Phil Hogan blir ny jordbrukskommissionär

Irländaren Phil Hogan har utsett till EU:s nye jordbrukskommissionär. Han ersätter därmed rumänen Dacian Ciolos.

Annons

Läs också

Phil Hogan var tippad som jordbrukskommissionär när EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker skulle utse ett nytt lag. Han är tidigare miljöminister med ansvar för lokala förvaltningen på Irland men också en omstridd person.

– Phil Hogan är känd för att kunna ta nödvändiga och tuffa beslut, han är ingen populist, säger Helena Jonsson, LRFs ordförande i en kommentar till Land Lantbruk.

Hon fortsätter:

– Våra irländska kolleger är överlyckliga och det är bra för oss att ha en engelsktalande person på posten. Vi ser mot hans tillträde med tillförsikt.

I Irländska media ses utnämningen som viktig och betydelsefull. Irland är ett jordbruksland och jordbrukskommissionären har hand om en stor del av EU-budgeten.

– Det är en erfaren politiker och det är alltid bra med erfarenhet i bagaget, säger landsbygdsminister Eskil Erlandsson.

Han betonar att det är den tyngsta posten "vad gäller pengar i EU-pusslet".

– Vi ser fram emot att samarbeta med honom, säger Eskil Erlandsson.

Phil Hogan var tippad som jordbrukskommissionär när EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker skulle utse ett nytt lag. Hogan är tidigare miljöminister med ansvar för lokala förvaltningen på Irland men också en omstridd person.

När han var minister, och det var han fram till i somras, var han ansvarig för bolaget Irish Water som betalade mer än 50 miljoner euro för externa konsulter. Det har väckt uppseende på den gröna ön. Phil Hogan har försvarat sig med att han inte har haft detaljkontroll på Irish Waters budget.

Phil Hogan tillhör det borgerliga partiet Fine Gael som blev störst i senaste valet 2011. Oppositionspartier i irländska parlamentet har begärt mer detaljer kring Irish Water-affären och ett av partierna, Sinn Fein, anser att Hogan inte borde ha blivit nominerad som irländsk kandidat till kommissionen.

Förra året fastställdes ramarna för CAP fram till 2020 och posten som jordbrukskommissionär är het för tillfället. De pågående frihandelsförhandlingarna mellan EU och USA har direkt påverkan på jordbruket.

Samtidigt har Ukraina-konflikten inneburit att Ryssland infört importbojkott av jordbruksvaror som ett svar på EU-sanktioner. Det har drabbat jordbrukare som säljer varor till Ryssland. För att hjälpa dessa lantbrukare har EU beslutat om olika former av stöd till ett värde av 200 miljoner euro. Men jordbrukarnas organisationer vill ha mer och ännu är inte Ukraina-konflikten över. Tvärtom så tyder mycket på en upptrappning som kan komma vilken dag som helst.

Phil Hogan blir ansvarig för EUs jordbruksbudget som står för mer än en tredjedel av EUs utgifter fram till 2019. Kommissionen består totalt av 19 män och nio kvinnor.

Närmast väntar utfrågningar och omröstning i EU-parlamentet innan kommissionen kan tillträda, tidigast från den 1 november.

Svenska Cecilia Malmström utsågs samtidigt till handelskommissionär. Kommissionärerna väljs för en femårsperiod och har en grundlön, före skatt, på 250 000 euro.

Genom att kommentera på Lantbruk.com så godkänner du våra regler.

Regler för kommentarer på webben

På Lantbruk.com erbjuder vi Dig ett forum att uttrycka dina åsikter, där du enkelt gör ditt inlägg tillgängligt för andra debattörer i samma ögonblick som du publicerar det. Det vi förväntar oss av Dig är:

• Att du respekterar andra som kommenterar artiklarna samt personer vi skriver om genom att du avhåller dig från personangrepp, kränkande eller nedlåtande kommentarer, svordomar eller obscena ord, skvaller samt hot.

• Att du håller dig till ämnet

• Att du skriver på svenska, alternativt danska eller norska

• Att du INTE länkar till sidor med pornografiskt, sexistiskt eller rasistiskt innehåll

• Att du INTE uppmanar till brott eller annat som bryter mot svensk lag

• Att du i inlägget INTE gör obehörig publicering av upphovsrättsskyddat material

• Att du helst inte skriver mer än runt 500 tecken.

Inlägg som bryter mot en eller flera av ovanstående förhållningsregler kan vi komma att ta bort.

OBS: Dina inlägg förbehåller vi oss rätten att använda i tidningen Land Lantbruk.
Vi vill gärna ha din hjälp att hitta tveksamma inlägg. Kontakta redaktionen om kommentarer som Du anser är tvivelaktiga genom att ringa Lantbruk på 08-588 365 20.

Övervakning:
Webbkommentarsfunktionen tillhandahålls och övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (SFS 1998:112). Det innebär att redaktionen regelbundet läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot denna lag.
Lantbruk.com följer samma pressetiska hållning som den tryckta tidningen. Det innebär att vi kan välja att radera enskilda inlägg, undvika att öppna vissa artiklar för kommentarer eller närhelst stänga av möjligheten till kommentering i de fall inläggen avviker från dessa regler.
Den som gör ett inlägg som strider mot lag kan personligen bli ansvarig för detta. Användare som upprepade gånger missbrukar reglerna kan stängas av.
 

Annons

Webbfrågan

Utomhusarbete innebär extra utsatthet för solens strålning som kan leda till hudcancer. Skyddar du dig mot solen?

Kommentera
Annons

Sponsrade länkar