Carola och Göran Ektander.Foto: Lasse Hejdenberg

Norden ryter ifrån om ekoregler för grönsaksodling

I sista stund tar de svenska, finska och danska regeringarna till storsläggan för att stoppa ett EU-förslag som hotar att utplåna den ekologiska grönsaksodlingen i växthus. Om Norden körs över vid mötet 31 maj strider det mot själva andan i Cap om att hänsyn ska tas till naturliga skillnader mellan regioner, ryter de tre ministrarna.

Annons

Läs också

Att det nu är allvar inskärper landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) i ett brev ställt till jordbrukskommissionär Phil Hogan. Brevet har också undertecknats av Buchts danska kollega Esben Lunde Larsen och den finska ministern Jari Leppä.

Officiellt brev till kommissionen

Det är unikt att Sverige, Danmark och Finland gemensamt tar till så drastiska formuleringar i ett officiellt brev till EU-kommissionen. Men så har också ländernas argument om ekoodling i växthus under lång tid avfärdats av framför allt sydliga EU-länder. Inför ödesmötet i Bryssel 31 maj har frågan förts upp till högsta politiska nivå.

Vad striden handlar om är rätten att odla ekologiska grönsaker i avgränsade bäddar i växthus, istället för att låta rötterna växa rakt ned i jorden. Det senare menar flera sydliga länder är ett absolut måste i ekologisk odling.

Nödvändigt för att förlänga säsongen

För de nordiska länderna är den avgränsade bädden, normalt sett i stora kärl, inget annat än en pragmatisk anpassning till ett strängare klimat. Och ofta en nödvändighet för att kunna förlänga säsongen och få en rimlig avkastning så att en svensk tomat kan konkurrera med en spansk.

Varken EU-parlamentets förhandlare eller kommissionen har hittills förstått vidden av de svårigheter som den nya ekoförordningen skulle skapa om Norden inte ges undantag och får fortsätta att odla i avgränsade bäddar. I brevet till Hogan framför de tre ministrarna detta i klartext.

"De standards som nu diskuteras är orealistiska och omöjliga att följa. Om de genomförs kommer den ekologiska odlingen av grönsaker att antingen drastiskt minska, eller upphöra helt".  För att ytterligare stärka Nordens sak framhåller ministrarna också att både USA och Kanada tillåter ekologisk odling i avgränsade bäddar.

Nytt villkor

Sveriges största odlare av ekologiska gurkor i växthus, Göran Ektander, välkomnar ministrarnas ingripande. Han driver företaget Tåkerngrönt i östgötska Karlebytorp och odlar huvudsakligen i torvjord. Och här kommer nästa problem, för inför den 31 maj kan parlamentet möjligen tänka sig att ge Norden undantag om avgränsade bäddar, men ställer då ett nytt villkor; att 80 procent av jorden tas från den egna gården, vilket också sätter krokben för många odlare.

I brevet till Phil Hogan tar ministrarna avstånd även från denna stränga procentsats och kräver en mer flexibla lösning som gör det fortsatt möjligt att skaffa jord eller annat ekologiskt material till odlingen utanför gården.

LÄS MER: EU-förslag hotar Sveriges ekoodlingar

VIDEO: ”Viktigt att vi inte viker ned oss i Bryssel”

Genom att kommentera på Lantbruk.com så godkänner du våra regler.

Regler för kommentarer på webben

På Lantbruk.com erbjuder vi Dig ett forum att uttrycka dina åsikter, där du enkelt gör ditt inlägg tillgängligt för andra debattörer i samma ögonblick som du publicerar det. Det vi förväntar oss av Dig är:

• Att du respekterar andra som kommenterar artiklarna samt personer vi skriver om genom att du avhåller dig från personangrepp, kränkande eller nedlåtande kommentarer, svordomar eller obscena ord, skvaller samt hot.

• Att du håller dig till ämnet

• Att du skriver på svenska, alternativt danska eller norska

• Att du INTE länkar till sidor med pornografiskt, sexistiskt eller rasistiskt innehåll

• Att du INTE uppmanar till brott eller annat som bryter mot svensk lag

• Att du i inlägget INTE gör obehörig publicering av upphovsrättsskyddat material

• Att du helst inte skriver mer än runt 500 tecken.

Inlägg som bryter mot en eller flera av ovanstående förhållningsregler kan vi komma att ta bort.

OBS: Dina inlägg förbehåller vi oss rätten att använda i tidningen Land Lantbruk.
Vi vill gärna ha din hjälp att hitta tveksamma inlägg. Kontakta redaktionen om kommentarer som Du anser är tvivelaktiga genom att ringa Lantbruk på 08-588 365 20.

Övervakning:
Webbkommentarsfunktionen tillhandahålls och övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (SFS 1998:112). Det innebär att redaktionen regelbundet läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot denna lag.
Lantbruk.com följer samma pressetiska hållning som den tryckta tidningen. Det innebär att vi kan välja att radera enskilda inlägg, undvika att öppna vissa artiklar för kommentarer eller närhelst stänga av möjligheten till kommentering i de fall inläggen avviker från dessa regler.
Den som gör ett inlägg som strider mot lag kan personligen bli ansvarig för detta. Användare som upprepade gånger missbrukar reglerna kan stängas av.
 

Annons

Webbfrågan

Utomhusarbete innebär extra utsatthet för solens strålning som kan leda till hudcancer. Skyddar du dig mot solen?

Kommentera
Annons

Sponsrade länkar