Foto: Åke Lindau

Raps kan bli proteinbomb för vegetarianer

Förutom olja kan rapsen användas som livsmedel. Det menar en forskargrupp i Lund som hoppas kunna få fram ett proteinrikt alternativ till soja och quorn. 

– Vilken grej det vore för miljön, säger en av forskarna till SVT. 

Annons

Vegetarianer kan få ett nytt alternativ till soja och quorn, om ett svenskt forskningsprojekt slår väl ut. Nyckeln är att lyckas använda raps på ett nytt sätt som innebär att man förutom oljan även gör frökakan till ett livsmedel. Resultatet kan bli en ny vegetarisk produkt med högre proteinhalt än kött.

Karolina Östbrin, livsmedelsforskare vid Lunds universitet, berättar för SVT Nyheter Skåne att det kan bli en produkt som skulle kunna bli till vegetarisk färs och filéer, men även yoghurt. 

– Rapsfrökakan som blir över innehåller hela 30 procent protein och det är mer än i kött, säger hon till tv-kanalen. 

Resterna blir grisfoder

Hittills utvinner man bara olja från raps, och låter resterna bli till bland annat grisfoder. Men forskargruppen vid Kemicentrum i Lund menar att det kan bli en mycket billig proteinkälla om man behandlar rapsen. 

Tidigare har det gjorts försök att använda raps till livsmedel, men det har hittills varit svårt att få bort skadliga ämnen, exempelvis glukosinolat som kan påverka sköldkörteln, vid produktionen. Men med nya och bättre filtreringsmetoder tror forskarna att man ska kunna få bort dessa ämnen. 

Ett annat problem man måste lösa är dock smaken. En bismak i restprodukten upplevs som oangenäm. 

– Det smakar lite gräs, men vi tror oss kunna få bort den bismaken, för det spelar ingen roll hur nyttigt det är om det inte smakar gott, säger Karolina Östbring till SVT. 

Produkt färdig inom några år

Forskningsgruppen har ansökt om pengar för tre år till via Vinnova, och berättar att de hoppas kunna ha en testprodukt färdig inom några få år, om de får anslaget. 

– Tänk om vi kunde använda oss av det här proteinet för att delvis ersätta köttet, vilken grej det vore för miljön, säger hon till tv-kanalen. 

Genom att kommentera på Lantbruk.com så godkänner du våra regler.

Regler för kommentarer på webben

På Lantbruk.com erbjuder vi Dig ett forum att uttrycka dina åsikter, där du enkelt gör ditt inlägg tillgängligt för andra debattörer i samma ögonblick som du publicerar det. Det vi förväntar oss av Dig är:

• Att du respekterar andra som kommenterar artiklarna samt personer vi skriver om genom att du avhåller dig från personangrepp, kränkande eller nedlåtande kommentarer, svordomar eller obscena ord, skvaller samt hot.

• Att du håller dig till ämnet

• Att du skriver på svenska, alternativt danska eller norska

• Att du INTE länkar till sidor med pornografiskt, sexistiskt eller rasistiskt innehåll

• Att du INTE uppmanar till brott eller annat som bryter mot svensk lag

• Att du i inlägget INTE gör obehörig publicering av upphovsrättsskyddat material

• Att du helst inte skriver mer än runt 500 tecken.

Inlägg som bryter mot en eller flera av ovanstående förhållningsregler kan vi komma att ta bort.

OBS: Dina inlägg förbehåller vi oss rätten att använda i tidningen Land Lantbruk.
Vi vill gärna ha din hjälp att hitta tveksamma inlägg. Kontakta redaktionen om kommentarer som Du anser är tvivelaktiga genom att ringa Lantbruk på 08-588 365 20.

Övervakning:
Webbkommentarsfunktionen tillhandahålls och övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (SFS 1998:112). Det innebär att redaktionen regelbundet läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot denna lag.
Lantbruk.com följer samma pressetiska hållning som den tryckta tidningen. Det innebär att vi kan välja att radera enskilda inlägg, undvika att öppna vissa artiklar för kommentarer eller närhelst stänga av möjligheten till kommentering i de fall inläggen avviker från dessa regler.
Den som gör ett inlägg som strider mot lag kan personligen bli ansvarig för detta. Användare som upprepade gånger missbrukar reglerna kan stängas av.
 

Annons

Webbfrågan

Utomhusarbete innebär extra utsatthet för solens strålning som kan leda till hudcancer. Skyddar du dig mot solen?

Kommentera
Annons

Sponsrade länkar