Sovande fladdermus.Foto: Mostphotos

Miljövänligt myggmedel

Nu kommer äntligen värmen och med den snart myggorna. Men det finns hjälp att få mot sommarplågan.

Annons

Det envetna surret av myggor kan sänka stämningen på den trevligaste sommarkväll och vara en plåga för både folk och fä. Tycker du att myggstift är för kladdigt, myggspiral för rökigt och att sitta inne inte är ett alternativ. 

Då kan tipset från P1 Naturmorgons Jenny Berntsson Djurvall vara något: Fladdermöss.

– Fladdermusen är en slags miljömärkt myggbekämpning. Varje fladdermus äter tusentals insekter varje natt, säger Jenny Berntsson Djurvall från Naturmorgon till P4 Kronoberg.

Äter insekter i massor

Om man sätter upp runt 20 fladdermusholkar i sin trädgård för en koloni fladdermöss, så kommer de enligt Jenny Berntsson Djurvall tillsammans äta upp miljontals insekter varje natt.

– Det blir en avsevärd skillnad. Och våra fladdermöss gör inget dåligt – de sprider inte sjukdomar, de suger inte blod och de är aktiva på natten när de är ute och jagar.

Men fladdermössen måste ha någonstans att krypa in och sova på dagen. 

– De behöver en dagstuga. Holken ska vara rätt så smal med öppning underifrån där de kan krypa in och med en list där de kan kroka i sina fötter. Gärna någonting trångt och härligt och där de kan sitta många tillsammans, säger hon.

Genom att kommentera på Lantbruk.com så godkänner du våra regler.

Regler för kommentarer på webben

På Lantbruk.com erbjuder vi Dig ett forum att uttrycka dina åsikter, där du enkelt gör ditt inlägg tillgängligt för andra debattörer i samma ögonblick som du publicerar det. Det vi förväntar oss av Dig är:

• Att du respekterar andra som kommenterar artiklarna samt personer vi skriver om genom att du avhåller dig från personangrepp, kränkande eller nedlåtande kommentarer, svordomar eller obscena ord, skvaller samt hot.

• Att du håller dig till ämnet

• Att du skriver på svenska, alternativt danska eller norska

• Att du INTE länkar till sidor med pornografiskt, sexistiskt eller rasistiskt innehåll

• Att du INTE uppmanar till brott eller annat som bryter mot svensk lag

• Att du i inlägget INTE gör obehörig publicering av upphovsrättsskyddat material

• Att du helst inte skriver mer än runt 500 tecken.

Inlägg som bryter mot en eller flera av ovanstående förhållningsregler kan vi komma att ta bort.

OBS: Dina inlägg förbehåller vi oss rätten att använda i tidningen Land Lantbruk.
Vi vill gärna ha din hjälp att hitta tveksamma inlägg. Kontakta redaktionen om kommentarer som Du anser är tvivelaktiga genom att ringa Lantbruk på 08-588 365 20.

Övervakning:
Webbkommentarsfunktionen tillhandahålls och övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (SFS 1998:112). Det innebär att redaktionen regelbundet läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot denna lag.
Lantbruk.com följer samma pressetiska hållning som den tryckta tidningen. Det innebär att vi kan välja att radera enskilda inlägg, undvika att öppna vissa artiklar för kommentarer eller närhelst stänga av möjligheten till kommentering i de fall inläggen avviker från dessa regler.
Den som gör ett inlägg som strider mot lag kan personligen bli ansvarig för detta. Användare som upprepade gånger missbrukar reglerna kan stängas av.
 

Annons

Webbfrågan

Utomhusarbete innebär extra utsatthet för solens strålning som kan leda till hudcancer. Skyddar du dig mot solen?

Kommentera
Annons

Sponsrade länkar