Foto: Torbjörn Esping

Tummen ned för Betodlarnas organisationsförslag

Styrelsens förslag till ny organisation kritiserades på Betodlarnas stämma och föll till slut efter votering.

– Väljer vi bort fullmäktige nu kommer det aldrig tillbaka, sa Jan Greger Persson.

Annons

Som sammankallande i fullmäktige hade han blivit kontaktad av flera ombud som ställt sig tveksamma till både omorganisationen och tidsramen för den. Därför föreslog han vid stämman att styrelsens förslag skulle bordläggas till nästa stämma och att även ett slipat fullmäktigeförslag skulle tas fram.

Toppstyrd förening

Han fick bland annat stöd av ledamoten Sten Segerslätt som framhöll att Betodlarna skulle bli en toppstyrd förening med den nya organisationen.

Styrelsens ordförande Jacob Bennet sade sig inte vilja se någon toppstyrning av föreningen.

– Men vi är färre betodlare i dag och vi går också in i en helt ny tid då vi lämnar den gamla sockermarknadsordningen bakom oss. Den här typen av organisation vi presenterar innebär lite modernare stadgar med möjlighet till externa ledamöter och en direktstämma, sa Jacob Bennet och fortsatte:

– Kontakten med fullmäktige har varit viktig och värdefull för oss, men vi tycker att det är ett bättre sätt att jobba med projektgrupper, där vi utser ett ämne tillsammans, och på så vis kunna penetrera en fråga bättre än vi kunnat tidigare.

Fler styrelseledamöter

Förutom att fullmäktige avskaffas, och att alla medlemmar istället ska kunna rösta om vilka beslut som ska tas, innebär den nya organisationen att antalet styrelseledamöter ökas till 7-10 personer från dagens 5-9 personer och att det blir möjligt att ta in två externa ledamöter som inte är medlemmar i föreningen för att få in särskild kompetens.

Förslaget om att bordlägga organisationsförändringen, vilket bara kräver enkel majoritet, röstades först ned på stämman. Men för att få igenom den nya organisationen krävdes stadgeändringar och tvåtredjedelars majoritet. För detta saknades en röst när räkningen var avklarad.

– Vi får ta nya tag och diskutera med fullmäktige om hur vi ska gå vidare, sa styrelsens vice ordförande Stefan Hansson efteråt.

Genom att kommentera på Lantbruk.com så godkänner du våra regler.

Regler för kommentarer på webben

På Lantbruk.com erbjuder vi Dig ett forum att uttrycka dina åsikter, där du enkelt gör ditt inlägg tillgängligt för andra debattörer i samma ögonblick som du publicerar det. Det vi förväntar oss av Dig är:

• Att du respekterar andra som kommenterar artiklarna samt personer vi skriver om genom att du avhåller dig från personangrepp, kränkande eller nedlåtande kommentarer, svordomar eller obscena ord, skvaller samt hot.

• Att du håller dig till ämnet

• Att du skriver på svenska, alternativt danska eller norska

• Att du INTE länkar till sidor med pornografiskt, sexistiskt eller rasistiskt innehåll

• Att du INTE uppmanar till brott eller annat som bryter mot svensk lag

• Att du i inlägget INTE gör obehörig publicering av upphovsrättsskyddat material

• Att du helst inte skriver mer än runt 500 tecken.

Inlägg som bryter mot en eller flera av ovanstående förhållningsregler kan vi komma att ta bort.

OBS: Dina inlägg förbehåller vi oss rätten att använda i tidningen Land Lantbruk.
Vi vill gärna ha din hjälp att hitta tveksamma inlägg. Kontakta redaktionen om kommentarer som Du anser är tvivelaktiga genom att ringa Lantbruk på 08-588 365 20.

Övervakning:
Webbkommentarsfunktionen tillhandahålls och övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (SFS 1998:112). Det innebär att redaktionen regelbundet läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot denna lag.
Lantbruk.com följer samma pressetiska hållning som den tryckta tidningen. Det innebär att vi kan välja att radera enskilda inlägg, undvika att öppna vissa artiklar för kommentarer eller närhelst stänga av möjligheten till kommentering i de fall inläggen avviker från dessa regler.
Den som gör ett inlägg som strider mot lag kan personligen bli ansvarig för detta. Användare som upprepade gånger missbrukar reglerna kan stängas av.
 

Annons

Webbfrågan

Utomhusarbete innebär extra utsatthet för solens strålning som kan leda till hudcancer. Skyddar du dig mot solen?

Kommentera
Annons

Sponsrade länkar