Markdatas lerhaltskarta visar lätt jord i orange allt högre lerhalt ger allt mörkare grön färg på kartan.Foto: Per Emgardsson

Satellitkarta visar lerhalten

En ny och gratis webbtjänst skapar lerhaltskartor och tilldelningsfiler för såmaskinen.

Annons

I en splitter ny och gratis tjänst från Markdata.se kan du skapa en lerhaltskarta över gården utan att ta markprover. Med kunskap om lerhalten kan man anpassa utsädes, kalk och i viss mån gödselgivor till olika delar av fätet. När man lagt exempelvis den utsädesmängd per hektar man vill så på jordar med olika lerhalt skapar tjänsten Markdata.se en tilldelningsfil. Filen anpassas till den precisionsodlingsutrustning man har tillgång till. Den som redan har markkarteringsdata med lerhalter på fil kan ladda upp lerhaltsdata för att göra satellitkartans noggrannhet bättre.

– Detta är unikt. Det är faktiskt möjligt att det inte finns något motsvarande system i hela världen, säger Kristin Piikki, forskare vid enheten för precisionsodling och pedometri vid institutionen för mark och miljö, Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).

Tjänsten har skapats av SLU och Hushållningssällskapet Skaraborg och betalats av Stiftelsen lantbruksforskning (SLF).

Genom att kommentera på Lantbruk.com så godkänner du våra regler.

Regler för kommentarer på webben

På Lantbruk.com erbjuder vi Dig ett forum att uttrycka dina åsikter, där du enkelt gör ditt inlägg tillgängligt för andra debattörer i samma ögonblick som du publicerar det. Det vi förväntar oss av Dig är:

• Att du respekterar andra som kommenterar artiklarna samt personer vi skriver om genom att du avhåller dig från personangrepp, kränkande eller nedlåtande kommentarer, svordomar eller obscena ord, skvaller samt hot.

• Att du håller dig till ämnet

• Att du skriver på svenska, alternativt danska eller norska

• Att du INTE länkar till sidor med pornografiskt, sexistiskt eller rasistiskt innehåll

• Att du INTE uppmanar till brott eller annat som bryter mot svensk lag

• Att du i inlägget INTE gör obehörig publicering av upphovsrättsskyddat material

• Att du helst inte skriver mer än runt 500 tecken.

Inlägg som bryter mot en eller flera av ovanstående förhållningsregler kan vi komma att ta bort.

OBS: Dina inlägg förbehåller vi oss rätten att använda i tidningen Land Lantbruk.
Vi vill gärna ha din hjälp att hitta tveksamma inlägg. Kontakta redaktionen om kommentarer som Du anser är tvivelaktiga genom att ringa Lantbruk på 08-588 365 20.

Övervakning:
Webbkommentarsfunktionen tillhandahålls och övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (SFS 1998:112). Det innebär att redaktionen regelbundet läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot denna lag.
Lantbruk.com följer samma pressetiska hållning som den tryckta tidningen. Det innebär att vi kan välja att radera enskilda inlägg, undvika att öppna vissa artiklar för kommentarer eller närhelst stänga av möjligheten till kommentering i de fall inläggen avviker från dessa regler.
Den som gör ett inlägg som strider mot lag kan personligen bli ansvarig för detta. Användare som upprepade gånger missbrukar reglerna kan stängas av.
 

Annons

Webbfrågan

Det råder vattenbrist på flera håll i landet. Kommer du klara vattenförsörjningen?

Kommentera
Annons

Sponsrade länkar