Foto: Mikael Ljungström

Så många mjölkgårdar lades ner under förra året

I Trelleborg, Markaryd och Arjeplog försvann de sista mjölkkorna under 2016. Nu finns 41 kommuner där det inte produceras någon mjölk. I ytterligare 20 finns bara en mjölkgård kvar. Drömmen om att mjölken ska vara närproducerad tycks allt mer avlägsen.

Annons

Förra året blev ett dystert år för svensk mjölkproduktion. Sammanlagt lade 275 mjölkbönder ner sin verksamhet och när året var slut fanns det 20 000 färre mjölkkor än när året började.

Kotätt i kustlandet

Mest minskade mjölkgårdarna i Stockholms, Blekinges, Värmlands, Västmanlands och Norrbottens län där mer än var tionde gård lades ner. I Norrlands inland, i ett bälte från Värmland i väster, över Örebro län, Dalarna, Västmanland till Stockholm i öster får snart mjölkkorna räknas som rödlistade.

Samtidigt koncentreras mjölkproduktionen till några få områden. I norra Sverige utmed kusten där Skellefteå och Robertsfors kommuner sticker ut med många gårdar och kor.

Öland och Gotland är mycket kotäta liksom Falköpingsområdet och delar av Skåne.

Men totalt finns nu bara drygt 3800 mjölkgårdar.

Inte bara priset

Bakom den dystra statistiken ligger dålig lönsamhet samt några andra faktorer.

– Många tog beslutet att lägga ner under sommaren då mjölkpriset var lågt. Men vi kan också se att de flesta var mindre gårdar med färre än 50 kor. De som inte fortsätter är också ofta över 55 år och har ingen som vill ta över, säger Lennart Holmström på LRF Mjölk.

– Det är också dålig tillväxt av yngre mjölkbönder. Där går det trögt. Investeringsviljan är låg.

Minskningen av gårdar och kor ledde till att mjölkproduktionen i landet minskade med tre procent under 2016. Sverige blir alltså allt mindre självförsörjande på mejerivaror samtidigt som efterfrågan ökar. Konsumenter och livsmedelshandel vill köpa svenskt – men tillgången på svensk mjölk minskar.

Läs mer om hur många mjölkgårdar som finns i respektive kommun i Land Lantbruk nr 7.

Genom att kommentera på Lantbruk.com så godkänner du våra regler.

Regler för kommentarer på webben

På Lantbruk.com erbjuder vi Dig ett forum att uttrycka dina åsikter, där du enkelt gör ditt inlägg tillgängligt för andra debattörer i samma ögonblick som du publicerar det. Det vi förväntar oss av Dig är:

• Att du respekterar andra som kommenterar artiklarna samt personer vi skriver om genom att du avhåller dig från personangrepp, kränkande eller nedlåtande kommentarer, svordomar eller obscena ord, skvaller samt hot.

• Att du håller dig till ämnet

• Att du skriver på svenska, alternativt danska eller norska

• Att du INTE länkar till sidor med pornografiskt, sexistiskt eller rasistiskt innehåll

• Att du INTE uppmanar till brott eller annat som bryter mot svensk lag

• Att du i inlägget INTE gör obehörig publicering av upphovsrättsskyddat material

• Att du helst inte skriver mer än runt 500 tecken.

Inlägg som bryter mot en eller flera av ovanstående förhållningsregler kan vi komma att ta bort.

OBS: Dina inlägg förbehåller vi oss rätten att använda i tidningen Land Lantbruk.
Vi vill gärna ha din hjälp att hitta tveksamma inlägg. Kontakta redaktionen om kommentarer som Du anser är tvivelaktiga genom att ringa Lantbruk på 08-588 365 20.

Övervakning:
Webbkommentarsfunktionen tillhandahålls och övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (SFS 1998:112). Det innebär att redaktionen regelbundet läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot denna lag.
Lantbruk.com följer samma pressetiska hållning som den tryckta tidningen. Det innebär att vi kan välja att radera enskilda inlägg, undvika att öppna vissa artiklar för kommentarer eller närhelst stänga av möjligheten till kommentering i de fall inläggen avviker från dessa regler.
Den som gör ett inlägg som strider mot lag kan personligen bli ansvarig för detta. Användare som upprepade gånger missbrukar reglerna kan stängas av.
 

Annons

Webbfrågan

Det råder vattenbrist på flera håll i landet. Kommer du klara vattenförsörjningen?

Kommentera
Annons

Sponsrade länkar