Foto: Anna Nilsson

Proteiner rör om hela livsmedelsbranschen

Sverige befinner sig i ett proteinskifte som kommer att förändra hela livsmedelskonsumtionen och ställa nya krav på företagen längs matens väg från jord till bord, enligt en ny rapport.

Annons

Skiftet innebär att fler typer av proteiner hamnar på matbordet. Efterfrågan på vegetabiliska proteiner ökar. Samtidigt ställer konsumenterna högre krav på kvalitet och hållbarhet för animaliska proteiner, konstaterar konsultbyrån Macklean i en rapport som presenterades under Livsmedelsdagarna i Tylösand i veckan.

Ett skifte pågår

I livsmedelsbranschen råder samstämmighet om att det rör sig om en faktisk förändring och inte en tillfällig trend. Bland 100 tillfrågade aktörer i näringen svarade 85 procent att det pågår ett skifte där köttkonsumtionen minskar till förmån för andra proteiner från växt- och djurriket.

Drivande i utvecklingen är de under det senaste decenniet övergripande trenderna kring hälsa och hållbarhet. En majoritet av företagen i branschen har proteinskiftet på den strategiska agendan och hälften har redan börjat agera.

Stimulans för branschen

Macklean förmedlar en optimistisk grundsyn på förändringen. Skiftet skapar möjligheter för företagen och kan bli en stimulans för hela branschen. Inget tyder på att den svenska konsumtionen av rött kött kommer att öka, snarare tvärtom.

Men det behöver inte utgöra ett hot mot den svenska köttproduktionen, heter det i rapporten. Det ställer däremot ökade krav på ätkvalitet, hållbarhet och förmågan att förmedla de svenska mervärdena.

Djurvälfärd i fokus

Djurvälfärd spås framöver att bli en mer central fråga även för fisk- och fågelproducenter. Parallellt blir mervärden som smak, naturlighet och ursprung allt viktigare för dem som framställer vegetariska produkter.

”Med en efterfrågan på nya typer av produkter kan både det svenska jordbruket bli berikat av nya råvaror och innovationsgraden i industrin stimuleras. Detta kan i sin tur ligga till grund för såväl nya exportsuccéer som en bättre folkhälsa och mer hållbar livsmedelskonsumtion.”, summerar Macklean.

Genom att kommentera på Lantbruk.com så godkänner du våra regler.

Regler för kommentarer på webben

På Lantbruk.com erbjuder vi Dig ett forum att uttrycka dina åsikter, där du enkelt gör ditt inlägg tillgängligt för andra debattörer i samma ögonblick som du publicerar det. Det vi förväntar oss av Dig är:

• Att du respekterar andra som kommenterar artiklarna samt personer vi skriver om genom att du avhåller dig från personangrepp, kränkande eller nedlåtande kommentarer, svordomar eller obscena ord, skvaller samt hot.

• Att du håller dig till ämnet

• Att du skriver på svenska, alternativt danska eller norska

• Att du INTE länkar till sidor med pornografiskt, sexistiskt eller rasistiskt innehåll

• Att du INTE uppmanar till brott eller annat som bryter mot svensk lag

• Att du i inlägget INTE gör obehörig publicering av upphovsrättsskyddat material

• Att du helst inte skriver mer än runt 500 tecken.

Inlägg som bryter mot en eller flera av ovanstående förhållningsregler kan vi komma att ta bort.

OBS: Dina inlägg förbehåller vi oss rätten att använda i tidningen Land Lantbruk.
Vi vill gärna ha din hjälp att hitta tveksamma inlägg. Kontakta redaktionen om kommentarer som Du anser är tvivelaktiga genom att ringa Lantbruk på 08-588 365 20.

Övervakning:
Webbkommentarsfunktionen tillhandahålls och övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (SFS 1998:112). Det innebär att redaktionen regelbundet läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot denna lag.
Lantbruk.com följer samma pressetiska hållning som den tryckta tidningen. Det innebär att vi kan välja att radera enskilda inlägg, undvika att öppna vissa artiklar för kommentarer eller närhelst stänga av möjligheten till kommentering i de fall inläggen avviker från dessa regler.
Den som gör ett inlägg som strider mot lag kan personligen bli ansvarig för detta. Användare som upprepade gånger missbrukar reglerna kan stängas av.
 

Annons

Webbfrågan

Utomhusarbete innebär extra utsatthet för solens strålning som kan leda till hudcancer. Skyddar du dig mot solen?

Kommentera
Annons

Sponsrade länkar