Stölder av bekämpningsmedel ökar.Foto: Per Emgardsson

Stölder av växtskyddsmedel ökar markant

Flertalet lantbrukare i Skåne har den senaste tiden drabbats av stölder av bekämpningsmedel. Det är ett relativt enkelt brott som ger mycket pengar.

Annons

I Fjälkinge i Skåne bröt sig någon in i en förrådsbyggnad i förra veckan. Där stal man 300 liter bekämpningsmedel, uppger Kristianstadsbladet.

– De senaste tre åren har den här typen av brottslighet fullständigt exploderat. Det finns medel man själv spär ut som köps i tablettform. En ask, stor som en skokartong, kan innehålla tabletter värda över 100 000 kronor. Det finns bönder som haft medel värda upp till en miljon kronor i förråd och som fått allt stulet, där tjuven transporterat bort allt på en skottkärra, säger Bengt-Ehrling Ohlsson, skadeförebyggare på Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad till Kristianstadsbladet.

Får ta smällen

Inte nog med att det är ekonomiskt tufft att bli bestulen, det kan även vara svårt att få tag i produkterna igen då leverantörerna inte vill ha för stora lager av de stöldbegärliga produkterna.

– Aktsamhetskraven för att få ut på försäkringen är oerhört höga. Lantbrukarna kan ha medel för många hundra tusen i en bod med ett enkelt hänglås på. Då får man tyvärr själv ta den ekonomiska förlusten, säger Bengt-Ehrling Ohlsson.

Skyltkravet borta

Många tror fortfarande att det är krav på att ha en skylt som berättar att de förvarar giftiga ämnen. Något som kan underlätta för tjuven.

– När stölderna drog i gång togs kravet på att ha en skylt uppe bort, men många ute på gårdarna vet inte om det. De tror fortfarande att det är lag på det, säger han.

Till den som ska skaffa bekämpningsmedel säger Bengt-Ehrling Ohlsson:

– Skaffa larm, ta ner varningsskyltar och skaffa bättre lås.

Genom att kommentera på Lantbruk.com så godkänner du våra regler.

Regler för kommentarer på webben

På Lantbruk.com erbjuder vi Dig ett forum att uttrycka dina åsikter, där du enkelt gör ditt inlägg tillgängligt för andra debattörer i samma ögonblick som du publicerar det. Det vi förväntar oss av Dig är:

• Att du respekterar andra som kommenterar artiklarna samt personer vi skriver om genom att du avhåller dig från personangrepp, kränkande eller nedlåtande kommentarer, svordomar eller obscena ord, skvaller samt hot.

• Att du håller dig till ämnet

• Att du skriver på svenska, alternativt danska eller norska

• Att du INTE länkar till sidor med pornografiskt, sexistiskt eller rasistiskt innehåll

• Att du INTE uppmanar till brott eller annat som bryter mot svensk lag

• Att du i inlägget INTE gör obehörig publicering av upphovsrättsskyddat material

• Att du helst inte skriver mer än runt 500 tecken.

Inlägg som bryter mot en eller flera av ovanstående förhållningsregler kan vi komma att ta bort.

OBS: Dina inlägg förbehåller vi oss rätten att använda i tidningen Land Lantbruk.
Vi vill gärna ha din hjälp att hitta tveksamma inlägg. Kontakta redaktionen om kommentarer som Du anser är tvivelaktiga genom att ringa Lantbruk på 08-588 365 20.

Övervakning:
Webbkommentarsfunktionen tillhandahålls och övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (SFS 1998:112). Det innebär att redaktionen regelbundet läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot denna lag.
Lantbruk.com följer samma pressetiska hållning som den tryckta tidningen. Det innebär att vi kan välja att radera enskilda inlägg, undvika att öppna vissa artiklar för kommentarer eller närhelst stänga av möjligheten till kommentering i de fall inläggen avviker från dessa regler.
Den som gör ett inlägg som strider mot lag kan personligen bli ansvarig för detta. Användare som upprepade gånger missbrukar reglerna kan stängas av.
 

Annons

Webbfrågan

Utomhusarbete innebär extra utsatthet för solens strålning som kan leda till hudcancer. Skyddar du dig mot solen?

Kommentera
Annons

Sponsrade länkar