Foto: Mostphotos

Miljöministern vägrar stoppa tillsynsärenden

Trots att ny lagstiftning förbereds vägrar regeringen att stoppa de tillsynsärenden som drivs av länsstyrelserna mot småskalig vattenkraft. Det upprörde riksdagsledamöterna Sten Bergheden (M) och Magnus Oscarsson (KD) i tisdagens debatt.

Annons

Läs också

Kraven på miljötillstånd för småskalig vattenverksamhet ger ägarna sådana höga kostnader att det i många fall inte är ekonomiskt försvarbart att fortsätta. Belopp kring 500 000–600 000 kronor hör till vanligheterna.

Samtidigt har de sju partierna som slöt energiöverenskommelsen enats om att tillståndsgivandet inte ska vara ekonomiskt betungande.

"Samtal från ledsna ägare"

– Jag får mängder av samtal från uppgivna och ledsna ägare till småskaliga vattenverksamheter. Flera landshövdingar har också hört av sig till regeringen om att något måste hända snabbt. Ändå fortsätter tillståndsprövningarna, konstaterade Sten Bergheden (M).

Tillsammans med Magnus Oscarsson (KD) ställde han under tisdagens interpellationsdebatt miljöminister Karolina Skog (MP) till svars. Ministern hänvisade till att beslutet att prioritera tillsynen med riktade budgetinsatser togs av dåvarande borgerlige miljöministern Andreas Carlgren (C).

– Det vore både okonstitutionellt och olagligt av mig som minister att stoppa länsstyrelsernas tillståndsprövningar. På regeringskansliet arbetar vi med en proposition om ny lagstiftning som ska vara klar innan sommaren. Man får acceptera att processerna tar sin tid, sa Karolina Skog.

"Varför så loj?"

Hon påpekade att vattenkraftsbranschen samtidigt håller på att skapa en fond som ska stötta ägarna till den småskaliga vattenverksamheten i deras tillståndsprövningar.

Sten Bergheden och Magnus Oscarsson menade att regeringen mycket väl kan stoppa det de kallade för länsstyrelsernas häxjakt – om bara viljan funnes.

– Varför en så loj och likgiltig inställning? Här har vi en förnybar energikälla helt utan skadliga utsläpp som årligen producerar lika mycket som Göteborgs totala energianvändning. Det borde vara intressant för en miljöpartist, tyckte Magnus Oscarsson.

"Anmärkningsvärt"

Sten Bergheden hänvisade också till det tillkännagivande som riksdagens majoritet lämnade i april förra året om att reglerna för att få tillstånd till vattenverksamheter som vattenkraftverk och dammar bör förenklas och att det behövs större fokus på miljönytta.

– Det är anmärkningsvärt att ministern och regeringen trotsar detta. Många trodde nog att Miljöpartiet skulle värna om den småskaliga vattenkraften, men i stället är man med om att stänga ned den, sa Sten Bergheden.

Genom att kommentera på Lantbruk.com så godkänner du våra regler.

Regler för kommentarer på webben

På Lantbruk.com erbjuder vi Dig ett forum att uttrycka dina åsikter, där du enkelt gör ditt inlägg tillgängligt för andra debattörer i samma ögonblick som du publicerar det. Det vi förväntar oss av Dig är:

• Att du respekterar andra som kommenterar artiklarna samt personer vi skriver om genom att du avhåller dig från personangrepp, kränkande eller nedlåtande kommentarer, svordomar eller obscena ord, skvaller samt hot.

• Att du håller dig till ämnet

• Att du skriver på svenska, alternativt danska eller norska

• Att du INTE länkar till sidor med pornografiskt, sexistiskt eller rasistiskt innehåll

• Att du INTE uppmanar till brott eller annat som bryter mot svensk lag

• Att du i inlägget INTE gör obehörig publicering av upphovsrättsskyddat material

• Att du helst inte skriver mer än runt 500 tecken.

Inlägg som bryter mot en eller flera av ovanstående förhållningsregler kan vi komma att ta bort.

OBS: Dina inlägg förbehåller vi oss rätten att använda i tidningen Land Lantbruk.
Vi vill gärna ha din hjälp att hitta tveksamma inlägg. Kontakta redaktionen om kommentarer som Du anser är tvivelaktiga genom att ringa Lantbruk på 08-588 365 20.

Övervakning:
Webbkommentarsfunktionen tillhandahålls och övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (SFS 1998:112). Det innebär att redaktionen regelbundet läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot denna lag.
Lantbruk.com följer samma pressetiska hållning som den tryckta tidningen. Det innebär att vi kan välja att radera enskilda inlägg, undvika att öppna vissa artiklar för kommentarer eller närhelst stänga av möjligheten till kommentering i de fall inläggen avviker från dessa regler.
Den som gör ett inlägg som strider mot lag kan personligen bli ansvarig för detta. Användare som upprepade gånger missbrukar reglerna kan stängas av.
 

Annons

Webbfrågan

Det råder vattenbrist på flera håll i landet. Kommer du klara vattenförsörjningen?

Kommentera
Annons

Sponsrade länkar