Foto: Firmabild Väderstad
Väderstads kombiprecisionssåmaskin Tempo L sådde 502 hektar majs på ett dygn.Foto: Firmabild Väderstad

Rekorddygnet: 502,05 hektar med monstermaskinen

502,05 hektar – det är vad en precisionssåmaskin förmår så på ett dygn, förutsatt att den dras av en traktor med 380 broschyrhästar samt servas av omkring 38 funktionärer.

Annons

Prestationen är det nu gällande världsrekordet, satt den 11–12 april på gården Enyingi Agrár Zrt. utanför staden Enying i Ungern. Såmaskinen var en 16-radig Väderstad Tempo L, traktorn en Case IH Magnum 380 CVX och funktionärerna kom från Väderstad samt från universitetet i Gödöllő vilket övervakade rekordförsöket.

Majsen såddes vid hastigheter över 20 kilometer i timmen på två olika fält och med två olika majsutsäden. Maskinen myllade samtidigt konstgödsel och en pesticid. Universitetet ska under säsongen följa grödornas utveckling för att se om den påverkas av snabbsådden.

Genom att kommentera på Lantbruk.com så godkänner du våra regler.

Regler för kommentarer på webben

På Lantbruk.com erbjuder vi Dig ett forum att uttrycka dina åsikter, där du enkelt gör ditt inlägg tillgängligt för andra debattörer i samma ögonblick som du publicerar det. Det vi förväntar oss av Dig är:

• Att du respekterar andra som kommenterar artiklarna samt personer vi skriver om genom att du avhåller dig från personangrepp, kränkande eller nedlåtande kommentarer, svordomar eller obscena ord, skvaller samt hot.

• Att du håller dig till ämnet

• Att du skriver på svenska, alternativt danska eller norska

• Att du INTE länkar till sidor med pornografiskt, sexistiskt eller rasistiskt innehåll

• Att du INTE uppmanar till brott eller annat som bryter mot svensk lag

• Att du i inlägget INTE gör obehörig publicering av upphovsrättsskyddat material

• Att du helst inte skriver mer än runt 500 tecken.

Inlägg som bryter mot en eller flera av ovanstående förhållningsregler kan vi komma att ta bort.

OBS: Dina inlägg förbehåller vi oss rätten att använda i tidningen Land Lantbruk.
Vi vill gärna ha din hjälp att hitta tveksamma inlägg. Kontakta redaktionen om kommentarer som Du anser är tvivelaktiga genom att ringa Lantbruk på 08-588 365 20.

Övervakning:
Webbkommentarsfunktionen tillhandahålls och övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (SFS 1998:112). Det innebär att redaktionen regelbundet läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot denna lag.
Lantbruk.com följer samma pressetiska hållning som den tryckta tidningen. Det innebär att vi kan välja att radera enskilda inlägg, undvika att öppna vissa artiklar för kommentarer eller närhelst stänga av möjligheten till kommentering i de fall inläggen avviker från dessa regler.
Den som gör ett inlägg som strider mot lag kan personligen bli ansvarig för detta. Användare som upprepade gånger missbrukar reglerna kan stängas av.
 

Annons

Webbfrågan

Det råder vattenbrist på flera håll i landet. Kommer du klara vattenförsörjningen?

Kommentera
Annons

Sponsrade länkar