Foto: Carl Björnson

"Snorlobba i nacken på inhemsk produktion"

"Ni lägger en snorlobba i nacken på den inhemska produktionen". Det skrev bonden Carl Björnson i ett inlägg till Coop Extra i Lidköping efter att butiken reat ut irländskt kött.

Annons

Läs också

Strax under skyltningen "79.90 kronor/kilo för svenskt kött" satt en annan skylt som förkunnade att irländsk köttfärs såldes ut för 9.90 kronor/kilo.

– När man ser något som man inte tycker är rätt ska man sätta ner foten, säger Carl Björnson som tog ett foto av det han såg.

"Blev rätt besviken"

Bilden la han upp på Coop Extra Lidköpings Facebook-sida där han också motiverade sin reaktion.

"Hej Coop! Var i er butik i dag. Blev rätt besviken när ni rear ut nötfärs från Irland för 9.90 kronor/kilo. Först och främst lägger ni en snorlobba i nacken på den inhemska produktionen i vårt avlånga land. Gårdar som arbetar aktivt och värdigt med att hålla antibiotikaanvändning till ett minimum och djurvälfärd till ett maximum. Sedan så tycker jag det rimmar otroligt dåligt med er väldigt missvisande reklam "Kära köttbit." Ni: Vi måste käka mindre kött, men köp gärna sprängfylld antibiotikafärs från Irland för 10 spänn/kilo här hos oss", skrev han i sitt inlägg till Coop.

"Vanlig Svensson som säger i från"

– Kan man inte leva som man lär så ska man heller inte försöka lära, säger Carl Björnson till Land Lantbruk. 

Han lägger till:

– Jag odlar spannmål och är själv ingen köttproducent. Jag är en vanlig Svensson som säger i från.

Medhåll på Facebook

Inlägget som lades ut i söndags fick snabbt stor spridning och från inläggets kommentarsfält kan man se att det är många som håller med Carl Björnson.

Johan Petersson, butikschef för den aktuella Coop Extra-butiken, berättar för Land Lantbruk att det låga priset är en konsekvens av att de hade köpt in ett för stort parti köttfärs.

"Blir lite snedvridet"

Enligt Johan Petersson var rean en åtgärd för att slippa slänga varorna. Han nämner också att det samma dag som det irländska köttet uppmärksammades även såldes motsvarande svensk köttfärs för 29.90 kronor per kilo, men att det inte fick samma uppmärksamhet.

Vad tycker du om kritiken som har riktats mot er butik på grund av den billiga irländska köttfärsen?

– Man får ju tycka och tänka som man vill. Det är ett fritt samhälle, men man kan ju tycka att det blir lite snedvridet, säger Johan Petersson.

Hur tycker du att det låga priset på köttfärsen rimmar med Coops ”Kära köttbit”-kampanj som menar att vi borde minska köttätandet?

– Jag har ju många vänner som är lantbrukare, jag älskar kött och äter också mycket kött. Men det är klart att man kan fråga sig hur klimatsmart det är att transportera kött hit från Irland. Men det är ju vad en del av våra kunder efterfrågar, säger han och menar att över 90 procent av kunderna ändå väljer svenskt kött.

LÄS MER: Hård kritik mot Coop-kampanj

Genom att kommentera på Lantbruk.com så godkänner du våra regler.

Regler för kommentarer på webben

På Lantbruk.com erbjuder vi Dig ett forum att uttrycka dina åsikter, där du enkelt gör ditt inlägg tillgängligt för andra debattörer i samma ögonblick som du publicerar det. Det vi förväntar oss av Dig är:

• Att du respekterar andra som kommenterar artiklarna samt personer vi skriver om genom att du avhåller dig från personangrepp, kränkande eller nedlåtande kommentarer, svordomar eller obscena ord, skvaller samt hot.

• Att du håller dig till ämnet

• Att du skriver på svenska, alternativt danska eller norska

• Att du INTE länkar till sidor med pornografiskt, sexistiskt eller rasistiskt innehåll

• Att du INTE uppmanar till brott eller annat som bryter mot svensk lag

• Att du i inlägget INTE gör obehörig publicering av upphovsrättsskyddat material

• Att du helst inte skriver mer än runt 500 tecken.

Inlägg som bryter mot en eller flera av ovanstående förhållningsregler kan vi komma att ta bort.

OBS: Dina inlägg förbehåller vi oss rätten att använda i tidningen Land Lantbruk.
Vi vill gärna ha din hjälp att hitta tveksamma inlägg. Kontakta redaktionen om kommentarer som Du anser är tvivelaktiga genom att ringa Lantbruk på 08-588 365 20.

Övervakning:
Webbkommentarsfunktionen tillhandahålls och övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (SFS 1998:112). Det innebär att redaktionen regelbundet läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot denna lag.
Lantbruk.com följer samma pressetiska hållning som den tryckta tidningen. Det innebär att vi kan välja att radera enskilda inlägg, undvika att öppna vissa artiklar för kommentarer eller närhelst stänga av möjligheten till kommentering i de fall inläggen avviker från dessa regler.
Den som gör ett inlägg som strider mot lag kan personligen bli ansvarig för detta. Användare som upprepade gånger missbrukar reglerna kan stängas av.
 

Annons

Webbfrågan

Utomhusarbete innebär extra utsatthet för solens strålning som kan leda till hudcancer. Skyddar du dig mot solen?

Kommentera
Annons

Sponsrade länkar