Foto: Pressbild

Ny hästköttsskandal ska undvikas med hård EU-lag

Ett ”effektivt kontrollsystem” ska göra det lättare att spåra livsmedel och därmed bekämpa bedrägerier där exempelvis hästkött säljs som nötkött, enligt ett beslut i EU-parlamentet.

Annons

Europas konsumenter ska kunna känna sig säkrare på att de faktiskt äter vad de tror att de äter. Så kan man beskriva motivet bakom den lag som Europaparlamentet röstade igenom på onsdagen.

Med andra ord ska en ny så kallad hästköttsskandal undvikas.

Härledning av ursprung blir enklare

Det nya hårdare regelverk som EU-parlamentet sade ja till på onsdagen innebär att spårbarheten av livsmedel blir enklare och att regler införs om skyddande av flera geografiska beteckningar. Matsäkerhetsregler får också en uppstramning i och med den nya lagen.

– Efter den så kallade hästköttsskandalen har konsumenter väckt allvarliga frågor om livsmedels spårbarhet och livsmedelskedjans integritet. Europaparlamentet har därför strävat efter att ta hänsyn till deras bekymmer och det har nu resulterat i en text som tillåter ansvariga myndigheter att effektivt bekämpa bedrägliga aktiviteter, sade Karin Kadenbach, österrikisk ledamot från den socialdemokratiska partigruppen.

Fanns redan informellt beslut

De olika medlemsländerna har redan tidigare varit överens i frågan om att reglerna måste stramas upp, och ministerrådet hade inför onsdagens sammanträde tagit ett informellt beslut om att bekämpa den aktuella typen av brottslighet och på så sätt återfå konsumenternas förtroende för ”livsmedelskedjans integritet”, enligt ett pressmeddelande.

Genom att kommentera på Lantbruk.com så godkänner du våra regler.

Regler för kommentarer på webben

På Lantbruk.com erbjuder vi Dig ett forum att uttrycka dina åsikter, där du enkelt gör ditt inlägg tillgängligt för andra debattörer i samma ögonblick som du publicerar det. Det vi förväntar oss av Dig är:

• Att du respekterar andra som kommenterar artiklarna samt personer vi skriver om genom att du avhåller dig från personangrepp, kränkande eller nedlåtande kommentarer, svordomar eller obscena ord, skvaller samt hot.

• Att du håller dig till ämnet

• Att du skriver på svenska, alternativt danska eller norska

• Att du INTE länkar till sidor med pornografiskt, sexistiskt eller rasistiskt innehåll

• Att du INTE uppmanar till brott eller annat som bryter mot svensk lag

• Att du i inlägget INTE gör obehörig publicering av upphovsrättsskyddat material

• Att du helst inte skriver mer än runt 500 tecken.

Inlägg som bryter mot en eller flera av ovanstående förhållningsregler kan vi komma att ta bort.

OBS: Dina inlägg förbehåller vi oss rätten att använda i tidningen Land Lantbruk.
Vi vill gärna ha din hjälp att hitta tveksamma inlägg. Kontakta redaktionen om kommentarer som Du anser är tvivelaktiga genom att ringa Lantbruk på 08-588 365 20.

Övervakning:
Webbkommentarsfunktionen tillhandahålls och övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (SFS 1998:112). Det innebär att redaktionen regelbundet läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot denna lag.
Lantbruk.com följer samma pressetiska hållning som den tryckta tidningen. Det innebär att vi kan välja att radera enskilda inlägg, undvika att öppna vissa artiklar för kommentarer eller närhelst stänga av möjligheten till kommentering i de fall inläggen avviker från dessa regler.
Den som gör ett inlägg som strider mot lag kan personligen bli ansvarig för detta. Användare som upprepade gånger missbrukar reglerna kan stängas av.
 

Annons

Webbfrågan

Utomhusarbete innebär extra utsatthet för solens strålning som kan leda till hudcancer. Skyddar du dig mot solen?

Kommentera
Annons

Sponsrade länkar