Foto: Doug Olson/Mostphotos

Politiker hotades med djurförbud – lägger ner verksamhet

Misskötta djur hittades på gården som drivs av Laholms kommunfullmäktiges ordförande och han tvingades i december att ta en politisk time-out.

Nu ska grisfarmen avvecklas.

Annons

Kritiken från länsstyrelsens djurskyddsinspektörer gentemot den lokala toppolitikern Roland Gottfridsson (C) var var skarp: Magra och sjuka grisar hade hittats, och digivande suggor var törstiga, vilket Land Lantbruk tidigare har rapporterat om. Roland Gottfridsson, som då var kommunfullmäktiges ordförande i Laholm, hotades med vite på tiotusentals kronor i veckan om han inte åtgärdade problemen hos de runt 1 200 djuren. Han höll dock inte med om länsstyrelsens bedömning:

– Vi har haft ont om vatten under hösten och fått in grus i vattenledningen. Men djuren är inte törstiga, sade han då till SVT Nyheter Halland.

Men konsekvenserna blev värre än så. I början av december krävde lokala företrädare för Centern att han skulle ta en politisk time-out, vilket han också valde att göra.

På måndagen gick Roland Gottfridsson ut med att han tänker avveckla sin djurverksamhet. Till Hallandsposten meddelar han att grisverksamheten ska stängas ner men att det kommer att ta till den 1 maj innan avvecklingen beräknas vara helt klar.

Anledningen till beslutet ska vara den press han känt i och med länsstyrelsens många besök på gården.

– Jag måste lägga av för att komma ifrån den här pressen. Så det är framför allt för min egen del, säger han till tidningen.

Genom att kommentera på Lantbruk.com så godkänner du våra regler.

Regler för kommentarer på webben

På Lantbruk.com erbjuder vi Dig ett forum att uttrycka dina åsikter, där du enkelt gör ditt inlägg tillgängligt för andra debattörer i samma ögonblick som du publicerar det. Det vi förväntar oss av Dig är:

• Att du respekterar andra som kommenterar artiklarna samt personer vi skriver om genom att du avhåller dig från personangrepp, kränkande eller nedlåtande kommentarer, svordomar eller obscena ord, skvaller samt hot.

• Att du håller dig till ämnet

• Att du skriver på svenska, alternativt danska eller norska

• Att du INTE länkar till sidor med pornografiskt, sexistiskt eller rasistiskt innehåll

• Att du INTE uppmanar till brott eller annat som bryter mot svensk lag

• Att du i inlägget INTE gör obehörig publicering av upphovsrättsskyddat material

• Att du helst inte skriver mer än runt 500 tecken.

Inlägg som bryter mot en eller flera av ovanstående förhållningsregler kan vi komma att ta bort.

OBS: Dina inlägg förbehåller vi oss rätten att använda i tidningen Land Lantbruk.
Vi vill gärna ha din hjälp att hitta tveksamma inlägg. Kontakta redaktionen om kommentarer som Du anser är tvivelaktiga genom att ringa Lantbruk på 08-588 365 20.

Övervakning:
Webbkommentarsfunktionen tillhandahålls och övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (SFS 1998:112). Det innebär att redaktionen regelbundet läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot denna lag.
Lantbruk.com följer samma pressetiska hållning som den tryckta tidningen. Det innebär att vi kan välja att radera enskilda inlägg, undvika att öppna vissa artiklar för kommentarer eller närhelst stänga av möjligheten till kommentering i de fall inläggen avviker från dessa regler.
Den som gör ett inlägg som strider mot lag kan personligen bli ansvarig för detta. Användare som upprepade gånger missbrukar reglerna kan stängas av.
 

Annons

Webbfrågan

Det råder vattenbrist på flera håll i landet. Kommer du klara vattenförsörjningen?

Kommentera
Annons

Sponsrade länkar