Nytt märke för svensk mjölk

Ett år efter premiären för den frivilliga ursprungsmärkningen Från Sverige lanseras en ny variant av märket: Mjölk från Sverige.

Annons

De grundläggande kriterierna för svenskmärkningen

  • Alla djur är födda, uppfödda och slaktade i Sverige. Odling sker i Sverige. 

  • All förädling och packning sker i Sverige 

  • I sammansatta produkter är minst 75 procent svenskt. Korv, bröd och fruktyoghurt är några exempel. 

  • Kött-, ägg-, fågel-, fisk-, skaldjurs- och mjölkråvara är 100 procent svensk, även i 
sammansatta produkter. 


För precis ett år sedan, den 20 april 2016, klippte landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) banden för de första produkterna med märkningen Från Sverige. I dag har cirka 7 000 varor från drygt 120 företag försetts med det blågula märket. Under det första året har fisk, vilt och drycker inkluderats i ursprungsmärkningen.

Från Sverige kompletterades tidigt med märkningen Kött från Sverige och nu i samband med ettårsdagen tillkommer alltså ett tredje märke, Mjölk från Sverige.

– Det är ett uttryck för att mjölk och kött ligger väldigt högt hos konsumenterna när det gäller önskan att ha svenska råvaror. I sammansatta produkter som exempelvis smaksatt yoghurt blir det här ett tydliggörande av mjölkens ursprung. Det är en bra komplettering ur ett konsumentperspektiv, säger Maria Forshufvud, vd för bolaget Svenskmärkning, som ägs av LRF, Svensk Dagligvaruhandel och Livsmedelsföretagen.

Enligt henne kommer Svenskmärknings regler framöver att ställa tydligare krav på att ursprung också framgår på förpackningen på sammansatta varor.

– Det handlar om transparens och att möta konsumenternas förväntan. Informationen på förpackningar ligger i linje med reglerna för märkeslagstiftningen.

Märket Mjölk från Sverige är så nytt att det ännu inte finns på några produkter i landets livsmedelsbutiker. Förutom ren mjölk och till exempel yoghurt är ost en produkt som kan vara naturlig att märka på det sättet, konstaterar Maria Forshufvud.

– Företagen får själva avgöra om de vill använda Mjölk från Sverige eller Från Sverige. En väldigt viktig del i detta är att samtliga våra tre märken har exakt samma regelverk, säger hon.

Vad säger mejerierna om märkningen?

– Jag hoppas att de ser den som ett stöd och ett förtydligande. Alla mejerier är mycket välkomna att använda en märkning som gör det enklare för konsumenterna.

Genom att kommentera på Lantbruk.com så godkänner du våra regler.

Regler för kommentarer på webben

På Lantbruk.com erbjuder vi Dig ett forum att uttrycka dina åsikter, där du enkelt gör ditt inlägg tillgängligt för andra debattörer i samma ögonblick som du publicerar det. Det vi förväntar oss av Dig är:

• Att du respekterar andra som kommenterar artiklarna samt personer vi skriver om genom att du avhåller dig från personangrepp, kränkande eller nedlåtande kommentarer, svordomar eller obscena ord, skvaller samt hot.

• Att du håller dig till ämnet

• Att du skriver på svenska, alternativt danska eller norska

• Att du INTE länkar till sidor med pornografiskt, sexistiskt eller rasistiskt innehåll

• Att du INTE uppmanar till brott eller annat som bryter mot svensk lag

• Att du i inlägget INTE gör obehörig publicering av upphovsrättsskyddat material

• Att du helst inte skriver mer än runt 500 tecken.

Inlägg som bryter mot en eller flera av ovanstående förhållningsregler kan vi komma att ta bort.

OBS: Dina inlägg förbehåller vi oss rätten att använda i tidningen Land Lantbruk.
Vi vill gärna ha din hjälp att hitta tveksamma inlägg. Kontakta redaktionen om kommentarer som Du anser är tvivelaktiga genom att ringa Lantbruk på 08-588 365 20.

Övervakning:
Webbkommentarsfunktionen tillhandahålls och övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (SFS 1998:112). Det innebär att redaktionen regelbundet läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot denna lag.
Lantbruk.com följer samma pressetiska hållning som den tryckta tidningen. Det innebär att vi kan välja att radera enskilda inlägg, undvika att öppna vissa artiklar för kommentarer eller närhelst stänga av möjligheten till kommentering i de fall inläggen avviker från dessa regler.
Den som gör ett inlägg som strider mot lag kan personligen bli ansvarig för detta. Användare som upprepade gånger missbrukar reglerna kan stängas av.
 

Annons

Webbfrågan

Det råder vattenbrist på flera håll i landet. Kommer du klara vattenförsörjningen?

Kommentera
Annons

Sponsrade länkar