Foto: Anders Fällman

Rapsskörd blir rekordstor – kan ersätta palmoljan

Det mesta av den rekordstora sådden av raps i höstas verkar ha överlevt vintern. Det kan innebära att även skörden kan bli rekordstor. Nu kan rapsen ersätta palmolja och soja.

Annons

I södra och mellersta Sverige såddes höstraps på drygt 100 000 hektar förra året och mycket talar för en rekordstor skörd.

Nu tror LRF att den svenska rapsoljan kan ersätta kritiserade produkter som importerad palmolja och sojaprotein.

Kan ersätta soja

– Oljan går att använda som ingrediens i bakverk i stället för palmolja, man kan göra margarin av den och även använda i annan form av matlagning, säger Kjell Ivarsson som är växtodlingsexpert på LRF, till TT.

När oljan har pressats får man ungefär hälften rapsmjöl, vilket kan ersätta sojaprotein som ofta inte produceras hållbart och som importeras.

Dessutom kan rapsoljan användas till förnybart biobränsle.

Insekter gynnar skörd

– Det är en diskussion i Bryssel om man ska låta produktion av biobränsle konkurrera med matproduktion. Men i Sverige har vi gott om mark så vi har plats för både och, säger Kjell Ivarsson.

Enligt en ny studie från SLU ökar insektspollinering rapsskörden, men bara i linjesorter. I genomsnitt gav linjesorterna 9 respektive 13 procent högre skörd än hybridsorter när pollinerande insekter var närvarande.

Genom att kommentera på Lantbruk.com så godkänner du våra regler.

Regler för kommentarer på webben

På Lantbruk.com erbjuder vi Dig ett forum att uttrycka dina åsikter, där du enkelt gör ditt inlägg tillgängligt för andra debattörer i samma ögonblick som du publicerar det. Det vi förväntar oss av Dig är:

• Att du respekterar andra som kommenterar artiklarna samt personer vi skriver om genom att du avhåller dig från personangrepp, kränkande eller nedlåtande kommentarer, svordomar eller obscena ord, skvaller samt hot.

• Att du håller dig till ämnet

• Att du skriver på svenska, alternativt danska eller norska

• Att du INTE länkar till sidor med pornografiskt, sexistiskt eller rasistiskt innehåll

• Att du INTE uppmanar till brott eller annat som bryter mot svensk lag

• Att du i inlägget INTE gör obehörig publicering av upphovsrättsskyddat material

• Att du helst inte skriver mer än runt 500 tecken.

Inlägg som bryter mot en eller flera av ovanstående förhållningsregler kan vi komma att ta bort.

OBS: Dina inlägg förbehåller vi oss rätten att använda i tidningen Land Lantbruk.
Vi vill gärna ha din hjälp att hitta tveksamma inlägg. Kontakta redaktionen om kommentarer som Du anser är tvivelaktiga genom att ringa Lantbruk på 08-588 365 20.

Övervakning:
Webbkommentarsfunktionen tillhandahålls och övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (SFS 1998:112). Det innebär att redaktionen regelbundet läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot denna lag.
Lantbruk.com följer samma pressetiska hållning som den tryckta tidningen. Det innebär att vi kan välja att radera enskilda inlägg, undvika att öppna vissa artiklar för kommentarer eller närhelst stänga av möjligheten till kommentering i de fall inläggen avviker från dessa regler.
Den som gör ett inlägg som strider mot lag kan personligen bli ansvarig för detta. Användare som upprepade gånger missbrukar reglerna kan stängas av.
 

Annons

Webbfrågan

Det råder vattenbrist på flera håll i landet. Kommer du klara vattenförsörjningen?

Kommentera
Annons

Sponsrade länkar