Foto: Ann Lindén

Mer pengar i budgeten mot sjukdomar

Stödet för att bekämpa smittsamma sjukdomar som fågelinfluensan ökas i vårbudgeten, med ytterligare 30 miljoner kronor.

Man vill även att satsa 500 miljoner kronor mer för att snabbare ställa om till fosilfritt.

Annons

Regeringens vårbudget innebär att jordbruksområdet netto får 15,5 miljoner kronor extra. Vissa områden får mer, andra tappar en del medel.

En stor förändring mot höstbudgeten är 30 miljoner kronor extra till bekämpandet av smittsamma husdjurssjukdomar. Denna anslagspost har redan 124 miljoner kronor men det ökas sålunda med ytterligare 30 miljoner kronor.

Det är utbrotten av newcastlesjuka och fågelinfluensa som får utgifterna att öka mer än beräknat. Finansieringen sker delvis genom att medel tas från andra budgetposter på departementet.

Pengar till gårdsstöd

Det som kallas ”Åtgärder för landsbygdens miljö och struktur” (Landsbygdsprogrammet) minskas till exempel med 11,5 miljoner kronor.

Totalt får det som kallas ”Areella näringar, landsbygd och livsmedel” 17,2 miljarder kronor i årets budget. Största budgetposten är Gårdsstöd (direktstöd) som får 6,5 miljarder kronor, landsbygdsprogrammet får 3,5 miljarder kronor.

Livsmedelsstrategi

Trots att vårbudgeten inte rymmer så mycket nytt är den historisk så tillvida att den utförligt beskriver den tidigare i år framlagda nationella livsmedelsstrategin, som ska beslutas i juni. Fler konkreta förslag än de som redan lagts fram i två handlingsplaner saknas dock.

– I höstbudgeten som blir mer skarp, vill vi att det finns förslag om produktionsskatter och annat som stärker konkurrenskraften, säger Thomas Bertilsson, enhetschef för äganderätt och näringspolitik på LRF.

En sänkning av dieselskatten står också på LRF:s önskelista. I vårbudgetens aviserade miljö- och energiskattepaketet inför höstbudgeten nämns inte någon handelsgödselskatt.

Snabba på omställning

I vårändringsbudgeten föreslår regeringen att ytterligare 500 miljoner kronor satsas under 2017 för att snabba på omställningen till ett fossilfritt Sverige. Det så kallade Klimatklivet ska stärka lokalt och regionalt arbete.

Merparten av åtgärderna handlar om att installera laddpunkter för elfordon, konvertera från fossilt bränsle till förnybart eller utöka produktion av biogas.

Fotnot: Vårändringsbudgeten gäller ändringar i innevarande års budget. Höstbudgeten gäller för kommande år.

Genom att kommentera på Lantbruk.com så godkänner du våra regler.

Regler för kommentarer på webben

På Lantbruk.com erbjuder vi Dig ett forum att uttrycka dina åsikter, där du enkelt gör ditt inlägg tillgängligt för andra debattörer i samma ögonblick som du publicerar det. Det vi förväntar oss av Dig är:

• Att du respekterar andra som kommenterar artiklarna samt personer vi skriver om genom att du avhåller dig från personangrepp, kränkande eller nedlåtande kommentarer, svordomar eller obscena ord, skvaller samt hot.

• Att du håller dig till ämnet

• Att du skriver på svenska, alternativt danska eller norska

• Att du INTE länkar till sidor med pornografiskt, sexistiskt eller rasistiskt innehåll

• Att du INTE uppmanar till brott eller annat som bryter mot svensk lag

• Att du i inlägget INTE gör obehörig publicering av upphovsrättsskyddat material

• Att du helst inte skriver mer än runt 500 tecken.

Inlägg som bryter mot en eller flera av ovanstående förhållningsregler kan vi komma att ta bort.

OBS: Dina inlägg förbehåller vi oss rätten att använda i tidningen Land Lantbruk.
Vi vill gärna ha din hjälp att hitta tveksamma inlägg. Kontakta redaktionen om kommentarer som Du anser är tvivelaktiga genom att ringa Lantbruk på 08-588 365 20.

Övervakning:
Webbkommentarsfunktionen tillhandahålls och övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (SFS 1998:112). Det innebär att redaktionen regelbundet läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot denna lag.
Lantbruk.com följer samma pressetiska hållning som den tryckta tidningen. Det innebär att vi kan välja att radera enskilda inlägg, undvika att öppna vissa artiklar för kommentarer eller närhelst stänga av möjligheten till kommentering i de fall inläggen avviker från dessa regler.
Den som gör ett inlägg som strider mot lag kan personligen bli ansvarig för detta. Användare som upprepade gånger missbrukar reglerna kan stängas av.
 

Annons

Webbfrågan

Det råder vattenbrist på flera håll i landet. Kommer du klara vattenförsörjningen?

Kommentera
Annons

Sponsrade länkar