EUs jordbrukskommissionär Phil Hogan.Foto: Lieven Creemers

Så ska bonden få rättvist pris

Bönderna stärks gentemot handeln, och prissättningen genom hela livsmedelskedjan görs mer transparent. Det är innebörden av ett förslag som EUs jordbrukskommissionär Phil Hogan lägger fram i juni.

Annons

I och med det förslaget tar EU ett viktigt steg mot att reglera, inte bara jordbruket, utan också delar av handeln med livsmedel. Målet är att förhindra sådan praxis inom handeln som är orättvis, och missgynnar bönderna i form av ett lägre pris. Ett viktigt medel är att tvinga livsmedelsföretag och handel att visa större öppenhet gällande bland annat prissättningen.

Ett detaljerat lagförslag om större rättvisa inom livsmedelskedjan hoppas Phil Hogan lägga fram i slutet av detta år eller i början av 2018, meddelade han under EU-parlamentets pågående möte i Strasbourg.

Tidigare skeptisk

Phil Hogan har tidigare varit skeptisk till att tvinga fram en mer rättvis och transparent prissättning. Han har dock böjt sig för en majoritet av medlemsländerna, och lyssnat på de råd som förra årets lades fram av expertgruppen ”The Agricultural Market Task Force", AMTF, ledd av den tidigare nederländske jordbruksministern och professorn Cees Veerman.

Sverige tillhör de länder som hittills varit skeptiska till att reglera handelns prissättning.

Stärkt skyddsnät

Cees Veerman är desto säkrare på att lagstiftning är rätt väg att gå. 

– Bonden behöver ett stärkt skyddsnät för att klara sig mot växlande väder och den globala marknadens prisfluktuationer, förklarade Veerman, då han föra året lade fram sitt förslag om ökad reglering genom kedjan.

Genom att kommentera på Lantbruk.com så godkänner du våra regler.

Regler för kommentarer på webben

På Lantbruk.com erbjuder vi Dig ett forum att uttrycka dina åsikter, där du enkelt gör ditt inlägg tillgängligt för andra debattörer i samma ögonblick som du publicerar det. Det vi förväntar oss av Dig är:

• Att du respekterar andra som kommenterar artiklarna samt personer vi skriver om genom att du avhåller dig från personangrepp, kränkande eller nedlåtande kommentarer, svordomar eller obscena ord, skvaller samt hot.

• Att du håller dig till ämnet

• Att du skriver på svenska, alternativt danska eller norska

• Att du INTE länkar till sidor med pornografiskt, sexistiskt eller rasistiskt innehåll

• Att du INTE uppmanar till brott eller annat som bryter mot svensk lag

• Att du i inlägget INTE gör obehörig publicering av upphovsrättsskyddat material

• Att du helst inte skriver mer än runt 500 tecken.

Inlägg som bryter mot en eller flera av ovanstående förhållningsregler kan vi komma att ta bort.

OBS: Dina inlägg förbehåller vi oss rätten att använda i tidningen Land Lantbruk.
Vi vill gärna ha din hjälp att hitta tveksamma inlägg. Kontakta redaktionen om kommentarer som Du anser är tvivelaktiga genom att ringa Lantbruk på 08-588 365 20.

Övervakning:
Webbkommentarsfunktionen tillhandahålls och övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (SFS 1998:112). Det innebär att redaktionen regelbundet läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot denna lag.
Lantbruk.com följer samma pressetiska hållning som den tryckta tidningen. Det innebär att vi kan välja att radera enskilda inlägg, undvika att öppna vissa artiklar för kommentarer eller närhelst stänga av möjligheten till kommentering i de fall inläggen avviker från dessa regler.
Den som gör ett inlägg som strider mot lag kan personligen bli ansvarig för detta. Användare som upprepade gånger missbrukar reglerna kan stängas av.
 

Annons

Webbfrågan

Utomhusarbete innebär extra utsatthet för solens strålning som kan leda till hudcancer. Skyddar du dig mot solen?

Kommentera
Annons

Sponsrade länkar