Foto: Anders Fällman

Nya villkor gäller trots gammal etikett

Lantbrukare riskerar inte att få avdrag på tvärvillkoren när de använder sig av de nya villkoren om slopad skyddszon för växtskyddsmedel. Detta gäller även om man använder preparat med kravet på etiketten. Det har Jordbruksverket slagit fast. Lantbrukare behöver inte heller dra tillbaka sin begäran om utbetalning för miljöersättning,

Annons

Läs också

Vid årsskiftet slopade Kemikalieinspektionen kravet på 10 meter bevuxen skyddszon mot vatten och vattendrag för att få använda vissa växtskyddsmedel.

Men fram till nu har det varit oklart vad som gäller vid ansökan om miljöersättning för fält där man har ett åtagande om skyddszon, om bekämpningen sker från förpackningar med en gammal märkning som kräver skyddszon.

"Miljöersättningen är självklart viktig för företagarna. Därför har vi försökt förklara för Kemikalieinspektionen och Jordbruksverket att de måste hitta en lösning så att odlarna kan använda preparaten med de nya villkoren även om det står något annat på dunken", säger Agneta Sundgren, växtskyddsexpert på LRF i ett pressmeddelande.

Jordbruksverket har slagit fast att följande gäller:

  • De lantbrukare som tillämpar de nya produktvillkoren som beslutats gör inget fel, även om det står något annat på etiketten på preparatet. Kontrollerna för tvärvillkor och miljöersättning kommer att ta hänsyn till det. Du riskerar inte att få avdrag på tvärvillkoren och behöver inte dra tillbaka din begäran om utbetalning för miljöersättning för skyddszon när du använder dig av de nya produktvillkoren.
     
  • Det är heller inte fel att fortsätta följa de villkor som står på etiketten, en möjlighet som är viktig eftersom många växtskyddsmedel får ändrade villkor.

När det gäller växtskyddsmedel som har haft krav på bevuxen skyddszon är det viktigt att kontrollera villkoren. Några preparat har ännu kvar villkoret eftersom vissa företag har valt att inte ansöka om villkorsändring.

Krav på skyddszon gäller fortfarande för dessa fyra preparat:

  • Banjo 500 SC
  • Danitron 5 SC
  • Lentagran WP
  • Mistral
Genom att kommentera på Lantbruk.com så godkänner du våra regler.

Regler för kommentarer på webben

På Lantbruk.com erbjuder vi Dig ett forum att uttrycka dina åsikter, där du enkelt gör ditt inlägg tillgängligt för andra debattörer i samma ögonblick som du publicerar det. Det vi förväntar oss av Dig är:

• Att du respekterar andra som kommenterar artiklarna samt personer vi skriver om genom att du avhåller dig från personangrepp, kränkande eller nedlåtande kommentarer, svordomar eller obscena ord, skvaller samt hot.

• Att du håller dig till ämnet

• Att du skriver på svenska, alternativt danska eller norska

• Att du INTE länkar till sidor med pornografiskt, sexistiskt eller rasistiskt innehåll

• Att du INTE uppmanar till brott eller annat som bryter mot svensk lag

• Att du i inlägget INTE gör obehörig publicering av upphovsrättsskyddat material

• Att du helst inte skriver mer än runt 500 tecken.

Inlägg som bryter mot en eller flera av ovanstående förhållningsregler kan vi komma att ta bort.

OBS: Dina inlägg förbehåller vi oss rätten att använda i tidningen Land Lantbruk.
Vi vill gärna ha din hjälp att hitta tveksamma inlägg. Kontakta redaktionen om kommentarer som Du anser är tvivelaktiga genom att ringa Lantbruk på 08-588 365 20.

Övervakning:
Webbkommentarsfunktionen tillhandahålls och övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (SFS 1998:112). Det innebär att redaktionen regelbundet läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot denna lag.
Lantbruk.com följer samma pressetiska hållning som den tryckta tidningen. Det innebär att vi kan välja att radera enskilda inlägg, undvika att öppna vissa artiklar för kommentarer eller närhelst stänga av möjligheten till kommentering i de fall inläggen avviker från dessa regler.
Den som gör ett inlägg som strider mot lag kan personligen bli ansvarig för detta. Användare som upprepade gånger missbrukar reglerna kan stängas av.
 

Annons

Webbfrågan

Det råder vattenbrist på flera håll i landet. Kommer du klara vattenförsörjningen?

Kommentera
Annons

Sponsrade länkar