Anders och Maria Wågberg tillsammans med Columbine Högwall som är anställd på gården. De står i den box där arbetsplatsolyckan hände. Gården har ny och modern inredning med högt säkerhetstänk, det är dubbla sprintar som grinden låses med. När olyckan hände hade Columbine bara hunnit sätta i den ena, sen hände allt så snabbt.Foto: Johanna Norin
När olyckan hände hade Columbine bara hunnit sätta i den ena, sen hände allt så snabbt. Anders berättar att grindarna också är tänkta att kunna användas som stege skulle något hända och man är tvungen att ta sig ut snabbt.Foto: Johanna Norin
Foto: Johanna Norin

Myndighetens beslut bryter mot djurskyddslagen

En mindre arbetsplatsolycka på Malma gård har utretts av Arbetsmiljöverket. Beslutet, som kom i januari, har chockat makarna Wågberg som driver gården. Myndigheten kräver bland annat att stallarna byggs om på ett sätt som bryter mot djurskyddslagen. I underlaget till beslutet finns även en jämförelse med hur visenterna på Skansen har det.

– Det är bedrövligt att statliga verk får hålla på så här, säger Anders Wågberg.

Annons

Anders och Maria Wågberg driver ekologisk köttproduktion av lamm och nöt med eget gårdsslakteri på Värmdö utanför Stockholm.

Det var när en medarbetare på Malma gård skulle göra rent hos ett par tjurar, som olyckan inträffade. En av tjurarna stötte till boxgrinden innan djurskötaren hunnit stänga båda låskolvarna. Grindfästet gav vika och djurskötaren knuffades omkull av grinden.

Gjorde själva anmälan till Arbetsmiljöverket

Anders och Maria Wågberg skjutsade medarbetaren till akuten där hon plåstrades om och sedan fick åka hem. Därefter gjorde makarna Wågberg själva en anmälan om arbetsplatsolycka.

Någon månad senare var Arbetsmiljöverkets kontrollant på plats. I hans tjänsteanteckningar står bland annat att han bedömer att arbetsgivaren inte vållat arbetstagaren ohälsa. Men i själva beslutet, som kom i slutet av januari, står det något helt annat.

Av beslutet framgår det att Arbetsmiljöverket anser att stallinredningen på Malma gård inte är tillräckligt hållfast. Men den inredning från Agritubel som finns på Malma gård är anpassad för tunga köttdjur.

Blev chockade

Enligt beslutet skulle Malma gård, före den 1 mars i år, bygga om sina stallar, vidareutbilda sin personal och göra skriftliga rutiner för hantering av tjurar. Om inte, skulle de bli skyldiga mot vite på 100 000 kronor samt förbjudas att hantera tjurar.

– Vi blev chockade när vi läste beslutet. Särskilt som kontrollanten sagt att allt var i sin ordning, säger Anders Wågberg.

– Vi har alltid haft ett starkt säkerhetstänk och har skriftliga rutiner även där det inte behövs. Djurskötaren i fråga har gått naturbruksgymnasium med högsta betyg i djurhantering, så jag förstår faktiskt inte vad mer de begär.

Rutiner för nödsituationer

Malma gård har rutiner för första hjälpen och krisstöd. Medarbetarna är utbildade i hjärt- och lungräddning och första hjälpen-utrustning finns på gården. De har även gått LRFs arbetsmiljökurs Säker gård.

Stallet som förprövades och godkändes av Länsstyrelsen 2009 är ritat av Hushållningssällskapet och utrustat med stallinredning för tunga köttdjur. Ändå anser Arbetsmiljöverket att det inte är tillräckligt.

– De vill att vi ska hålla tjurarna en och en i ensamboxar med höga, täta staket så att de inte kan se varandra. Det är ju fullständigt absurt och framför allt är det inte tillåtet, säger Anders Wågberg.

