i tidningen Land Lantbruk.
Vi vill gärna ha din hjälp att hitta tveksamma inlägg. Kontakta redaktionen om kommentarer som Du anser är tvivelaktiga genom att ringa Lantbruk på 08-588 365 20.

Övervakning:
Webbkommentarsfunktionen tillhandahålls och övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (SFS 1998:112). Det innebär att redaktionen regelbundet läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot denna lag.
Lantbruk.com följer samma pressetiska hållning som den tryckta tidningen. Det innebär att vi kan välja att radera enskilda inlägg, undvika att öppna vissa artiklar för kommentarer eller närhelst stänga av möjligheten till kommentering i de fall inläggen avviker från dessa regler.
Den som gör ett inlägg som strider mot lag kan personligen bli ansvarig för detta. Användare som upprepade gånger missbrukar reglerna kan stängas av.
 

Annons

Webbfrågan

Det råder vattenbrist på flera håll i landet. Kommer du klara vattenförsörjningen?

Kommentera
Annons

Sponsrade länkar