Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.Foto: Birgitta Sennerblad

Oklart om dåligt kött nått Sverige

Polis i Brasilien har slagit till mot köttproducenter på misstanke om korruption och fusk.

Fortfarande är det oklart om köttet exporterats till Sverige.

– Konsumenterna kan känna sig trygga med de produkter som finns på den svenska marknaden, säger Johan Hållbus på köttimportören Norvida.

Annons

Under helgen slog federal polis i Brasilien till mot några av Brasiliens och världens största köttproducenter, som Land Lantbruk tidigare skrivit om. Anledningen var misstankar om korruption inom köttindustrin. I stora drag ska företag ha mutat tjänstemän och politiker samt manipulerat certifikat för att kunna exportera undermåligt kött till den internationella marknaden, enligt SVT.

Om något av det misstänkt dåliga köttet som har exporterats har hamnat i Sverige, är oklart.

– Vi vet inte ännu. EU-kommissionen jobbar på att få besked från de brasilianska myndigheterna, men det kan ta tid. Och det kan också vara så att det kommer från tredje land, via en frys i Europa, om en vecka eller om en timme. Vi håller oss ajour och har varskott gränspersonalen. Om vi får beskedet är vi beredd att vidta åtgärder, säger Louise Nyholm, statsinspektör på Livsmedelverket.

Kan vara stora mängder

Hur stor mängd kött är inte heller klarlagt och inte heller vart köttet hamnar och säljs till slut.

– Om det handlar om en rad slakterier och under två års produktion så kan det så klart röra sig om stora mängder, men jag vill inte spekulera i hur mycket. Vi vet inte heller om det är rent kött eller färdiga köttprodukter. Det kan ta lång tid att spåra köttet i alla led, så det här kan hålla på ett tag, säger hon.

Sverige direktimporterade 988 ton färskt kött från Brasilien förra året, och hela EU importerar runt 140 000 ton årligen från Brasilien.

Norvida är den största importören av kött från Brasilien till Sverige. Enligt Johan Hållbus, ansvarig för försäljning och inköp på Norvida är inga av deras producenter föremål för utredning av brasilianska myndigheter.

– Vi har fått det bekräftat att inga av våra producenter är indragna i detta. Det vi gör nu är att avvakta vad brasilianska myndigheter har att säga, säger han.

Fortfarande mycket osäkert

Enligt Johan Hållbus finns fortfarande en stor portion osäkerhet i rapporteringen och vad saken egentligen gäller.

– Vad vi vet har federal polis gjort kontroller och haft ett antal anmärkningar hos några producenter. Men vi vet inte vilka eller vilket köttslag det rör ännu. Det har visat sig att det som har framställts som kartong i köttprodukter i själva verket är en anmärkning på hur man har packat produkten i kartong.

Han vill understryka att utredningen omfattar drygt 20 av ungefär 5 000 brasilianska köttproducenter som fått anmärkningar och är föremål för vidare utredning, och att långt ifrån alla av dessa är exporterande företag.

– Både vi och våra producenter ställer oss frågande till vad som egentligen har hänt. Vi har svårt att se hur man som producent skulle kunna runda de certifieringssystem som finns. För att bli certifierad krävs ett exportgodkännande från myndigheterna och innan exporten kommer i gång kontrollerar även importlandet producenten, säger Johan Hållbus.

– Det är viktigt för oss att få klara besked från brasilianska myndigheter. Jag förväntar mig att det kommer inom de närmaste dagarna. Jag är övertygad om att konsumenterna kan känna sig trygga med de produkter som finns på den svenska marknaden, säger Johan Hållbus.

Genom att kommentera på Lantbruk.com så godkänner du våra regler.

Regler för kommentarer på webben

På Lantbruk.com erbjuder vi Dig ett forum att uttrycka dina åsikter, där du enkelt gör ditt inlägg tillgängligt för andra debattörer i samma ögonblick som du publicerar det. Det vi förväntar oss av Dig är:

• Att du respekterar andra som kommenterar artiklarna samt personer vi skriver om genom att du avhåller dig från personangrepp, kränkande eller nedlåtande kommentarer, svordomar eller obscena ord, skvaller samt hot.

• Att du håller dig till ämnet

• Att du skriver på svenska, alternativt danska eller norska

• Att du INTE länkar till sidor med pornografiskt, sexistiskt eller rasistiskt innehåll

• Att du INTE uppmanar till brott eller annat som bryter mot svensk lag

• Att du i inlägget INTE gör obehörig publicering av upphovsrättsskyddat material

• Att du helst inte skriver mer än runt 500 tecken.

Inlägg som bryter mot en eller flera av ovanstående förhållningsregler kan vi komma att ta bort.

OBS: Dina inlägg förbehåller vi oss rätten att använda i tidningen Land Lantbruk.
Vi vill gärna ha din hjälp att hitta tveksamma inlägg. Kontakta redaktionen om kommentarer som Du anser är tvivelaktiga genom att ringa Lantbruk på 08-588 365 20.

Övervakning:
Webbkommentarsfunktionen tillhandahålls och övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (SFS 1998:112). Det innebär att redaktionen regelbundet läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot denna lag.
Lantbruk.com följer samma pressetiska hållning som den tryckta tidningen. Det innebär att vi kan välja att radera enskilda inlägg, undvika att öppna vissa artiklar för kommentarer eller närhelst stänga av möjligheten till kommentering i de fall inläggen avviker från dessa regler.
Den som gör ett inlägg som strider mot lag kan personligen bli ansvarig för detta. Användare som upprepade gånger missbrukar reglerna kan stängas av.
 

Annons

Webbfrågan

Utomhusarbete innebär extra utsatthet för solens strålning som kan leda till hudcancer. Skyddar du dig mot solen?

Kommentera
Annons

Sponsrade länkar