Brott mot djurskyddslagen

Enligt Malin Langenfors på Länsstyrelsens enhet för djurskydd, är det omöjligt för Malma Gård att följa Arbetsmiljöverkets beslut utan att bryta mot djurskyddslagen och påverka arbetsmiljön negativt.

"För att företaget ska kunna uppfylla både det nämnda beslutet och djurskyddslagstiftningen krävs det att tjurarna hålls tillsammans med kor eller kvigor. Min bedömning är att en sådan hållning skulle innebära betydligt större risk för skador både för djuren och för personerna som ska hantera djuren", skriver hon i en kommentar till verkets beslut.

Där framhåller Malin Langenfors också att isolering av tjurarna inte är förenligt med djurskyddslagen.

Källa Skansen

I arbetsmiljöinspektörens tjänsteanteckningar, som delvis ligger till grund för ärendet, motiveras beslutet bland annat med att det finns en avrådan från att hålla tjurar tillsammans med mjölkkor. Handläggaren jämför även uppstallningen av tjurar med hur man håller visenter på djurparken Skansen. Visenterna - som är en typ av bison - hålls bakom dubbla rader av telefonstolpar med eltråd. I anteckningarna står det:

"Hade arbetsgivaren hanterat sina tjurar på samma sätt som djurparkerna gör så hade olyckan kunnat undvikas."

– Det är bedrövligt att statliga verk får hålla på så här. De kan inte läsa ritningar, beslutar om att vi ska vidta åtgärder som är emot djurskyddslagen, jämför köttrastjurar med mjölkkor och rådfrågar Skansen om deras visenter. Sedan har de mage att beskylla oss för att sakna kompetens, säger Anders Wågberg.

Makarna Wågberg har överklagat Arbetsmiljöverkets beslut som nu behandlas i förvaltningsrätten.

Läs mer i Land Lantbruk, nummer 10.

Genom att kommentera på Lantbruk.com så godkänner du våra regler.

Regler för kommentarer på webben

På Lantbruk.com erbjuder vi Dig ett forum att uttrycka dina åsikter, där du enkelt gör ditt inlägg tillgängligt för andra debattörer i samma ögonblick som du publicerar det. Det vi förväntar oss av Dig är:

• Att du respekterar andra som kommenterar artiklarna samt personer vi skriver om genom att du avhåller dig från personangrepp, kränkande eller nedlåtande kommentarer, svordomar eller obscena ord, skvaller samt hot.

• Att du håller dig till ämnet

• Att du skriver på svenska, alternativt danska eller norska

• Att du INTE länkar till sidor med pornografiskt, sexistiskt eller rasistiskt innehåll

• Att du INTE uppmanar till brott eller annat som bryter mot svensk lag

• Att du i inlägget INTE gör obehörig publicering av upphovsrättsskyddat material

• Att du helst inte skriver mer än runt 500 tecken.

Inlägg som bryter mot en eller flera av ovanstående förhållningsregler kan vi komma att ta bort.

OBS: Dina inlägg förbehåller vi oss rätten att använda i tidningen Land Lantbruk.
Vi vill gärna ha din hjälp att hitta tveksamma inlägg. Kontakta redaktionen om kommentarer som Du anser är tvivelaktiga genom att ringa Lantbruk på 08-588 365 20.

Övervakning:
Webbkommentarsfunktionen tillhandahålls och övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (SFS 1998:112). Det innebär att redaktionen regelbundet läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot denna lag.
Lantbruk.com följer samma pressetiska hållning som den tryckta tidningen. Det innebär att vi kan välja att radera enskilda inlägg, undvika att öppna vissa artiklar för kommentarer eller närhelst stänga av möjligheten till kommentering i de fall inläggen avviker från dessa regler.
Den som gör ett inlägg som strider mot lag kan personligen bli ansvarig för detta. Användare som upprepade gånger missbrukar reglerna kan stängas av.
 

Annons

Webbfrågan

Utomhusarbete innebär extra utsatthet för solens strålning som kan leda till hudcancer. Skyddar du dig mot solen?

Kommentera
Annons

Sponsrade länkar