LRF:s ordförande sedan 2011, Helena Jonsson, avgår som ordförande vid den kommande stämman.Foto: Ann Lindén

Valberedningen: Komplext uppdrag att leda LRF

Både affärsstrateg och folkrörelseledare – så ser kravspecifikationen ut för LRF:s nästa ordförande.

– Det är ju ett komplext uppdrag, säger valberedningens ordförande Stig-Erik Karlsson.

Annons

Läs också

På tisdagen kom beskedet att Helena Jonsson, LRF:s ordförande sedan 2011, avgår från sin post. Redan nu har arbetet med att ta fram nästa ordförande för organisationen satt i gång.

Valberedningens ordförande Stig-Erik Karlsson berättar att det första steget är att ta fram en profil för vilka egenskaper nästa LRF-bas bör ha. Och han beskriver det som ett arbete med flera delar.

– Det handlar ju om vara både en affärsstrateg och en folkrörelseledare på en gång. Det är ju ett komplext uppdrag, säger han.

Utesluter inte extern rekrytering

Tidigare erfarenhet av hur LRF fungerar är också en självklarhet för den framtida ordföranden. Men Stig-Erik Karlsson vill inte i nuläget utesluta extern rekrytering till ordförandeposten.

– Vi stänger inga dörrar åt något håll.

Historiskt sett har personer som har valts till LRF-ordförande haft ett förflutet i styrelsen, men Stig-Erik Karlsson menar att det finns ”mycket kompetens” runtom i landet och menar att även personer som inte nu sitter i styrelsen kan komma i fråga vid rekryteringen av en ny ordförande.

Namn ska vara klart i april

Minst sex veckor innan stämman i slutet av maj måste valberedningen ha tagit fram sin kandidat till ordförandeposten. Men Stig-Erik Karlsson berättar att valberedningen ska ha ett namn klart i början av april.

Processen för att ta fram en kandidat kommer också att ske i samråd med LRF runtom i landet.

– Vi har ju självklart under tidens gång en kommunikation med alla regioner, så att beslutet förankras ordentligt.

LÄS MER: Vilken typ av ordförande behöver LRF ha?

Genom att kommentera på Lantbruk.com så godkänner du våra regler.

Regler för kommentarer på webben

På Lantbruk.com erbjuder vi Dig ett forum att uttrycka dina åsikter, där du enkelt gör ditt inlägg tillgängligt för andra debattörer i samma ögonblick som du publicerar det. Det vi förväntar oss av Dig är:

• Att du respekterar andra som kommenterar artiklarna samt personer vi skriver om genom att du avhåller dig från personangrepp, kränkande eller nedlåtande kommentarer, svordomar eller obscena ord, skvaller samt hot.

• Att du håller dig till ämnet

• Att du skriver på svenska, alternativt danska eller norska

• Att du INTE länkar till sidor med pornografiskt, sexistiskt eller rasistiskt innehåll

• Att du INTE uppmanar till brott eller annat som bryter mot svensk lag

• Att du i inlägget INTE gör obehörig publicering av upphovsrättsskyddat material

• Att du helst inte skriver mer än runt 500 tecken.

Inlägg som bryter mot en eller flera av ovanstående förhållningsregler kan vi komma att ta bort.

OBS: Dina inlägg förbehåller vi oss rätten att använda i tidningen Land Lantbruk.
Vi vill gärna ha din hjälp att hitta tveksamma inlägg. Kontakta redaktionen om kommentarer som Du anser är tvivelaktiga genom att ringa Lantbruk på 08-588 365 20.

Övervakning:
Webbkommentarsfunktionen tillhandahålls och övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (SFS 1998:112). Det innebär att redaktionen regelbundet läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot denna lag.
Lantbruk.com följer samma pressetiska hållning som den tryckta tidningen. Det innebär att vi kan välja att radera enskilda inlägg, undvika att öppna vissa artiklar för kommentarer eller närhelst stänga av möjligheten till kommentering i de fall inläggen avviker från dessa regler.
Den som gör ett inlägg som strider mot lag kan personligen bli ansvarig för detta. Användare som upprepade gånger missbrukar reglerna kan stängas av.
 

Annons

Webbfrågan

Utomhusarbete innebär extra utsatthet för solens strålning som kan leda till hudcancer. Skyddar du dig mot solen?

Kommentera
Annons

Sponsrade länkar