Opastöriserad mjölk boven när dagisbarn blev sjuka

En grupp förskolebarn blev sjuka efter ett besök på en bondgård. Nu visar utredningen att smittkällan förmodligen var den opastöriserade mjölken.
Annons

Läs också

Barnen och deras förskolelärare besökte gården i Västra Götaland i slutet av april i år. Kort därefter insjuknade nio av dem i magsjuka som visade sig bero på campylobacter.

Den utredning som gjordes visade att smittan med största sannolikhet fanns i den opastöriserade mjölk som barnen och de vuxna hade druckit på bondgården. Samma bakteriestam fanns nämligen hos gårdens kor.

Campylobacter är en tarmbakterie som ger feber, diaréer, magsmärtor och illamående. De sprids genom förorenad mat eller vatten, men dör vid upphettning som tillagning eller pastörisering.

2013 presenterade SVA en studie om förekomsten av sjukdomsframkallande bakterier i opastöriserad mjölk. Hos tio procent av de 74 undersökta besättningarna hittades campylobacter i filtret till mjölktanken.

Genom att kommentera på Lantbruk.com så godkänner du våra regler.

Regler för kommentarer på webben

På Lantbruk.com erbjuder vi Dig ett forum att uttrycka dina åsikter, där du enkelt gör ditt inlägg tillgängligt för andra debattörer i samma ögonblick som du publicerar det. Det vi förväntar oss av Dig är:

• Att du respekterar andra som kommenterar artiklarna samt personer vi skriver om genom att du avhåller dig från personangrepp, kränkande eller nedlåtande kommentarer, svordomar eller obscena ord, skvaller samt hot.

• Att du håller dig till ämnet

• Att du skriver på svenska, alternativt danska eller norska

• Att du INTE länkar till sidor med pornografiskt, sexistiskt eller rasistiskt innehåll

• Att du INTE uppmanar till brott eller annat som bryter mot svensk lag

• Att du i inlägget INTE gör obehörig publicering av upphovsrättsskyddat material

• Att du helst inte skriver mer än runt 500 tecken.

Inlägg som bryter mot en eller flera av ovanstående förhållningsregler kan vi komma att ta bort.

OBS: Dina inlägg förbehåller vi oss rätten att använda i tidningen Land Lantbruk.
Vi vill gärna ha din hjälp att hitta tveksamma inlägg. Kontakta redaktionen om kommentarer som Du anser är tvivelaktiga genom att ringa Lantbruk på 08-588 365 20.

Övervakning:
Webbkommentarsfunktionen tillhandahålls och övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (SFS 1998:112). Det innebär att redaktionen regelbundet läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot denna lag.
Lantbruk.com följer samma pressetiska hållning som den tryckta tidningen. Det innebär att vi kan välja att radera enskilda inlägg, undvika att öppna vissa artiklar för kommentarer eller närhelst stänga av möjligheten till kommentering i de fall inläggen avviker från dessa regler.
Den som gör ett inlägg som strider mot lag kan personligen bli ansvarig för detta. Användare som upprepade gånger missbrukar reglerna kan stängas av.
 

Annons

Webbfrågan

Det råder vattenbrist på flera håll i landet. Kommer du klara vattenförsörjningen?

Kommentera
Annons

Sponsrade länkar