Foto: Ann Lindén

Behöver även Sverige teknikagronomer?

Frankrike har efter 20 år återstartat utbildningen av ett slags teknikagronomer. Man vill ge franskt jordbruk maskiner som producerar så effektivt och produktionsmiljövänligt som möjligt, skriver Per Emgardsson i en krönika.

Annons

Dessutom tror man att fransk jordbruksmaskinindustri ska kunna exportera mer av sådana maskiner.

Sveriges Lantbruksuniversitet stoppade teknikagronomlinjen för dussinet år sedan. Den ansågs udda på ett biologiskt universitet och dyr per studieplats. Och kanske alltför fokuserad på yrkesutbildning och tillämpbar forskning för att passa universitetets smak.

Men vad är det fransmännen saknar hos civilingenjörer? Jo, en biologisk grundsyn, alltså insikten om att jordbrukets teknik måste smeka naturen för att nå uthållig produktivitet.

Behöver även vi i Norden en akademisk jordbruksteknisk utbildning? Kanske. Våra nordiska jordar tål bara hälften så mycket packning som många europeiska. Helsingfors har en finskspråkig utbildning, ändå saknar svensk maskinindustri teknikagronomerna.

Vi lägger mycket forskningspengar på nya grödor, djur och insatsvaror anpassade till Nordens jordbruk. Men tekniken som ska omsätta forskningsresultaten i praktiskt nordiskt jordbrukande, den litar vi på att amerikanska världsföretag forskar fram åt oss. Är det smart?

SE MER: VIDEO – Nygammal utbildning ska ge miljöriktigt jordbruk

Genom att kommentera på Lantbruk.com så godkänner du våra regler.

Regler för kommentarer på webben

På Lantbruk.com erbjuder vi Dig ett forum att uttrycka dina åsikter, där du enkelt gör ditt inlägg tillgängligt för andra debattörer i samma ögonblick som du publicerar det. Det vi förväntar oss av Dig är:

• Att du respekterar andra som kommenterar artiklarna samt personer vi skriver om genom att du avhåller dig från personangrepp, kränkande eller nedlåtande kommentarer, svordomar eller obscena ord, skvaller samt hot.

• Att du håller dig till ämnet

• Att du skriver på svenska, alternativt danska eller norska

• Att du INTE länkar till sidor med pornografiskt, sexistiskt eller rasistiskt innehåll

• Att du INTE uppmanar till brott eller annat som bryter mot svensk lag

• Att du i inlägget INTE gör obehörig publicering av upphovsrättsskyddat material

• Att du helst inte skriver mer än runt 500 tecken.

Inlägg som bryter mot en eller flera av ovanstående förhållningsregler kan vi komma att ta bort.

OBS: Dina inlägg förbehåller vi oss rätten att använda i tidningen Land Lantbruk.
Vi vill gärna ha din hjälp att hitta tveksamma inlägg. Kontakta redaktionen om kommentarer som Du anser är tvivelaktiga genom att ringa Lantbruk på 08-588 365 20.

Övervakning:
Webbkommentarsfunktionen tillhandahålls och övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (SFS 1998:112). Det innebär att redaktionen regelbundet läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot denna lag.
Lantbruk.com följer samma pressetiska hållning som den tryckta tidningen. Det innebär att vi kan välja att radera enskilda inlägg, undvika att öppna vissa artiklar för kommentarer eller närhelst stänga av möjligheten till kommentering i de fall inläggen avviker från dessa regler.
Den som gör ett inlägg som strider mot lag kan personligen bli ansvarig för detta. Användare som upprepade gånger missbrukar reglerna kan stängas av.
 

Annons

Webbfrågan

Utomhusarbete innebär extra utsatthet för solens strålning som kan leda till hudcancer. Skyddar du dig mot solen?

Kommentera
Annons

Sponsrade länkar